Recension

: Blek taggsvamp
Blek taggsvamp Bengt af Klintberg
2017
Ellerströms
6/10

Poesi med en räv bakom örat

Utgiven 2017
ISBN 9789172474970
Sidor 32

Om författaren

Bengt af Klintberg, född 1938 är författare och folklivsforskare. Hans första böcker var diktsamlingar, och han deltog på 1960-talet i Fluxuskonserter och annan avantgardistisk verksamhet. Senare har han gjort sig känd som expert på vår tids vandringssägner genom böcker som Råttan i pizzan (1986) och Glitterspray (2005).

Sök efter boken

Det finns en svampdikt redan i Bengt af Klintbergs debutsamling Stigar från 1959, ”Kantarellvisa” heter den. Nästan sextio år senare återkommer af Klintberg till samma motivbild, och lyckas fylla en hel diktsamling med det han verkar älska. Svamp. Det är som om det krävts ett helt liv av upptrampade stigar för honom att åstadkomma diktsamlingen Blek taggsvamp.

Och då tycker jag den 78-årige Bengt af Klintberg ändå har levt ett rätt innehållsrikt liv. Kanske är han mest känd som författaren till tre böcker om vandringssägner Råttan i pizzanDen stulna njuren och Glitterspray. Böckerna som blev så omtalade att hans efternamn numera är en vedertagen synonym för ordet vandringssägner. Säger jag ”klintbergare” vet du direkt vad det handlar om.

Redan på 60-talet var af Klintberg även aktiv – åtminstone i utkanten  - av den löst sammansatta Fluxusrörelsen. I USA var Yoko Ono ett känt namn inom den rörelsen. I Sverige och ute i Europa bidrog Bengt af Klintberg till en rad happenings och konstnärliga events. I hans egna bok Svensk fluxus från 2006 minns han bland annat när han stod och skramlade med plåthinkar på ett tak, intill en naken kvinna i en skottkärra full med äpplen.

Vad nu än Fluxusrörelsen satt för avtryck i konsthistorien, gillar jag av någon anledning idérikedomen, naiviteten, friskheten i det som verkar ha varit rätt glada upptåg. Det är det därför med stor iver jag tar mig an Bengt af Klintbergs senaste diktsamling. Om svamprötterna i skogen lever i ständig symbios med de omgivande växternas rötter, så tycker jag mig se vad Bengt trampat fram och hämtat näring. I varm eftertänksam humor. I alltför mycket poesi är det en bristvara. Men inte i Bengt af Klintbergs.

Den absoluta toppskivlingen i denna samling, är när han sammanfattar hela sitt liv på tretton rader i det allvarliga poemet ”Sen insikt”.

Strängt taget

har mitt snart åttioåriga liv

varit en enda lång svamptur.

En samlare har jag varit,

visstidsanställd vid markens arkiv

och molnens bibliotek.

Jag har lärt mig strunta i

de oregelbundna cirkelmönstren

av oätligt, mer eller mindre giftigt,

och hitta oupptäckta ställen.

Min lust har stått till att följa vittringar,

nosa upp dolda livsförnödenheter.

Inser nu att jag är en hund.

Klart lysande trattisar i af Klintbergs poesiskog är också ”Svampplockarens musik” eller de känsliga formuleringarna kring den fingersvamp som spindeln rapporterar om i ett poem.

Här och var bland dikterna är metaforerna efter poetens 78-åriga liv dock rätt trötta och slitna, och han dödar sin fina skogsmagi rätt effektivt han kommer in med sin sakliga folklivsforskarröst i ”Kungliga introduktörer”.

Ändå – Bengts poesi har en glimt i ögat i denna samling – det emellanåt kan vara svårt att värja sig ifrån. Det finns en busig ung man från 60-talet där nånstans.

Erik Stenkula

Publicerad: 2017-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2017-09-10 08:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7073

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?