Text

Tema: Tjejer

Flickor, tjejer, brudar – eller kanske till och med ”gudar”, som tjejtrion i Elin Cullheds ungdomsroman fördrar? Ju mer man funderar på temat desto svårare blir det att avgränsa. Jag har visserligen själv lättare att kalla mig ”tjej” än ”kvinna”, men kan inte låta bli att le snett när min mamma och hennes väninnor planerar en ”tjejdag” som 70-årspresent till en av dem. De är ju definitivt inte särskilt unga längre, men det är i ärlighetens namn inte jag heller.

Härom dagen, den 11:e oktober, var det internationella flickdagen. Det är en dag instiftad av FN 2011 för att uppmärksamma flickors utsatta villkor. Det råder ingen tvekan om att flickor på många sätt är utsatta, inte minst sexuellt, men det finns en annan sida av myntet: ingenting förändrar ett samhälle lika mycket i positiv riktning som att förbättra tjejernas villkor. Tjejers utbildning, kunskap och företagande ger ringar på vattnet.

Så kanske är det faktiskt inte någon dum sak att vara, tjej? Inte minst när det gäller läsning, där tjejer i många länder för länge sedan gått om killarna, och läsning är ju, som vi vet, nyckeln till enorma möjligheter. Därför hoppas vi också att du, kära läsare, ska ha glädje av dagens tjejtema.

/Redaktionen genom Ella Andrén

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Fackböcker om flickor


Daniela Auerbach & Lovisa Henoch (red): Tonårstjejens dagbok: Dagbokstexter skrivna mellan år 1904 och 2017
Tjuvtitt

”Jag hade en samling halvskrivna dagböcker av olika karaktär i källaren när det stora skyfallet drog över Malmö 2014. De blev fuktskadade och fick följa med all möjlig annan bråte till tippen efteråt. Sorgligt kan man tro, men det var faktiskt mest skönt att bli av med kartongerna som följt med genom otaliga flyttar…” Läs mer


Elena Favilli och Francesca Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer
Peppigt om kvinnliga normbrytare

”Sagor är egentligen fel ord. Även om de 100 texterna i Godnattsagor för rebelltjejer ofta börjar med ”Det var en gång” så handlar de om verkliga människor, verkliga flickors och kvinnors liv. De är ledare, krigare, forskare, idrottare, konstnärer, aktivister, ibland med flera tusen år emellan sig. Det de har gemensamt…” Läs mer


Kristina Lindström: Flickornas historia: Världen
Att vara en bricka i någon annans spel

”’Hon var utvald. Hon tänkte på det hela tiden då hon gick. Som ett mantra, som en bön. Jag är utvald. Hon tänkte på det och på att hålla takten. Inte komma efter, inte störa processionen. Ett steg i taget. Uppåt, uppåt. Brant över det höga berget. Luften var kylig och krispig och blev allt tunnare, det blev allt svårare…” Läs mer


Anna Dahlqvist: Bara lite blod: Ett reportage om mens och makt
Varifrån kommer skammen?

”Det verkar vara snarare regel än undantag att inleda en recension av Anna Dahlqvists Bara lite blod med en liten exposé över hur menstabut nu är brutet. Ja, i alla fall i Sverige och i alla fall bland oss som hyllar Liv Strömquists sommarprat om mens 2013, SVT:s Kobra-avsnittet med samma tema och serieantologin…” Läs mer


Sandra Dahlén: Sex med mera
Jävla samhället

”’Sex är helt enkelt sammanflätat med identitet och politik.’ Med den meningen ur förordet kan man kanske sammanfatta Sandra Dahléns fackbok om sex för unga tjejer. Den är hands on, om uttrycket ursäktas, handlar konkret om hur kroppen ser ut och känns, men sätter också in allt det där i ett större…” Läs mer


Jenny Nordberg: De förklädda flickorna i Kabul
Fickor av motstånd mot rigitt könssystem

”’Ja. Jag är en av dem.’ Journalisten Jenny Nordberg har genast lagt märke till den unga kvinnan i det lilla förrådsutrymme dit matställets kvinnliga kunder är hänvisade. Hon i den konservativa sjalen som inte viker med blicken utan till och med inleder ett samtal. Nordberg berättar att hon skriver om bacha posh…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan och skammen: En bok om samhällets syn på slampor
”Slut-shaming” håller unga kvinnor på plats

”När Katarina Wennstams första bok, Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt, kom ut för 14 år sedan slog den ner lite som en bomb i mitt och många andras feministiska medvetande. Något man liksom haft på känn men kanske inte riktigt lyckats formulera eller sätta fingret på formulerades så svart på vitt…” Läs mer


Emer O’Toole: Girls will be girls: Klä upp sig, klä ut sig och våga agera annorlunda
Kan man välja en annan roll?

