Recension

: Vad är egentligen fascism?
Vad är egentligen fascism? Kalle Johansson
2017
Verbal
8/10

Lättbegripligt om brutal ideologi

Utgiven 2017
ISBN 9789187777233
Sidor 60
Medförfattare Lena Berggren

Om författaren

Kalle Johansson är serietecknare, illustratör och grafisk formgivare. Han fokuserar främst på dokumentära serier, och har bland annat gjort seriefackboken Vad är egentligen fascism? (2017).

nununu.nu – dokumentära serier av Kalle Johansson.

Sök efter boken

När seriefackboken Vad är egentligen fascism? landade i min brevlåda för ett tag sen tänkte jag nog mest att den skulle bli ett mycket välkommet tillskott till skolbibliotek runt om i landet. Så höll nazister en tillståndslös demonstration Göteborg härom veckan, och polisen visade sig göra ganska lustiga definitioner av vad som är fascism och hets mot folkgrupp (framför allt med fokus på rätt rekvisita och tankfast marscherande). Idag, när mörkerkrafterna återigen intar Göteborgs gator, kan jag alltså bara önska att någon i poliskåren hunnit plocka upp Kalle Johanssons lilla seriepärla.

Fackböcker i serieformat har aldrig varit någon stor genre i Sverige, och det är ju otroligt synd, för minst lika nödvändiga som de skulle kunna vara för dem som har svårt att ta in längre och mer avancerade facktexter, borde de nästan kunna vara för oss som har en tendens att uttrycka oss i långa och avancerade facktexter. Fine, du behärskar de akademiska koderna, grattis, men vad är det, så kortfattat och enkelt som möjligt, du egentligen har att säga?

Superhjälten – det vill säga, hon har ingen cape eller så – i Johanssons serie är Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet. Vad är egentligen fascism? bygger på samtal med henne, och det är ju helt enkelt briljant. Alla universitet borde anställa en bunt serietecknare och vetenskapsjournalister som ser ut att verkligen föra ut den forskning som görs där till allmänheten.

Johansson gestaltar berättelsen om fascismen och dess historia i ofta närmast fotorealistiska bilder, men här och var också mer symboliskt. Många av bilderna har exakta fotografiska förlagor, vilket också mycket noggrant redovisas. Det handlar naturligtvis om koncentrationsläger och bokbål, om Adolf Hitler och Benito Mussolini, men också om hur människor kunde lockas av dessa våldbejakande ideologier.

Det som slår mig mest är kanske ändå att den här boken, som släpptes i våras, redan känns en liten obehaglig smula daterad. Inte till sitt huvudsakliga innehåll, men om man slår upp försättsbladet så finns där fyra händer som pekar på varann eller någon annan, omgivna av de aggressiva pratbubblorna ”Fascist!” ”Fascism!” ”Fascister!” ”Fascist!” Fascist är sällan något någon kallar sig själv nu för tiden, tycks den säga, utan används framför allt som skällsord. De fascistiska ideologierna lever visserligen vidare, men de vill ogärna kalla sig fascister öppet.

Så är dock inte fallet med dem som marscherar i Göteborg idag. De är nazister och kallar sig det – som om det vore en rimlig sak att vara 2017 – och då behöver vi ju kunna prata om vad det står för, istället för vilka symboler och marschtakter de håller sig till.

Ella Andrén

Publicerad: 2017-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2017-09-29 21:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7089

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?