Recension

: Över min döda kropp
Över min döda kropp Freja Erixån
2019
Kartago
8/10

En högst levande kropp i en högst levande bok

Utgiven 2019
ISBN 9789175153148
Sidor 250

Om författaren

Freja Erixån är född 1990 och verksam i Malmö som serieskapare, illustratör, designer och konstnär. Hon debuterade 2019 med serieboken Över min döda kropp.

Sök efter boken

När jag läser Freja Erixåns debut Över min döda kropp kan jag inte låta bli att tänka på Nina Hemmingsson.

Hos båda serieskaparna möter vi ful-sympatiska karaktärer som med sådan självklarhet låter sina repliker skära igenom varenda social norm på ett sätt som gör att vi som läsare bara kan drömma om att ha en liten, liten del av dem i oss. En annan likhet mellan författarna är att de båda arbetar med att gestalta mörker och frustration med en humor som aldrig förtar angelägenheten.

Precis som Hemmingsson riktar Erixån in sig på det omöjliga i att stå ut som människa och kvinna med de krav som samtiden ställer, men såklart finns det också många skillnader mellan författarna.

Erixåns seriebok jobbar med en bredare och bjärtare färgskala. De starka färgerna bidrar till intrycket av att det som här sägs, det sägs med klar och tydlig röst. Boken växlar också mycket mellan olika sorters serierutor. Vissa uppslag utgör en enda, självständig serieruta medan en del innehåller serieremsor som sträcker sig över en sida eller ett uppslag eller längre. Genom att låta olika typer av serierutor återkomma flera gånger genom boken blir den till en sammanhållen helhet med variation i läsningen, trots att tematiken är ganska tight.

Några av mina favoriter är de återkommande uppslagen med 6 bilder till vänster och tillhörande 6 rutor med förklaringar till höger. De fungerar ofta som tips, till exempel när en är ledsen eller när en behöver få vara ifred. Bland dessa finns ett uppslag om bekväma material, där jag skäms lite över att jag aldrig ens tänkt på dem:

De torra ingredienserna är ett bekvämt material mot kroppen pga:

Mjukt och lent.

Känns som om man inte nuddar något när man nuddar dom.

Viktlös känsla.

Går fort att blanda.

Och:

Nybakat bröd är ett bekvämt material mot kroppen pga:

Känns som nåt levande mot dig vilket ger känsla av att du klarat ta hand om ett liv.

Värmande

Luktar gott

När det svalnat kan du äta det.

En annan favorit i boken är ett avsnitt mot slutet som inleds med ”Kära preventivmedel”. Med väl valda scener gestaltas problematik med hälsorisker och livspåverkan. Inte minst upplevelsen av att tampas mot en hälsovård som inte vill lyssna och inte vill ge klara besked beskrivs med precision.

Det skulle gå att hävda att Över min döda kropp är en arg bok, men det är också en snäll bok med alla tips till den kämpande människan och en rolig bok med humor. Framför allt tycker jag att det är en bra och viktig bok om att överleva bland omöjliga krav och förväntningar.

Eva Wissting

Publicerad: 2019-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2019-04-23 21:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7705

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?