”’Könsroller’ framstår numera, åtminstone i akademiska kretsar, som ett daterat begrepp. Det har någonting att göra med att det ger sken av en tydlig skillnad, mellan den man spelar och den man i själva verket är (eller kanske med att forskare hela tiden vill mynta nya teorier och begrepp?). Samtidigt undrar jag om vi inte…” Läs mer


Samantha Ellis: Mina hjältinnor: Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket
Att läsa sitt liv

”Samantha Ellis är i mitten av de trettio och en aning vilsen – den stora kärleken vill inte infinna sig och livet bara pågår. Under en resa till Haworth, där systrarna Brontë växte upp, hamnar hon i ett gräl med sin bästa vän om Catherine (i Svindlande höjder) kontra Jane (Jane Eyre). Den vilda Cathy har alltid varit något av en…” Läs mer


Julia Wiræus: De kallade henne Delhi Braveheart
Notisen växte till en bok

”Mediakonsumenter i Sverige följer nyheter som utspelar sig i USA. Är det inte den 45:e presidentens senaste utspel så är det orkanstormar som hotar att ödelägga Texas eller Florida. Indien, med sin befolkning av 1,3 miljarder personer, kunde ju tänkas ha större betydelse i nyhetsflödet – men så är det inte. Ett undantag gäller nyheten…” Läs mer


Birgitta Ohlsson: Duktiga flickors revansch
Feministisk kärnfråga?

”Fler än jag blev förmodligen på en gång förvånade och inte alls förvånade när Birgitta Ohlsson i början av sommaren öppet utmanade Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Å ena sidan har det ju varit på gång hur länge som helst. Å den andra: varför just nu? Att Ohlsson samtidigt debuterar som författare känns…” Läs mer


Mian Lodalen och Matilda Tudor: Liten handbok i konsten att bli lesbisk
Här är den slutligen: the gay agenda!

”Liten handbok i konsten att bli lesbisk​ är enligt förordet född ur författarnas frustration över att ständigt höra sina straighta vänner beklaga sig över sina heteroförhållanden, och avsluta med ‘jag önskar att jag kunde bli lesbisk’. Tesen som Mian Lodalen och Matilda Tudor för fram är ungefär ‘vill du så kan du’…” Läs mer


Fanny Ambjörnsson: I en klass för sig
Färgstark skildring av vardaglig tonårsidentitet

”’Ungdom’ har en tendens att löjligt snabbt gå från något man är själv till en märklig, annorlunda grupp halvläskiga, halvrörande typer som klär sig underligt. (Seriöst, vad är det som är oklart i ‘underkläder’ som i konceptet kläder man har under, inte liksom ovanför, sina övriga kläder?) I alla fall. När man nu sitter där som en…” Läs mer


Karin Lövgren (red): Att konstruera en kvinna: berättelser om normer, flickor och tanter
Att göra en kvinna

”Vad är en kvinna? Hur mycket av samhälle, uppväxt och biologi påverkar kvinnoblivandet? Kan man ens avgöra vilka faktorer som styr och hur mycket, är det inte upp till varje kvinna att göra sig själv? Själv har jag svårt att identifiera mig med andra vuxna kvinnor som talar med flickröster eller klär sig i barnmössor och knäkorta…” Läs mer


Marie Selander: Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik
Bland damorkestrar, bluesdrottningar och punkprinsessor

”I korridorerna på min högstadieskola i mitten på 90-talet satt killarna och plinkade på gitarrer medan tjejerna mer eller mindre stjärnögt satt och tittade på. Varför gjorde vi det? Varför högg vi inte bara en gitarr själva spelade själva istället för att bara sitta och glo? Det var ju inte som att ribban var särskilt hög – de…” Läs mer


Moa Gammel: Genier: Samtal om konsten att äga sitt eget liv
Uppdaterad genikanon

”Att göra böcker baserade på podcasts och radioprogram är något av en trend. Den senaste tiden har till exempel P1:s Allvarligt talat med Lena Andersson och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis och Liv Strömquists En varg söker sin pod gett upphov till trycksaker. Men där Strömquists och Ringskog Ferrada-Nolis Kära Liv…” Läs mer


Lisa Lindén: Det dom inte sa – om hur jag blev feminist
Ta tillbaka allt som är ditt

”’Jag känner inte till så många feminister som hatar män. Inte fler än det finns män som hatar feminister i alla fall.’ På sidan 83 i Det dom inte sa formulerar Lisa Lindén i två korta meningar (de ovanstående), ungefär vad boken handlar om. Det dom inte sa är en bok riktad till tjejer (eller killar, för den delen) i åldern…” Läs mer


Fanny Ambjörnsson: Rosa – den farliga färgen
Är Fanny expert på rosa?

