Recension

: Yoga för dig som tränar
Yoga för dig som tränar: Starkare Smidigare Snabbare Monika Björn
2017
Norstedts
6/10

Kräver förkunskaper i yoga, eller ganska mycket tålamod

Utgiven 2017
ISBN 9789113074795
Sidor 152

Om författaren

Monika Björn är en svensk träningsexpert, författare, och livscoach. Hon arbetar som personlig tränare och yogalärare. Björn debuterade 2017 med Yoga för dig tränar.

Sök efter boken

Den stora och uppenbara bristen med Yoga för dig som tränar är att den inte har ett kapitel som heter ”Yoga för dig som tränar Roller Derby” – Roller Derby är nämligen a) världens bästa sport, och b) en sport som ger en ganska ojämn och ensidig belastning på kroppen. Ett specialgjort yogaprogram för våra trötta leder hade varit guld. Men jag måste kanske motvilligt acceptera att vi med i storleksordningen ett tusental spelare i Sverige inte riktigt kan mäta oss i deltagarantal med de sporter som fått egna kapitel, nämligen längdskidåkning, cykling, simning, löpning och styrketräning.

Tanken med Monika Björns bok är att introducera yoga mindre som en egen träningsform, och mer som ett komplement till den träning du redan gör. För gemensamt för många sporter eller träningsformer är ju att de bygger på långvarig, repetitiv ansträngning. Det är bra för hjärtat, för kärlhälsan, för psyket, men inte alltid för lederna. Genom att blanda din vanliga träning med yoga, menar Björn, kan du förbättra din rörlighet och kroppskontroll, vilket i förlängningen också kommer att leda till bättre resultat i den sport du vanligtvis utövar.

So far so good. Jag kan inte argumentera mot att ensidig träning kan göra en ganska stel, och det finns åtminstone en del vetenskapligt stöd för att yoga kan hjälpa mot besvär som ryggsmärtor (t.ex. Büssing A, et al 2012; Wieland LS et al 2017), och öka rörligheten (t.ex. Youkhana S et al 2016). Så jag kan köpa premisserna.

Men som ni märker är jag förtjust i vetenskapliga referenser. Och även om Björn är ganska försiktig i vad hon påstår att yogan kan göra för dig, så dyker det då och då upp påståenden där jag skulle ha velat se ett förtydligande – är det här din åsikt, eller är det något du faktiskt har belägg för? ”Regelbunden yoga förbättrar både kroppshållningen och kroppsmedvetenheten”. ”Yoga, andningsövningar och regelbunden meditation leder till bättre sömnkvalitet.” Mycket möjligt, men inte självklart. Det finns inte alltid forskning till stöd för allt, men då tycker jag att man ska vara tydlig med det. Jag har till exempel inga som helst problem med att Björn säger ”många nya yogautövare upplever att de får mer tålamod, kan tänka klarare, fatta bättre beslut och känner sig lugnare och mer tillfreds.” Anekdotisk information kan också vara intressant, den bör bara inte presenteras som absolut sanning.

Bokens upplägg är till en början pedagogiskt, med tydliga rubriker och saklig ton. ”Hur kan yoga gör dig till en bättre ländskidåkare?”, ”längdskidåkning och löpning ställer liknande krav på bålstyrka och bålkontroll”, och så vidare. För varje sport finns sedan ett 15-minutersprogram och ett 45-minutersprogram, illustrerade med svartvita foton på en atletisk man med en mimikfattighet värdig Keanu Reeves. (Det här är inte kritik, hans stone face är riktigt underhållande.) Men här brister det initialt så pedagogiska upplägget. För mig, vars erfarenhet av yoga är begränsad till ett tiotal youtube-sessioner och ett och annat Friskis & Svettis-pass, så är illustrationerna inte alltid helt enkla att avkoda. Förklaringarna till hur positionerna ska utföras ligger i en annan del av boken, och det finns ingen smidig referens som gör det lätt att snabbt hitta rätt sida för förklaringen – där övningarna för övrigt inte står i bokstavsordning. Det blir en hel del bläddrande och experimenterande.

Om boken gjorde mig till en bättre idrottare är lite svårt att svara på, för i ärlighetens namn har jag nog inte yogat tillräckligt mycket för att kunna anses ha gett det en ärlig chans. Men för dig som har mer yogavana, och mer vill ha en guide till vilka övningar som kan göra dig till en bättre simmare, än förstå hur övningen fungerar till att börja med, är den här boken sannolikt utmärkt.

Referenser:
1. Büssing A, Ostermann T, Lüdtke R, Michalsen A. Effects of Yoga Interventions on Pain and Pain-Associated Disability: A Meta-Analysis. J Pain. Elsevier; 2012 Jan 1;13(1):1–9.
2. Ls W, Skoetz N, Pilkington K, Vempati R, Cr DA, Bm B. Yoga treatment for chronic non-specific low back pain ( Review ). 2017;(1).
3. Youkhana S, Dean CM, Wolff M, Sherrington C, Tiedemann A. Yoga-based exercise improves balance and mobility in people aged 60 and over: a systematic review and meta-analysis. Age Ageing. 2016 Jan;45(1):21-9.

Katie Collmar

Publicerad: 2019-01-16 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-15 20:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7606

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?