Recension

: Farlig sanning, Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter, Ett testamente från helvetet, Knackningar
Farlig sanning, Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter, Ett testamente från helvetet, Knackningar Anna Jansson, Håkan Nesser, Kristina Ohlsson, Johan Theorin
2016
Novellix
8/10

Minideckarjuveler att njuta

Novellix föddes våren 2011 och tanken är att de ska vara någon slags Pixiböcker för vuxna. En läsupplevelse i ett grafiskt tilltalande och lättillgängligt format, anpassat för den som vill ha mer läsning i sitt liv men inte riktigt hittar tiden till det. Novellerna säljs både styckvis och i förpackade i presentaskar. Jag har läst nummer 86, 87, 88 och 89 som är fyra minideckare.

Noveller är såsom fylliga praliner. Komprimerade historier där en stor historia kokas ner till en liten berättelse som går snabbt att läsa, men för den skull inte behöver vara lättviktig eller flyktig.

Farlig sanning av Anna Jansson utspelar sig under ett par sommardagar i Anneli Robertssons liv. Hon jobbar som undersköterska på kirurgen när det en natt kommer in en äldre kvinna som varit med om en smitningsolycka. Ett par timmar senare kommer en annan kvinna in som ser ut att ha blivit misshandlad. På något sätt finns det en samband mellan dessa två människor. Det här är en spännande novell som byggs upp vartefter. Olycksfallen hamnar närmare huvudpersonen Anneli än vad hon tänkt sig och olusten kryper inpå mig som läsare. Novellen är förtätad och väldigt spännande.

Håkan Nesser har skrivit Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter. Det är är novellsamlingens längsta novell, nästan dubbelt så tjock som den kortaste. Det märks för berättelsen innehåller många trådar. Huvudpersonen möter en regnig kväll en man på en bar. Mannen påstår att han har en del att berätta om huvudpersonens fru. Det är ingen trevlig historia som uppdagas. Men vad är sant? Jag tycker mycket om hur berättelsen vindlar och vränger. Nessers novell får förutom det mig att bli känslomässigt berörd.

Ett testamente från helvetet är författat av Kristina Ohlsson.

Det hann gå flera dagar innan hon först saknades. Det blir så när man bor själv. Det tar ett tag innan någon märker att allt inte står rätt till. I Margots fall var det jag, hennes advokat, som först undrade vart hon hade tagit vägen. Vi hade bestämt träff på mitt kontor och hon dök aldrig upp.

Margot är borta. Hon är en ung framgångsrik författare som skriver hemligt under pseudonym. Hennes advokat blir orolig och börjar leta efter henne. Så ung som hon är höll hon vid försvinnandet på att upprätta ett testamente. Hennes galna ex har redan tidigare vägrat att lämna henne ifred.

Det här är en rafflande liten berättelse som innehåller massor av spänningsmoment och dessutom gör lite ont.

Den sista novellen står Johan Theorin för. Knackningar är en lågmäld berättelse som behandlar vidrigheter. Tänk dig själv att bli kidnappad och instängd. Då tar du till det din morfar lärt dig, att knacka S.O.S i morse. Är det någon som hör dig? Som förstår allvaret?

Pensionären Molly lever ett tomt liv. Förutom att stjälpa i sig likör tänker hon mest tillbaka på sitt liv och väntar på att dagarna ska passera. När knackningarna börjar väcks hennes oro och hon måste agera. Men vem lyssnar på en gammal pensionär?

Det här en fyra spännande pärlor som nödvändigtvis inte behöver läsas ihop. Men eftersom var och en av dem blir en munsbit som skapar mersmak rekommenderar jag er att införskaffa hela boxen.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2017-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2017-02-14 10:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6846

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?