”Är det en slump att det finns en tjejfärg men inte en killfärg? Nej, skulle Fanny Ambjörnsson förmodligen säga. Generellt är killgrejer högstatus, något som alla vill ha, medan tjejgrejer är lågstatus och något som killar inte suktar efter. Att säga att en tjej uppför sig som en kille är sällan fel, men att säga att en kille uppför sig som en tjej, det…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan och skulden – En bok om samhällets syn på våldtäkt
När ett nej ändå inte räknas

”Naturligtvis är jag skitförbannad – igen. Vad kan man annat bli när man i tryck har bevisen på samhällets diskriminering av våldtäktsoffer. Det finns inget försvar och ingen godtagbar ursäkt. Det är bara förjävligt och inget verkar heller kunna föra det svenska rättsväsendet i rätt riktning. Katarina Wennstam återger på ett…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Romaner


Marianne Lindberg De Geer: På drift
På väg mot något bättre

”I läkarfamiljen är det kaos och sönderfall mellan föräldrarna och när den slutliga katastrofen sker är det mesta bortom återvändo. Hembiträdena har passerat revy och stått för den stabilitet föräldrarna misslyckats med och plötsligt befinner sig den nyblivna tonåringen Mona i krig med sin mor och ute på egna äventyr, först i Tyskland…” Läs mer


Catherynne M Valente: The Refigerator Monologues
Flickvän i ett kylskåp

”Kvinnor i kylskåp. Ja, det är en grej, faktiskt. Visserligen är kanske inte kylskåpet i sig det bärande elementet i begreppet, som myntats av serieskaparen Gail Simone, utan en ung kvinnas död, avsedd för andras ögon och syften. Hon är ett objekt, ett instrument för att ge drivkraft och djup åt en manlig superhjältes bana…” Läs mer


Emma Cline: Flickorna
Längtan som leder vilse

”Minnena kommer alltid ikapp en. Det förflutna kommer alltid att läcka in i nuet, om det så gått fyrtio år, så är det bara. Evie lånar ett hus av en vän men plötsligt bryts tystnaden och stillheten. Någon kommer och skräcken infinner sig, tills det visar sig att det är husägarens son och hans flickvän, men då är porten till sommaren 1969…” Läs mer


Maria Hamberg: Till min allra bästa vän
En berättelse om klass

”Från bondgården i Ångermanland och det instängda livet reser Kristina 1972 till London för att vara au-pair hos en familj. Efter att ha vuxit upp under faderns tyranni längtar Kristina efter frihet, något hon trots rädslan och osäkerheten hoppas kunna finna i London. Men väl framme i au-pairfamiljen hamnar hon i en…” Läs mer


Christina Kjellsson: Nu är jag ung hela mitt liv
Ge mig mitt liv. Nu.

”Det har blivit 70-tal i den lilla jämtländska byn där Mirjam växer upp. 70-tal, tonår och högstadietid. På en gång en känsla av möjligheter och av att livet smalnar. Nu är jag ung hela mitt liv är en fristående fortsättning på Christina Kjellssons barndomsskildring Solknepet, och det är långt mellan barndom och tonår…” Läs mer


Elena Ferrante: Min fantastiska väninna
Början till något fantastiskt

”Första gången jag hörde talas om Elena Ferrante var förra sommaren. Jag satt in the middle of nowhere och läste en recension av en tidskrift där det ingick en lång artikel om denna berömda och samtidigt totalt okända författare, eftersom namnet är en pseudonym och spekulationerna kring vem som döljer sig där bakom…” Läs mer


Aris Fioretos: Mary
Att behålla en kärna ingen kan komma åt

”Det är november 1973, men det är svårt att skaka av sig känslan av att det också är helt nyss. Då var det studentprotester utanför Tekniska högskolan i Aten som brutalt slogs ner av den grekiska militärdiktaturen, men vi har sett de här situationerna från platser runtom i världen, inte sällan filmade med skakiga…” Läs mer


Ann-Sofi Carlsson: Inget har hänt
Inget har hänt – en lillasysters berättelse

”Inget har hänt är Ann-Sofi Carlssons debutroman. Handlingen utspelar sig på två parallella tidsplan som sammanstrålar i slutet av boken. Elvira på några och tjugo gör en bilresa från sin studiestad Åbo till hemstaden Vasa där hon ska vara med om sin systerdotters barnvälsignelse. Medan Elvira kör under många timmar…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Foxfire. En tjejligas bekännelser
Utanförskapets brännande låga

”Medan jag läser Joyce Carol Oates Foxfire brinner det i förorter och debatteras, för jag vet inte vilken gång i ordningen, om unga, arga män (vilka de nu egentligen är) och utanförskap. Det som slår mig är både likheter och skillnader mellan (media-)verklighet och roman. I romanen är det 1950-tal, och fem tonårstjejer växer…” Läs mer


Vanja Hermele: In som ett lamm, ut som en tigrinna
Just de där ögonblicken. Igen. Och igen. Och igen.

”När jag var sexton år flyttade jag hemifrån för att gå gymnasiet i en annan stad, i ett annat landskap. Jag var skitstolt. Jag klarade mig själv (hyfsat) på ett sätt som knappt någon annan av mina vänner gjorde. Jag var nästan vuxen. Jag var självständig. En gång när jag skulle åka hem över en helg fick vi åka ersättningsbuss…” Läs mer


Silvia Avallone: Stål
Feministisk känga åt Berlusconis gubbstövel

”Det är sommar och varmt i den italienska kuststaden Piombino. Men det är långt ifrån kokböckernas och resemagasinens förföriska bilder över en småputtrig italiensk landsbygd. Istället – en sprucken betongöken, ett stålverk på dekis och en familjevurm som är allt annat än genuin. Det Italien som tar…” Läs mer


