Recension

: En ny tid
En ny tid Ida Jessen
2018
Historiska Media
8/10

Livet efter döden

Utgiven 2018
ISBN 9789175455778
Sidor 217
Orginaltitel En ny tid
Översättare Ninni Holmqvist
Först utgiven 2015

Om författaren

Ida Jessen (född 1964) är översättare och författare till romaner, noveller och barnböcker. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Under sten. På svenska finns bland annat Foxy Lady I-V (2005), ABC (2007), Det första jag tänker på (2008) och Barnen (2010).

Sök efter boken

Det är den 3 januari 1904 när Lilly Høy kastar ner en första anteckning i sin dagbok. Hon är nyutbildad lärarinna och på väg till sin första anställning i det lilla samhället Thyregod på Jylland. ”Jag fortsätter senare”, avslutar hon de få raderna i dagboken, men det kommer att ta över tjugo år innan hon plockar upp den igen.

Då är det länge sedan Lilly var fröken Høy. Hennes make, doktor Vigand Bagge, ligger för döden. Han har egentligen ordnat allting så bra för henne. Praktiskt.

Känslomässigt är Lilly sämre förberedd, och ju mer hon ser tillbaka på sina decennier som äkta maka inser man som läsare att det är något som genomsyrat hela äktenskapet. Doktor Bagge är ingen känslomässig person. Han är modern, rationell. En upplysningsman. Långt efter att han har avlidit kan Lilly höra hans krassa ifrågasättande medan hon försöker resonera sig fram till vad hon ska göra med resten av sitt liv.

Men om du visste, Vigand, att jag går omkring i mitt nya fina hus och säger högt: Ditt Dumma Svin. Vad skulle du säga då?

Svaret erhålles: ”Ärligt talat är det upp till dig.”

Hans röst är inte arrogant, utan trött.

Han är död. Han har anledning att vara trött.

Det är svårt att sammanfatta En ny tid. Det är en oerhört lågmäld roman, på ytan inte särskilt händelserik. Därunder omfattar den däremot ett helt liv, det som blev och inte blev. Lillys liv, men också människorna omkring henne, det lilla samhället i en ganska karg, ofruktsam och fattig trakt. Precis som Lilly själv skulle man kunna säga att den präglas av ett stillsamt egensinne.

För frågan är väl om fru Bagge verkligen vill ha det precis som doktor Bagge i sin vishet organiserat sitt frånfälle för henne. Det här att han har sålt bilen, till exempel. Nej. Lilly köper tillbaka den.

Jag har suttit tillräckligt många gånger bredvid Vigand för att veta hur man startar en bil och var bromsarna och kopplingen och gaspedalen sitter. Först körde jag en liten bit på vägen mot Riis, sedan vände jag tillbaka till Give och parkerade på gatan nedanför poliskontoret.

”Jag har kommit för att få ett körkort”, sa jag till Jonassen, som också är fordonskontrollant och tog honom med till burspråksfönstret och pekade ner.

”Hur har den bilen kommit hit?” ville han veta.

”Jag har kört den”, sa jag.

Det var tillräckligt för att han skulle sätta sig vid sitt skrivbord och skriva ut ett körkort till mig. Jag betalade fyra kronor och fick en stämpel. Jag är nu innehavare av ett körkort.

Så kunde det kanske gå till att få körkort 1927, och det är väl ganska charmerande att läsa om? Det historiskt specifika blandas med de livshändelser och val som alltjämt präglar människotillvaron. Liv och relationer påbörjas och avslutas.

En ny tid är den första av två romaner om makarna Bagge, vilket kanske kan låta förvånande med tanke på att herr Bagge dör relativt tidigt i denna. Nästa del, Doktor Bagges anagram, är dock ingen kronologisk fortsättning utan skriven ur makens perspektiv, och kommer på svenska i höst. Det ska bli spännande att läsa.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2018-07-19 12:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7420

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?