Recension

: Vårt inre Afrika
Vårt inre Afrika: Upptäcktsresor Lasse Berg (text) Carl Douglas (foto)
Ordfront
7/10

På upptäcktsfärd mot framtiden

ISBN 9789170376399
Sidor 196

Om författaren

Lasse Berg, född 1943, har sedan mitten av 1960-talet diskuterat globala frågor i böcker, filmer, reportage och radioprogram från framförallt Asien och Afrika. Särskilt uppmärksammad är den så kallade Kalaharitrilogin om människans ursprung och utveckling. Kalaharitrilogin omfattar Gryning över Kalahari (2005), Skymningssång i Kalahari (2011) och Ut ur Kalahari (2014). Lasse Berg är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad föreläsare. Carl Douglas är fotograf.

Sök efter boken

Efter åtskilliga böcker, föreläsningar och filmer decennier bakåt, har Lasse Berg blivit en av våra mest framträdande medieprofiler när det gäller reportage om utvecklingsfrågor, människa, samhälle, historia och miljö. Många har läst den uppmärksammade Kalaharitrilogin som omfattar Gryning över Kalahari (2005), Skymningssång i Kalahari (2011) och Ut ur Kalahari (2014). Samtliga behandlar människans ursprung och framtid. I nya boken Vårt inre Afrika fortsätter Lasse Berg upptäcktsresan bakåt, men även framåt. Budskapet är som tidigare att vi ska lära av historien. Det är förutsättningen för att skapa bättre samhällen och helt enkelt för att överleva.

Våra rötter finns i Afrika. Där har vi vår gemensamma grund och historia oavsett hur vi ser ut och var vi lever idag. Under resor i Etiopien, Sydafrika, Namibia, Kongo och Mali besöker Berg med filmteam ett reservat för bonoboer (en schimpansart som är våra närmaste släktingar), utgrävningar och grottmålningar. De samtalar med forskare och ursprungsfolk. Resultatet blir en spännande tvärvetenskaplig mix där kultur smälts samman med rön från språkvetare, historiker och paleontologer.

Gemenskap och samarbete är essensen i vår afrikanska natur, skriver Lasse Berg och pekar på ursprungsfolken. Hos dem är den gemensamma historien liksom gruppens sammanhållning viktig och det är självklart att hushålla med resurser – något som ofta missas i det västerländska urbana samhället. Jakten på det goda livet leder oss fel, kanske är det något annat som ska till för att vi ska överleva på längre sikt?

En kultur som går under, med språk, livsstil, muntliga traditioner och allt, det är en bokstavligen oersättlig förlust. I deras liv fanns det kunskap och erfarenheter som vi inte kommer att kunna återskapa. Det är som att bränna böcker. Det vi ser nu när gamla ursprungskulturer får stryka på foten inför Utvecklingen är hur hela bibliotek bränns ner.

Berg rör sig med lätthet mellan naturvetenskaplig evolutionslära och dagsaktuella frågor om det digitala samhället, politik och arbetsmarknad. Samhällskritiska reflektioner varvas med spännande och roande berättelser om filmexpeditionens vardag. Till exempel får man följa med en forskare till en sensationell utgrävning av homininfossil (tidig människoliknande grupp primater) i etiopiska Awashdalen. Väl där, är man nära att förstöra alltsammans då filmarnas stora tunga Landcruiser styrs rakt över fyndplatsen!

Vårt inre Afrika kan läsas som en sammanfattande introduktion till Lasse Bergs tidigare Kalahariböcker. Det är en bok med många (tyvärr lite gråa och mörka i trycket) foton, främst tagna av fotografen Carl Douglas på människor, expeditionsdeltagare och djur. Några bilder är vackra, några roliga och rörande, några känns mest som utfyllnad och tillför inte texten så mycket.
Undertiteln Upptäcktsresor är genial då den anspelar på gamla tiders västerländska upptäckare och det koloniala arvet, liksom på oss moderna upptäckare av en möjlig väg framåt. På den resan är Lasse Berg en bra vägvisare.

Airi Palm Borden

Publicerad: 2015-06-22 00:03 / Uppdaterad: 2015-06-21 21:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6160

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?