Rajaa Alsanea: Flickorna från Riyadh
Saudiarabisk bestseller

”Den senaste tiden har det varit ett himla hallahballoo här i Malmö, i alla fall på Sydsvenskans kultursidor och i andra medier, om en planerad skol-/utbytesresa för en grupp mellanstadieelever till Saudiarabien. Får man verkligen resa till ett land där mäns/killars och kvinnors/tjejers rättigheter och förutsättningar ser s坅” Läs mer


Victoria Benedictsson: Pengar
Penningen är makt

”Att vara sexton år och full av drömmar och gradvis inse att ens öde ligger i andras händer. Det är verkligheten för Selma Berg. Det är hennes farbror, kyrkoherden, som är hennes förmyndare och det är också han som förvaltar hennes pengar. Selma framstår som en barnslig och samtidigt orädd person som vågar ge svar på tal och…” Läs mer


Agneta Pleijel: Spådomen: En flickas memoarer
Att växa upp och bli sin egen

”Vad var det som hände? Vilka var vi? Få personer, åtminstone av oss som tenderar att tänka bäst med pennan mot pappret, har nog kunnat låta bli att undersöka sig själva och sin historia utifrån den typen av frågor. Vem var jag då, vem är jag nu? Hur hänger det ihop? Ett utredningsarbete av den egna livsberättelsen.…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Ungdomsböcker


Maria Frensborg: Mina smala axlars längtan
Att längta efter mer

”Mina smala axlars längtan handlar om Magda, gymnasieelev och begynnande poet. Under sitt första år på skolan får hon ett mystiskt brev av någon hon inte känner – hon har blivit utvald till ett hemligt kvinnligt sällskap. Samtidigt faller hon för trean Jens, killen som pratar om döden och är chefredaktör p坅” Läs mer


Lilian Bäckman: Tre feministiska sagor
Karatebrudar och grodkyssartanter

”Sagor i nytappning är kanske inte precis något nytt koncept. Det har gjorts på många olika sätt, och inte minst för att vrida och vända på de ofta passiva prinsesstyperna eller de obligatoriska lyckliga sluten. Det gör till exempel Stephen Sondheims fantastiska musikal Into the Woods, tv-serien Once Upon a Time och…” Läs mer


Christina Herrström: Glappet
”Vi är den nya kvinnan!”

”Om man skulle läsa, eller se, Christina Herrströms Glappet med en högstadieklass eller något sådant så skulle man säkert kunna ha diskussioner om den hela terminen. Skulle man skriva en avhandling om den så skulle denna förmodligen ha någonting om det postfeministiska problemet i undertiteln. Det känns som om jag använt…” Läs mer


Katarina Wennstam: Flickan på hotellet
Vasastans egen Kitty Drew

”Hon är bara sjutton år, tjejen som hittats död på ett hotell i närheten av där Alex bor i Vasastan i Stockholm. Nästan som Alex. Nästan som Alex på så många sätt. Även om hon aldrig träffat den här tjejen, Olivia Fridh, så är hon på så många sätt så nära. Det börjar med att Alex råkar höra sin pappa och sin bonusmamma, som är polis, prata…” Läs mer


Sanne Näsling: Kapitulera omedelbart eller dö
Perverst rosa

”Det är en balansgång att skriva om två överdramatiska och barnsliga 15-åriga tjejer. Att dessutom låta dem prata engelska i var tredje mening, döpa kapitlen efter nagellacksfärger och ha fladdrande fjärilar på boksidorna, är på något sätt så dömt att misslyckas. Men Sanne Näsling misslyckas inte med något i sin…” Läs mer


Kajsa Gordon: Om jag får stanna
Att läsa högt om det svåraste

”Jag varnar er redan från början. Detta är en mycket personlig recension, närmare att likna vid en krönika utan fyndiga formuleringar. I november 2015 var det 36726 människor som ansökte om asyl i Sverige (enligt Migrationsverkets statistik), och ingen kan ha undgått att det är en fråga som orsakat politiska…” Läs mer


Maria Margareta Österholm: Den unga F:s bekännelser
Flickroller, läppstift och zombiehamstrar

”’Och den är rosa!’, säger jag upprymt i telefonen till en av mina bästa vänner när jag precis fått Den unga F:s bekännelser i handen. Av någon anledning har jag varit extremt upprymd över att få läsa den här boken, hypat den för mig själv. På ett sätt känns det ologiskt, jag har ju knappt läst något om boken, men…” Läs mer


Elin Cullhed: Gudarna
Till storms mot det tierpska patriarkatet

”Det börjar på noll. Med ett manifest där sjuttonåriga Janne (döpt till Jane), Bita och Lilly bestämmer sig för att byta ut ordet tjej. ‘Liksom bara radera det. Få det ur världen’: ‘Tjejer låter som muffins. Du är sugen på the real thing, en kaka, en tårta, en kanelbulle, en äppelmunk. Men så får du en muffin. Det är ett fucking skämt.’ Därp坅” Läs mer


Frances Hardinge: Lögnernas träd
Originellt om kraften av lojalitet, lögner, och envishet

