Text

Tema: Andrzej Stasiuk

Idag handlar det om den polske författaren Andrzej Stasiuk här på dagensbok.com. Robert har läst och läst, recenserat, intervjuat översättaren Tomas Håkanson och skrivit en längre introduktion till författaren, hans litterära världar och temat:

Andrzej Stasiuk: En slags inandning

Roberts krönika om en resa i litteratur.


”Stasiuk vidgar våra perspektiv”

Intervju med Stasiuks svenska översättare, Tomas Håkanson.


Andrzej Stasiuk: Östern
En Lenin täckt av fågelskit

”Östern vidgar sig. Det som i På vägen till Babadag utgjordes av Europas östra yttergränser, är nu också de för oss avlägsna delarna av Ryssland samt Kina. Blicken är emellertid den samma, den som ser långt och skönjer det nära i det fjärran. Andrzej Stasiuk far genom landskap som får en att vilja ”dö…[och] återgå…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: Liten bok om döden
En liten recension av en liten bok om döden

”’Där döden finns, finns inte vi och där vi finns, finns inte döden. Därför är döden ingenting för oss. – Epikuros Det kan ha varit K. G. Hammar som i ett radiosamtal för några år sedan samtalade om döden. Bland mycket annat, antar jag. Han menade något i stil med att han vid dödsögonblicket önskade vara vid fullt medvetande…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: Nio
Inte en fix i sikte

”Jag tänker ofta på Kate Tempest och hennes album Let them eat chaos när jag läser Andrzej Stasiuks Nio. Kates album är i grunden skriven poesi men gör sig lika utmärkt som musik. Hon beskriver ett nutida London som ändå inte är helt olikt scenen för boken: Ett Warszawa klätt i en skrud av strax-efter-murens-fall-snitt. Muren har…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: På vägen till Babadag
Väntan på något

”Babadag är ett litet samhälle i östra Rumänien beläget alldeles nära Svarta havet. ”Babadag, det var trötthet och ensamhet”. Med en av karttjänsterna som finns att nå på internet företar jag mig en egen resa till den stora byn eller lilla staden, beroende på om man tror på fastslagna definitioner eller ej. Jag släpper ned…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: Världen bortom Dukla
Framtiden är trolig men inte nödvändig

”När Världen bortom Dukla gavs ut var det den första boken av Andrzej Stasiuk som översatts och givits ut på svenska. Då, liksom nu, var det naturligtvis Tomas Håkanson som stod bakom överföringen från polskan till svenskan. I vanlig ordning med den äran, men det behöver vi nästan inte ta upp längre. Där Taksim, På vägen till…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: Taksim
Taksim – ”kungarna av smörja”

”Jag läser aldrig med bokomslaget på. Om man tar bort det finner man då och då små mästerverk inpräntade i pärmen. Och hur som helst är det alltid i vägen, lossnar och ger skärsår. Istället kan det fylla luckan i bokhyllan eller -högen (förslagsvis högst upp i det senare fallet). Praktiskt. Bakom omslaget till Taksim döljer sig en…” Läs mer


Andrzej Stasiuk: Nio
Ett rendez-vous bland främlingar

”’Hela historien försvann och istället kom den meningslösa nutiden.’ Citatet kan räcka som beskrivning av handlingen i Andrzej Stasiuks andra roman på svenska. Den första hette Världen bortom Dukla (2003) och passar in på samma tema. Ändå är de helt olika. Nio utspelar sig i Warszawa, efter murens fall. Det är en r坅” Läs mer

* * *

Mer läsning om forna Sovjetsfären hittar du här, mer om Polen här och polska författare här.

Andra författare som har fått egna temasidor på dagensbok.com är Kazuo Ishiguro, Hasse Alfredson och Tage Danielsson, Bob Dylan, Bodil Malmsten, Astrid Lindgren, Tove Jansson, August Strindberg, Herta Müller, Jane Austen, Emelie Flygare-Carlén, William Shakespeare, Stig Dagerman, Bob Dylan, Elfriede Jelinek, Pernilla Stalfelt, Harry Martinsson och J M Coetzee.

Fler temasidor hittar du under Teman.

Robert Myhreld

Publicerad: 2018-03-10 00:01 / Uppdaterad: 2018-03-08 23:43

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?