Recension

: Josef Frank
Josef Frank: De okända akvarellerna Ulrica von Schwerin Sievert
2016
Nicotext
9/10

Bilder att leva med

Utgiven 2016
ISBN 9789187397325
Sidor 252

Om författaren

Ulrica von Schwerin Sievert är född 1970 och bosatt i Stockholm. Hon är verksam som journalist och Josef Frank – De okända akvarellerna är hennes första bok.

Sök efter boken

Som treåring brukade jag släpa med stora travar av böcker till min dagmamma. Sedan satt vi där i hennes kök och läste bok efter bok. Samma tendens har sedan följt mig genom livet. Jag blir helt enkelt väldigt lycklig av att se, känna lukten av och läsa böcker. Ännu mer lycklig blir jag när jag får ett stort paket, känner på det och kan urskilja bokryggens hårda kanter. När jag sedan river upp papperet och finner en bok som den här, med Josef Franks fantastiska tulpaner på framsidan vet jag att jag inte enbart har fått en bok med allt vad det innebär, jag har fått ett smycke till mitt hem.

Josef Frank, som föddes i Baden i Österrike 1885, kom till Sverige 1933 tillsammans med sin svenska hustru och anses idag vara en av Sveriges mest omtyckta formgivare. De flesta av oss har en relation till Josef Franks möbler och textila mönster som han i Sverige främst blivit känd för genom samarbetet med Svenskt Tenn. I den här boken möter vi en annan och tidigare till stor del okänd sida av honom. Ulrica von Schwerin Sievert har samlat en ansenlig mängd, i stort sett tidigare okända, akvareller av Josef Frank som han målat på sin fritid. De skiljer sig delvis från de mönster som vi är vana att se av Josef Frank, men ändå finns det något i formspråket och färgvalen som känns välbekant. I boken beskrivs det att akvarellmåleriet helt och hållet utgjorde en hobby för Josef, det var ingenting han trodde sig kunna utöva som ett professionellt värv. Det var också något som han enbart ägnade sig åt när han var lycklig, under tiden för andra världskriget då Josef Frank bodde i Amerika för att han inte kände sig säker i Sverige när Nazityskland bedrev sina härjningar runtom i Europa målade han till exempel inte alls, trots att han under den tiden hade mycket mindre uppdrag än vanligt.

Förutom att den här boken innehåller en ansenlig mängd av målningar finns det också en text som även är översatt till engelska där Josef Franks liv lyfts fram, såväl professionellt som privat. Det är en text som visar på det dramatiska liv han levde och som också ger en god inblick i de politiska förhållandena i Europa under hans levnadsår. Det är intressant att få en inblick i hur hans karriär byggdes upp, hur samarbetet med Svensk Tenns grundare Ester Eriksson utvecklades och också något om hur Josef Frank var som person och om de personliga tragedier som drabbade honom och hans familj till följd av andra världskrigets judeutrotning.

Genom blandningen av de levnadsbejakande vackra bilderna, den svarta politiken och berörande levnadsödena skapas en bok med många olika lager att läsa, bläddra i och omigen komma tillbaka till. Jag är verkligen glad över att den pryder min bokhylla.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2017-01-31 12:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6831

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?