”Faith Sunderly är en intelligent 14 år gammal flicka vars kunskapstörst orsakar problem, främst för att hon är kvinna. Faith lever nämligen i en tid och på en plats där de flesta tycker att kvinnor ska vara dekorativa, och lämna tänkandet till männen. Faiths pappa är pastor och vetenskapsman, men han vägrar acceptera att Faiths…” Läs mer


Malin Isaksson: Rör vid mig!
Ge igen

”Ann börjar gymnasiet, Bild och form, i en stockholmsförort. I klassen går också Jane och Liljan (som jag boken igenom inte kan lära mig att tänka på som Lilian, utan det blir automatiskt Lill-Jan). De är tuffa och coola och Ann tänker att de kan göra vad som helst. Hon ser Matti och Sofia, som också är coola fast på ett annat sätt, de har stora jeans…” Läs mer


Sofia Nordin: Det händer nu
Det händer faktiskt nu!

”Att vara femton år och kär i en tjej är inte lätt. I det fallet spelar det nog ingen roll om det är en kille eller tjej som sitter på känslorna. Att vara kär i tonåren är att ta de första stapplande stegen mot vuxenlivet. Man har slutat fråga chans, men har liksom ännu inte fått något bra substitut att ersätta det med. Skall man…” Läs mer


E Lockhart: Fejk
Vi orkar inte alltid vara perfekta

”När jag var liten var det Kitty-böckerna som gällde. Jag vet inte exakt vad som lockade så med henne, kanske det att hon var en kvinna som löste mysterier. Mest fascinerad var jag i alla fall av hur hon om igen lyckades ta sig ur knopar, kidnappningar, kriser. Nu som vuxen läser jag sällan den här typen av historier, eller deckare…” Läs mer


Sara Ohlsson: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Att pröva, växa och ändras

”Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag handlar till stor del om samma problem som tjejer tampats med i alla tider. Rädslan för att bli sedd som slampa. Det där att vilja så mycket, att känna så mycket, att prova saker och egentligen inte förstå vad som skulle vara fel med det. Det börjar…” Läs mer


Elin Bengtsson: Ormbunkslandet
Syster och bror

”En kärlek, särskild den första, kan verka så oändligt svårt, hopplöst till och med, att komma ut på andra sidan av. Oavsett. Men om den där första kärleken samtidigt är ens bästa lekkamrat, den enda som förstår en, som hittar inuti ens huvud? Om den där kärleken också var den enda som gick att prata om kärleken med…” Läs mer


Katarina von Bredow: Som jag vill vara
Gravvnojja 2007

”Börjar bläddra i Som jag vill vara en seg kväll i lånedisken och kan bara inte lägga ned den. Den fumliga tonårsförälskelsen, fjortisfestandet, de enorma konsekvenserna och besluten – min inre tonåring är helt enkelt förtrollad. Och det håller i sig. Till och med när jag läst ut romanen har jag svårt att…” Läs mer


Janne Lundström: De ofria
Äventyr och förtryck i svenska Västindien

”Femtonåriga Matilda har hunnit befinna sig ett tag i den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien när hon inser att den familj som sköter hennes far handelsmannens hushåll, Beatrijs och hennes båda tvillingsöner Willem och Pieter, faktiskt är hans slavar. Ännu lite längre innan hon inser att de båda tonårspojkarna…” Läs mer


Johanna Thydell: (M)ornitologen
Studier av en försvunnen mor

”När Moas pappa kallar in henne i köket en dag när hon kommer hem från skolan, hade det kunnat vara en alldeles vanlig dag om inte pappan just berättat om att Moas mamma, som försvann från familjen femton år tidigare, hade hört av sig med frågan om att på nytt få träffa Moa. I det ögonblicket förvandlas Moas, till synes ganska…” Läs mer


Ann-Helén Laestadius: Tio över ett
Om allt rasar

”Tio över ett på natten ringer Majas mobil. Tio minuter senare spränger de i gruvan. Då måste hon vara beredd, så att hon kan väcka mamma och pappa och lillasyster, få med sig väskan hon packat åt dem allihop i hemlighet och rädda dem. Ifall det är den här sprängningen som får marken under staden att rasa. Om det är…” Läs mer


Sarah Crossan: Vi är en
Respektfullt och respektingivande

”Vi är en handlar om Grace och Tilly. De är sammanvuxna tvillingar som fram till att de är 16 blivit hemskolade, i ett försök att skydda dem från andra, mindre förstående människor. Nu börjar pengarna tryta och de måste därför börja i en vanlig skola. Genom Grace ögon får vi en historia om närhet, kärlek och tyngden…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Barnböcker


Minna Lindeberg och Jenny Lucander: Snön över Azharia
Du och jag andas ihop

”Om du inte gillar att se hur två flickor tyr sig till varandra ska du sluta läsa här. Men om det är okej kan du fortsätta. Var gärna beredd på att flickors sökande till varandra kan innehålla många bottnar. Blåa skuggor kanske väcker din oro? Hm. Vad sägs om jag håller dig i handen medan du fortsätter läsningen…” Läs mer


