Recension

: Sex - Texter i urval
Sex - Texter i urval Ika Johannesson
2018
Orosdi-Back
9/10

Nedslag i popkulturhistorien som får ta plats

Utgiven 2018
ISBN 9789188629265
Sidor 281
Medförfattare Vejde Gustavsson

Om författaren

Ika Johannesson är journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio, DN, och ingått i redaktionen för Kobra. Hon drev tidskriften SEX och var med och startade magasinet Filter. Hon har skrivit reportageboken Blod, eld, död: en svensk metalhistoria tillsammans med Jon Jefferson Klingberg.

Sök efter boken

Tidningen Sex rörde sig till viss del i det som var brännhett just under de fem år, 2002-2007, då magasinet gavs ut. Intervjuer med electroclashartister som Miss Kittin och Chicks on Speed varvades med nedtecknade författarmöten med JT Leroy och Bret Easton Ellis. Men det som gjorde tidningen så spännande var hur det superaktuella blandades med texter om en bred flora av kulturpersonligheter som mig veterligen sällan hörts i intervjusammanhang. Namn som skräckkonstnären Hans Arnold, elektronisk musik-pionjären Else Marie Pade och Linus på linjens skapare Osvaldo Cavandoli hörde till dem som kunde återfinnas mellan de tjocka tidningspärmarna. Personer som inte nödvändigtvis representerade ”det senaste” men som likväl bar på spännande historier och som ligger bakom nyskapande uttryck som stuckit ut och inspirerat.

Och oavsett om man inte kände till personerna i fokus sedan innan eller i de fall där de porträtterade var väldigt bekanta (som exempelvis Madonna och Missy Elliott) fick man som läsare alltid något nytt med sig, infallsvinklar och fakta som vidgade och fördjupade ens bild av dem. Dessutom var det en annan sak som särskiljde Sex från annan tidningsmedia, fråga-svar-intervjuerna fick för en gångs skull ta den plats som förtjänades och var därför uppfriskande uttömmande på ett sätt som kanske bara senare fått sin motsvarighet i Filters långsträckta artiklar, för övrigt ytterligare ett magasin som Sex chefredaktör Ika Johannesson var med och startade.

En fråga som dök upp i mitt huvud nu när den uttömmande och utstickande publikationen har blivit föremål för en antologi var om texterna skulle kännas lika fräscha som då, under de år som tidningen ursprungligen gavs ut. Till exempel finns en intervju med Karin Dreijer (som just då var aktuell med The Knifes soundtrack till ungdomsfilmen Hannah med H) med i boken. Dreijer har sedan dess hunnit med att skapa och ge ut en hel massa musik, vad skulle det betyda för läsningen idag? Farhågan visar sig vara synnerligen obefogad. Texterna känns fortfarande relevanta och högintressanta. Och det ligger troligen i just den ovan beskrivna förmågan att samla intresseväckande personliga berättelser från olika tidsperioder, med det gemensamt att de fortsätter att fascinera, mellan samma pärmar. Det tydliga konceptet ”låt spännande människor tala till punkt” och variationen mellan intervjuobjekten i kombination med ett vetgirigt engagemang som skribenterna tillhandahåller skänker en tidlöshet bortom tidsbundenheten som speglas i de olika historierna. Texterna följs dessutom upp av korta uppdateringar om vad som hänt i intervjupersonernas liv sedan intervjuerna trycktes.

De texter som valdes ut till den här boken röstades fram av de som utgjorde tidningens redaktion back in the days. Och om det är någonting som finns att anmärka på i den här samlingen så är den kritiken av mer personligt prefererande art. Undertecknad hade helt enkelt delvis gjort ett annat urval. Till exempel var det oerhört spännande att i ett av tidningens nummer äntligen få läsa en intervju med shoegazelegendarerna My Bloody Valentines sångare och gitarrist Bilinda Butcher (det här var många år innan bandet återförenades), den personliga favorittexten saknas här. Men egentligen finns det inte mycket att klaga på. Intervjuerna som inkluderats här härrör bland annat ur möten med Diamanda Galás, Karl-Erik Hagström, Stina Nordenstam, Douglas Coupland och Cynthia Plaster Caster och är inget mindre än journalistiskt guld. Blandningen i den här volymen reflekterar dessutom den bredd som varje enskilt nummer av tidningen hade. Kort sagt är den här omfångsrika antologin ett måste för alla vars hjärtan slår för popkultur.

Och för er som undrar, tidningens namn kommer sig av att, citerat från Ika Johannessons förord,”…det var ett ord som ensamt kunde symbolisera alla de krafter som driver dem vi valt att intervjua.”

Björn Schagerström

Publicerad: 2019-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-13 10:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7664

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?