Recension

: Godnattsagor för rebelltjejer
Godnattsagor för rebelltjejer Elena Favilli och Francesca Cavallo
2017
Max Ström
8/10

Peppigt om kvinnliga normbrytare

Sagor är egentligen fel ord. Även om de 100 texterna i Godnattsagor för rebelltjejer ofta börjar med ”Det var en gång” så handlar de om verkliga människor, verkliga flickors och kvinnors liv. De är ledare, krigare, forskare, idrottare, konstnärer, aktivister, ibland med flera tusen år emellan sig. Det de har gemensamt är att de är kvinnor, kanske till och med ”rebelltjejer”.

Var och en får de ett uppslag i Godnattsagor för rebelltjejer – på ena sidan en text och på den andra en bild, gjord av en av 50 kvinnliga konstnärer som engagerats för boken. Det är enormt fint, färgstarkt, spretigt och lustfyllt att bläddra i. Det här är definitivt höstens presentbok till unga tjejer och kanske, titeln till trots, även till unga killar? De kan väl också behöva läsa om lite coola kvinnor?

Konceptet påminner inte så lite om den svenska antologin En annan historia, som kom ut i våras, men skiljer sig alltså vad gäller målgrupp och tonfall. Här handlar det, med förlagets ord, om ”antitesen till alla prinsessagor. De kvinnor som skildras i den här boken sitter inte i ett slott och väntar på en prins.” Därav inledningen ”Det var en gång”, antar jag, men så fortsätter det:

Det var en gång en liten flicka som drömde om att få spela trummor.

Det var en gång en flicka som gillade höga vågor.

Det var en gång en flicka som drömde om att bli en framstående advokat.

Det var en gång en ung vetenskapskvinna som älskade att dyka på natten när havet var alldeles mörkt.

Det var en gång en flicka som blev underrättelseagent.

Jo, jag kan erkänna att ”rebelltjejer” kanske inte är det första ord som ploppar upp i mitt huvud när jag hör namn som Kleopatra, Margaret Thatcher, Katarina den stora eller Eva Perón. Ibland är det kvinnor som ärvt sin makt, gift sig till den – och visst, i många tider och samhällen har det varit den enda framkomliga vägen för kvinnor – och kanske framför allt inte alltid använt sin makt till särskilt sympatiska företag.

Det var en gång en flicka i England som inte brydde sig om vad andra tyckte om henne. Hon gjorde det hon själv tyckte var rätt. Somliga uppskattade henne för att hon var uppriktig, andra tyckte att hon var hård och kall. Margaret bara ryckte på axlarna och fortsatte med sitt.

Det kan ju låta peppigt – och säkert fick Margaret Thatcher en hel del skit just för att hon var kvinna – men är det verkligen en föredömlig beskrivning av en demokratiskt vald ledare? Inte nämns att hon startade ett idiotiskt krig eller förde en politik som ökade klyftorna mellan människor lavinartat heller. För det finns visserligen en liten disclaimer ovanför kolofonen (bokinfon på en av de allra första vänstersidorna):

Detta är en samling hjärtevärmande och tankeväckande godnattsagor inspirerade av hundra hjältemodiga kvinnors liv och äventyr. Det är inte någon encyklopedisk redogörelse för händelser och prestationer i deras liv.

Det är kanske något man ska vara medveten om som vuxet läs- eller diskussionssällskap, men visst, det är en bok för barn och det är förmodligen betydligt bättre att börja med överslätande peppighet än med att det inte sällan haft ett högt pris att bryta mot normer. Peppigheten är nog vinsten, även om jag hakar upp mig lite när det gäller enskilda personer.

Inte minst gäller det just flickor som brutit mot normer vad gäller kön, sexualitet och funktionsvariationer. Inte minst där innehåller Godnattsagor för rebelltjejer en rad ljuvliga bekantskaper, från den blinda kubanska ballerinan Alicia Alonso till bokens yngsta hjältinna, transsexuella Coy Mathis, född i USA 2007, som fått kämpa för rätten att använda vilken skoltoalett hon vill.

Ella Andrén

Publicerad: 2017-10-14 00:00 / Uppdaterad: 2022-08-28 21:49

Kategori: Recension | Recension: #7105

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?