Matilda Ruta: Ninna och stormskolan
Stormar och skolstarter

”Nu kommer tredje boken om Ninna. Tidigare har hon legat på sjukhus i Ninna och sjukhusfåglarna och fått syskon i Ninna och syskongrodden. Nu är det dags för henne att börja skolan. ‘Ibland blir det plötsligt höst. Fastän man glömt att det skulle bli det. Det blir natt oftare, skorna är fulla av sand. När det blir…” Läs mer


Laura Ingalls Wilder: Huset vid Plommonån
Stärkta underkjolar och naturens krafter

”I den tredje boken i Laura Ingalls Wilders klassiska barnboksserie har nybyggarfamiljen Ingalls – Laura och hennes systrar Mary och lilla Carrie, pappa Charles och mamma Caroline – kommit fram till det som ska bli deras tredje hem, Plommonån i Minnesota. Här finns en liten stad på gångavstånd, och Laura och…” Läs mer


Malin Lilja: Mix kör
Viktigt om flickor och motorer

”När författaren Malin Lilja fick en dotter kunde hon inte hitta en enda fordonsbok med en tjej som huvudkaraktär. Men istället för att resignera eller förtvivla så skrev hon den. Mix kör är en kaxig berättelse om Mix som kör traktor, tåg och till och med jumbojet. Ingenting räds hon…” Läs mer


Ola Norén: Den vilda ballongfärden
Äventyr på hög nivå

”Saffa är en flicka som spritter av äventyr, farfar tycker om när tiden går långsamt. De är på semester med den ystra hamstern Parmesan och har parkerat husbilen på en campingplats. Farfar vill lösa korsord så Saffa och Parmesan sticker ner till badplatsen för att leta efter nergrävda skatter. Där…” Läs mer


Lewis Carroll: Alice i Underlandet
Knasig klassiker i efterlängtad nyutgåva

”Den vita kaninen. Den galna tebjudningen. Den storleende katten. Den bolmande kålmasken. ‘Ät mig!’ ‘Drick mig!’ Den blodtörstiga drottningen. ‘Hugg huvudet av dem!’ Få barnböcker innehåller väl så många ikoniska figurer som Lewis Carrolls Alice i Underlandet. Den är nästan så ikonisk att man måste ta ett steg tillbaka…” Läs mer


Kitty Crowther: Mamma Medusa
Om att våga släppa taget

”Den grekiska Medusamyten är en tragisk historia. Medusa hade ormar på huvudet istället för hår. Den som såg hennes ansikte förvandlades omedelbart till sten. Detta var ett straff för att Medusa, som då var en vanlig människa, hade våldtagits av Poseidon i Athenas tempel. Athena blev förnärmad av…” Läs mer


Katarina Taikon: Katitzi Z-1234
Att läsa om ondskan

”I denna nyutgåva av Katarina Taikons självbiografiska barn- och ungdomsbok Katitzi Z-1234 har den romska flickan Katitzi hunnit bli 12 år. Tillsammans med mina söner, sju och nio år gamla, börjar jag att högläsa boken. Katitzi lever tillsammans med sina syskon, sin pappa, sin styvmor och den stora…” Läs mer


Pija Lindenbaum: Doris drar
Där får man ha vilka kläder man vill och kanske är det tivoli hela dagarna

”’Det är min cykel han håller på med. Han som heter Egon. Vi bor här, jag och mamma. Och Janne och den där killen som har cykeln. Nu säjer mamma nåt om åka. Men jag är inte klar. Med taket. Och en backe nerför. Och ett stopp här så att barna inte ramlar i sjön. – Kom med en gång, ropar mamma. Fast…” Läs mer


Gunnel Linde: Den vita stenen
Rollspel i häradshövdingens småstad

”Den vita stenen är Fias tröstesten. Fias liv är inte så enkelt. Hon har inga vänner och bor tillsammans med sin mamma hos häradshövdingen. Där är hon, som dotter till hushållerskan, inte sedd med särskilt blida ögon och behöver hela tiden tänka på att hålla sig undan och störa så lite som möjligt. Allting förändras…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Serier


Frida Malmgren: Tjejerna på Höjden
”Riktig vänskap är att ha synkat menscykeln”

”Hoes before bros. Bros before hoes? Eller var det tvärtom? Sak samma. I Frida Malmgrens Tjejerna på Höjden är det i alla fall tjejgänget som gäller. Snubbarna är klart utbytbara. Pojkvänner mest en störning av kompisdynamiken. Ett störigt femte hjul. Eller var det fjärde? Äsch, ni vet vad de menar. Moa, Finkeln och…” Läs mer


Anna Åhlund: En snippa om dagen
En affirmation om dagen

”’Den här boken är till alla som har en snippa, vill ha en snippa, har haft en snippa eller känner någon som har en snippa. Jag har alltid ritat snippor. Jag tycker om att rita snippor. Att bilder av snippor väcker alla möjliga sorters reaktioner säger något om hur skev världen är. En dag kommer det inte att vara s坅” Läs mer


