Recension

: Sanning och skvaller
Sanning och skvaller Curtis Sittenfeld
2017
Wahlström & Widstrand
5/10

Romantisk semesterlitteratur?

Utgiven 2017
ISBN 9789146232483
Sidor 462
Orginaltitel Eligible
Översättare Molle Kanmert
Först utgiven 2016

Om författaren

Curtis Sittenfeld föddes 1975 i Cincinnati, USA. Hon slog igenom med debutromanen I en klass för sig (Prep, 2005). Översatta till svenska finns också bland annat romanerna Mannen i mina drömmar, Presidentens hustru och Systerland.

Curtis Sittenfeld – författarens hemsida.

Sök efter boken

På förlagets hemsida beskrivs Curtis Sittenfelds bok Sanning och skvaller som en modern version av Jane Austens Stolthet och fördom. Med de glasögonen börjar jag läsa boken. Till att börja med har jag en viss förväntan, huvudkaraktärernas namn är så gott som desamma, berättelsen lånar sina huvudsakliga drag från förlagan och jag bereder mig på att försvinna in i en intrikat romantisk saga.

Liz, närmar sig att fylla fyrtio år och jobbar på ett livsstilsmagasin i New York. Hennes älskare är en gift man som bedyrar att han och hans fru bestämt sig för att skiljas så snart hustruns farmor har dött, den dagen faller nämligen ett rundligt arv ut som kommer att frysa inne om hustrun skiljer sig. När Liz pappa drabbas av hjärtinfarkt återvänder Liz tillsammans med sin syster Jane, som är yogainstruktör, till barndomshemmet i Cincinnati. Väl hemma upptäcker Liz att det finns betydligt fler saker än faderns hälsoproblem att oroa sig över; modern är strängt upptagen av att förbereda en stor välgörenhetslunch med kvinnoföreningen, deras stora hus är i förfall, ekonomin är i spillror och Liz vuxna systrar lever helt av föräldrarnas tillgångar i det stora huset. När systrarna sedan börjar inleda olika kärleksrelationer med mer eller mindre lämpliga män, ja då borde mitt engagemang kanske skjuta i höjden.

Problemet är bara att hela berättelsen känns synnerligen krystad. Att försöka lyfta in Jane Austens drama från tidigt 1800 tal i nutid fungerar helt enkelt inte särskilt väl. De moderna referenspunkterna med insemination, yoga, transsexualitet, dokusåpor och fester vid poolen blir aldrig särskilt intressanta. De första 200 sidorna kämpar jag med att hålla isär de olika karaktärerna, inte för att det är svårläst litteratur utan för att berättelsen helt enkelt inte fångar mitt intresse. När jag sedan efter 200 sidor ändå rycks med in i kärlekssagan har jag ändå en bismak i munnen. Det känns fånigt. De olika frågorna, som i sig skulle kunna avhandlas på ett intressant sätt, känns banala och jag undrar om jag inte helt enkelt ska rekommendera er att läsa något helt annat om ni söker efter lättsmält semesterlitteratur.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-24 10:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6954

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?