Recension

: Nära fåglar
Nära fåglar Roine Magnusson, Åsa Ottosson, Mats Ottosson
2017
Bonnier fakta
9/10

Vackert och rogivande

Utgiven 2017
ISBN 9789174246452
Sidor 269

Om författaren

FotoRoineMagnusson
Fotograf: Roine Magnusson

Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson har skrivit flera böcker tillsammans, bland annat den uppmärksammade och prisbelönta boken Kor – en kärlekshistoria Roine Magnusson är fotograf med stort intressa för djur och natur. Mats och Åsa Ottosson är frilansjournalister, författare och föreläsare.

Sök efter boken

Vi försöker inte begripa varför fågelskådare är intresserade av sällsynta fåglar. Vi är mer nyfikna på varför så gott som alla människor berörs av de vardagligaste fågelupplevelser: av rödhakens blick, av talgoxarnas pickande på fönsterrutan när maten är slut i fröautomaten, av måsarnas vita tecken på sommarhimlen.

Beror vår kärlek till fåglarna på deras årsvisa regelbundenhet? Fåglarna påminner oss så tydligt om årstidernas växlingar. Sädesärlans punktliga ankomst på våren, rovfågelskruvarna när de ger sig i väg under hösten och domherrens röda uppenbarelse till jul vid våra fågelbord.

Något är det i den där regelbundenheten som ger oss trygghet, filosoferar författarna. De skänker trygghet, men väcker också vår fascination. Tänk att ha vingar och ha hela världen som sitt hem? Det är något alldeles särskilt med att beskåda flockarna när de anländer om våren och flyttar igen till hösten. Tänk om man kunde få följa med?

Fåglarna är de djur som kommer oss allra närmast i vardagen och som de flesta har en relation till utan större ansträngning. Som gräsänder, till exempel. De där alldeles vanliga änderna som praktiskt taget kommer springande emot en i parken för att be om mat. Så vanliga att vi blir blinda för deras oerhörda skönhet.

265940
Foto: Roine Magnusson

Att ha sett och kommit nära den lilla ugglan, sparvugglan, är inte alla förunnat. Jag har sett den en enda gång och det var ett fascinerande möte med den där lilla fågeln med sin så uttrycksfulla uggleblick.

I boken berättar en man om att sparvugglor kan låta en komma riktigt nära, så länge inte ungarna lämnat boet. Han har därför fascinerat kunnat sitta utanför boet och på nära håll se hur uggleparet lever och baxar in byten mycket större än de själva i sitt bo.

265959
Foto: Roine Magnusson

Så presenteras 30 olika fåglar med vackra studioporträtt av Roine Magnusson och finurliga och underfundiga texter av Mats och Åsa Ottosson. Utöver de vanliga anekdoterna om de olika fåglarna finns här också berättelser om människors möten och relation till de olika fåglarna. Hur de knivskarpa porträtten är tagna beskrivs i ett eget kapitel i boken.

Boken ger en ny, filosofisk vinkel på vår nära relation till fåglarna. Det är tjusigt formgivet och en fröjd för ögat.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2017-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2017-11-16 08:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7148

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?