Recension

: Angelika
Angelika Karin Valtersson
2019
Polaris
5/10

Sökandet efter den syster du trodde att du kände

Utgiven 2019
ISBN 9789177950950
Sidor 308

Om författaren

Karin Valtersson (född 1982) bor i Surrey i södra England tillsammans med man och två barn. Ursprungligen kommer hon från Gimo i norra Uppland.
När hon inte skriver jobbar hon med demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar, tidigare Burma, som kampanjledare på Burma Campaign UK.

Sök efter boken

De står inte varandra särskilt nära, systrarna Angelika och Mikaela. När de ses övergår snabbt passiv aggressivitet via tjuvnyp till öppen kritik. Från Mikaela om Angelikas beslut att gifta sig till en hemmafrutillvaro i brittisk överklassmiljö; från Angelika om att Mikaela faktiskt hade kunnat göra andra val i livet än att stanna hemma i Sverige, ta hand om deras föräldrar och gifta sig med en tråkig snubbe. De når helt enkelt inte fram till varandra.

När Angelika plötsligt försvinner släpper dock Mikaela allt och tar sig till England, där hon måste försöka sätta sig in i hur systern kan ha lämnat allt, inklusive sin dotter. Den tillvaro som Angelika envist försvarat framstår som allt mer skev. Läsaren vet mer än Mikaela. I tillbakablickar ges ledtrådar om hur svikna löften och brutala erfarenheter fick Angelika att slutligen välja ett liv med den åtminstone på ytan stabila Thomas.

Inledningsvis ter sig Angelika som en relationsroman, en relativt välskriven sådan. Men halvvägs tar romanen en ny riktning och blir en thriller med många vändningar men desto mindre spänning. Olika berättare och tidsplan varvas i allt högre fart samtidigt som personerna beter sig mer och mer obegripligt. Den känslighet Valtersson visar inför komplicerade syskonrelationer saknas i skildringen av romanens män, vars drastiska handlingar aldrig blir begripliga. Ja, många verkliga män beter sig förjävligt utan en för omvärlden rimlig förklaring men i fiktionen måste åtminstone drivkraften vara tydlig. De val som framför allt Thomas gör är alltför svårköpta vilket är romanens största svaghet.

Valtersson skildrar lyhört ambivalensen inför moderskapet och den projektledarroll det ofta innebär. Jag finner Mikaelas inre resa mer intressant än Angelikas dito och även om boken slutar med ett väl övertydligt inre brandtal uppskattar jag den beslutsamhet Mikaela uppvisar romanen igenom.  Jag hoppas att Valterssons nästa romanprojekt är ett renodlat relationsdrama för på det planet har hon verkligen potential.

Mimmi Söderlund

Publicerad: 2019-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-05 15:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7650

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?