Hanna Gustavsson: Iggy 4-ever
Under huden på tonårstristessen

”’Palla. Jag orkar inte!’ ‘Ser det ut som att jag bryr mig?’ ‘Mm, whatever’ ‘Orka bry sig.’ ‘Så jävla meningslöst’ ‘Hur gammal måste man vara för att gå i förtidspension?’ Jag måste erkänna att Hanna Gustavssons 14-åriga hjältinna (eller vore antihjältinna en mer korrekt term?) Iggy (Ingrid) först mest går mig på nerverna…” Läs mer


Lisa Wool-Rim Sjöblom: Palimpsest
Kapade rötter

”Palimpsest, som den som läst litteraturvetenskap, historia eller något liknande vet, är en text som skrivits över en annan, raderad text. Det kan kanske sägas vara vad som händer när ett barn adopteras; en möjlig livshistoria raderas och skrivs över med en annan. Det är också vad som mer konkret verkar ha hänt med…” Läs mer


Åsa Grennvall: Deras ryggar luktade så gott
Suveränt om känslomässig försummelse

”Vad händer med ett barn som växer upp med känslomässigt dysfunktionella, föräldrar? Vad gör det med en människa att under hela sin uppväxt ständigt mötas av tystnad, ointresse, kyla? Att genomgående känna skam över sin existens? Detta stora svåra tar sig Åsa Grennvall i kast med i sin senaste serieroman…” Läs mer


Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger: Oblivion High 2
Friskt och blandat

”Nina von Rüdiger är illustratör, grafiker och serietecknare. Johanna Koljonen är programledare, kritiker och serienörd. Tillsammans utgör de duon Ms Mandu. De debuterade 2011 med Oblivion High 1, och väckte stor uppmärksamhet både i media och bland läsare i alla åldrar. I Oblivion High 2 tar intrigerna på skolan ny skruv…” Läs mer


Stina Hjelm: Mitt dåliga samvete
Igenkänningsfaktor i råsnyggt format

”Jag har läst en hel del självbiografiska (eller förment självbiografiska) serier på senare tid och ja, det är en viss estetik förknippad med det. En viss, väldigt avskalad tecknarstil, enkla symboler, väldigt ofta väldigt mycket monotoni: sida efter sida med lika stora rutor, ruta efter ruta med två motställda figurer som…” Läs mer


Julie Maroh: Blue is the warmest color
Ikoniskt tragisk kärlek

”Det kan inte vara många seriealbum som bär stämpeln ‘Cannes Film Festival Palme d’Or Winner’. Företrädesvis förstås för att det är just ett filmpris. Jag har faktiskt inte sett den guldpalmenbelönade filmen Blå är den varmaste färgen – än – men den bygger alltså på en grafisk roman av fransyskan Julie Maroh…” Läs mer


Julia Thorell: Fri kärlek
Fri kärlek

”Ett populärt ord på konstskolan jag studerat på i fler år än vad jag någonsin trott att CSN skulle ha råd med är ‘mediespecificitet’. Alltså: vad är unikt för ett medium, och hur använder sig olika kulturproducenter sig av detta inom respektive fält? När jag läser Julia Thorells Fri kärlek tänker jag att det måste vara det bästa…” Läs mer


Lina Neidestam: Zelda – uppbrott och utbrott
Humoristisk samhällskritik och bristande självrannsakan

”I framtiden kommer en kunna studera samhällsklimatet genom att läsa serier från olika tider. Det fjärde albumet om Zelda Steyner är fullt av nedslag från den samtida politiska och kulturella debatten. Här avhandlas till exempel näthat och tv-serien Game Of Thrones, ur ett feministiskt och maktkritiskt perspektiv. Och…” Läs mer


Joanna Hellgren: Frances. Del 3.
Episkt (i ordets alla bemärkelser)

”Jag har hört att på Cosmonova på Naturhistoriska Riksmuseet så går det att se på bio på en bioduk som är liksom överallt omkring en. Jag har hört att det på i stort sett alla biografer nuförtiden går att se på 3D-film. Jag har aldrig sett någon form av film tredimensionell film, eller film som placerar tittaren mitt i film…” Läs mer


Frida Ulvegren: Tack & förlåt
Svensk Sex and the city i serieformat

”Minns ni första avsnittet av Sex and the city? Scenen där Carrie följer med en kille hem och sedan drar så fort hon fått orgasm och kommenterar händelsen med ”I just had sex like a man” för tittarna. Lite så är Frida Ulvegrens serienovell Tack och förlåt. Fast ändå inte. Den är mindre glammig, mer realistisk men…” Läs mer


Matilda Ruta: Tummelisa eller Den andra vildmarken
Sagolikt brutalt om att ta sin historia i egna händer

”Det var en gång en saga. Sagan handlade om en liten, pytteliten flicka. Hon kallades Tummelisa. Så hände massor av hemska grejer med henne, men själv gjorde hon nästan ingenting. Det var en gång en serieskapare. Hon kallades Matilda Ruta. Så läste hon sagan om Tummelisa, och en massa andra böcker ocks坅” Läs mer


Sara Hansson: Vi håller på med en viktig grej
Bästiskärlek och Nutellamissbruk – så underbart elvaårig

