Recension

: Lotus blues
Lotus blues Kristina Ohlsson
2014
Piratförlaget
7/10

En helvetes resa

Utgiven 2014
ISBN 9789164204370
Sidor 433

Om författaren

13885316210_e78f857b39
Foto: Thron Ullberg

Kristina Ohlsson (född 1979) har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon kommer ursprungligen från Kristianstad men är numera bosatt i Stockholm. Som författare debuterade hon 2009 med Askungar.

Sök efter boken

Det tog bara ett par sidor innan jag fnittrade förtjust över mötet med huvudkaraktären i Lotus blues. Som tonåring läste jag ett par böcker av Mickey Spillane och hans stenhårda privatdeckare Mike Hammer. Jag kunde inte låta bli att tycka om den hårdkokta stilen. Lotus blues utspelar sig i nutid, alltså ett drygt halvt sekel senare, men mycket är sig likt. Och ändå inte.

Här möter vi advokat Martin Benner som lever ett rätt glassigt liv där inte mycket saknas. Han har stålar, brudar och utseendet med sig. Det som sticker ut i sammanhanget en aning är att han adopterat sin döda systers dotter. Lilla Belle är den allra viktigaste i Martins liv. Trots detta dras han in i ett fall som vi redan från början får reda på ska barka åt helvete. Ett fall som tar honom och hans juristkollega och tillika sällskap Lucy ända till Houston i Texas. Det börjar med att en snubbe trillar in på kontoret och desperat ber om hjälp. Han vill rentvå sin syster Sara som är anklagad för fem mord. Det värsta är att systern är död. Hon tog livet av sig efter att hon erkänt. Nu vill hennes bror rentvå henne samt hitta hennes lilla son Mio som är försvunnen.

Romanen har en domedagston över sig, eftersom vi vet att stora problem kommer att torna upp sig. Det är en historia som spänner över världsdelar även om vår hjälte Martin Benner länge spjärnar emot. Men det går inte att värja sig. Undan för undan dras han in i en historia där ingenting är vad det verkar och där vad som helst kan hända runt hörnet. Berättelsen bygger skickligt upp en nervig och spänd tråd där jag som läser ibland måste påminna mig om att andas. Det är som sagt en historia som rymmer mycket. Många karaktärer, många turer men det blir inte gyttrigt.

Det något kantiga och korthuggna språket är överlag befriande, dock blir det på samma gång aningen fjärmande. Eftersom hela historien passerar Martin Benner innan läsarna får ta del av den kommer vi inte karaktärerna innanför huden. Martin läser inte av människor på det viset. Han är snarare en iakttagare och själv är han inte den som grubblar onödigt mycket. Han reagerar och agerar i nästa andetag, något som får konsekvenser.

Den hårdkokta stilen borgar för cementerade könsroller. Och visst, Mark Benner jäser av gott självförtroende. Han har svårt att läsa av kvinnor, är mest fokuserad på sina egna behov och vinster. Men något händer under det knepiga fallets gång. Han får vara med om vidrigheter han tidigare inte visste existerade samt möta tjejer vars liv innehåller fruktansvärda händelser. Och någonstans där vidgas hans blick. Samtidigt blir Martin mer och mer insyltad i fallet och trots att han gång på gång vill hoppa av gör omständigheter det omöjligt.

Bokens slut är öppet med tillhörande cliffhanger och uppföljaren Mios blues dröjer bara sex månader.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2015-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2015-03-23 20:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6064

2 kommentarer

En person som dyker upp på kontoret och desperat ber om hjälp och ett korthugget språk är ju onekligen i samma anda som de klassiska amerikanska hårdkokta deckarna. Även om någon som ”har sitt på det torra” ekonomiskt och jäser av självförtroende rimmar illa med de klassiska privatdeckarnas skriande behov av betalande klienter och deras fyndiga kommentarer som ibland är på bekostnad av dem själva låter detta som läsvärd underhållning. Och vem kan motstå en berättelse som inbegriper någon vars namn ekar av en av Astrid Lindgrens personer och finns med i titeln på en snar uppföljare?

Jenny Oregistrerad 2015-04-05 16:13
 

Jenny, att privatdeckaren här inte är i penganöd men ändå inte kan låta bli att åta sig fallet talar nog för hans rastlöshet, nyfikenhet samt att han faktiskt jobbat som snut därborta i Texas. Jag ser också fram emot uppföljaren som jag faktiskt har här hemma nu.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2015-04-07 20:31
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?