”Jag var sju år när Spice Girls var som störst. Jag spelade in en direktsänd konsert (mamma sa att jag inte fick titta så sent på kvällen) och såg om och om igen. I skolan hade alla märkesbilder att byta, fast jag hade inte särskilt många, det var ganska hemskt, och jag brukade låtsas att bilderna i mitt eget fotoalbum…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor


Fantastiska flickor


M R Carey: Flickan med gåvorna
Originellt om goda monster och onda människor

”Oftast går det utmärkt att skriva recensioner utan att avslöja för mycket av handlingen, men då och då träffar man på en bok som M R Careys Flickan med gåvorna, som gör uppgiften mycket svårare. Följande framgår av baksidestexten: ‘Tioåriga Melanie är en mycket speciell flicka som bor i en cell i…” Läs mer


Lauren Oliver: Replica
En människa är en människa är en kopia?

”Lyra och Gemma är två tonårstjejer. Kanske inte precis vanliga tonårstjejer. Faktum är att den ena inte ens ser sig som en människa. Hon är en klon, en replika. En kopia. ‘Lyra’ och ‘Gemma’ är också titlarna på de båda romaner som ingår i Replica, den första delen i en ny trilogi av Lauren Oliver, som nog skulle kunna bli…” Läs mer


Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson: Vei – bok 1
Nordisk mytologi ur ny vinkel

”Vei är namnet på en ung kvinna – mänsklig, men inte fullt mänsklig – som flyter i havet i början av Sara Bergmark Elfgrens och Karl Johnssons äventyrsberättelse med samma namn. Bara efterhand får läsaren komma underfund med hur hon hamnat där. På havet finns också ett vikingaskepp ute på irrfärd under ledning av…” Läs mer


Louise O’Neill: Only ever yours
Bestialisk ytlighet

”I Louise O’Neills dystopiska framtidsskildring Only ever yours skrivs alla kvinnliga karaktärers namn med liten begynnelsebokstav. Som om de vore ting, snarare än människor. Det är också vad de förväntas vara. Snygga, sexiga, behagfulla och oproblematiska. Till för att tillfredställa mäns behov av…” Läs mer


Elin Säfström: En väktares bekännelser
Tomtar och troll i Stockholms innerstad

”2008 bodde för allra första gången fler människor i världen i städer än på landsbygden. Många djur, från råttor och duvor till björnar och rådjur, har också lärt sig att leva helt eller delvis på städernas överblivna överflöd. Så tanken är ju inte orimlig att även övernaturliga väsen, ‘rådare’, skulle urbaniseras. Det är i alla fall…” Läs mer


Kerstin Gier: Rubinröd: Tidlös kärlek
En roman det slår gnistor om

”I Gwendolyns släkt finns det en väldigt speciell gen som gör att personen som bär den kan resa i tiden. Det är först efter den första tidresan som man kan spåra genen i personens blod. Vem i släkten som bär på förmågan att resa i tiden är därför uträknat av matematiker och fysiker sen hundratals år tillbaka. Gwendolyns kusin Charlotte…” Läs mer


Suzanne Collins: Hungerspelen
Beroendeframkallande var ordet, sa Bull

”Mängder av upplagor, omslag prydda av rekommendationer av författare som Stephen King och Stephenie Meyer och naturligtvis redan en filmatisering i faggorna. Suzanne Collins Hungerspelstrilogi har i snabb takt erövrat världen, och på svenska finns lämpligt nog alla tre delarna i pocket lagom till sommarlovet…” Läs mer


Siri Pettersen: Odinsbarn
Död mans svans

”Vargen tog den. Det har alltid varit den officiella förklaringen till varför Hirka inte är som alla andra. Som folk. Hon minns det visserligen inte själv, men hon var också bara ett spädbarn när det hände. Pappa har berättat, och ärret sitter ju där i ryggslutet. Så varför skulle hon tvivla? Självklart måste även Hirka vara…” Läs mer


Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter
Kärlek över gränser. Och till naturen

”’Har jag bestämt att mitt barn ska heta Ronja, så blir det en Ronja!’ Det är en ovädersnatt när Ronja kommer till världen. Vildvittrorna kastar sig som pilar genom luften, skriker och skränar, värre än annars. En blixt slår ner till och med, och Mattisborgen rämnar i två delar. Något som kommer att sätta sin prägel på…” Läs mer


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna

”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa hade jag…” Läs mer


Celia Rees: Häxa
En annan historia

”Insydda i ett gammalt lapptäckte finner man anteckningar från mitten av 1600-talet. De utgör en dagbok skriven av en ung kvinna i ett puritanskt nybyggarsamhälle. Såhär börjar de: ‘Jag heter Mary och jag är en häxa.’Mary har levt tillsammans med sin mormor i en liten engelsk by. När mormodern bränns på bål får Mary…” Läs mer

* * *

Fackböcker om flickor | Romaner
Ungdomsböcker | Barnböcker | Serier
Fantastiska flickor

* * *

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-10-14 00:01 / Uppdaterad: 2017-10-28 21:00

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?