Recension

: Drottningen av Rottnevik
Drottningen av Rottnevik Nanna Johansson och Kringlan Svensson
2014
Alfabeta
7/10

Dråplig småstadsfars med samhällskritik

Utgiven 2014
ISBN 9789150116045
Sidor 398

Om författaren

Nanna Johansson född 1986, är verksam som serietecknare med flera böcker bakom sig, och skribent i bland annat Nöjesguiden, där hon också bloggar. Kringlan Svensson född 1981, är ståuppkomiker, manusförfattare och programledare som hörts och setts i både radio och TV. De har tidigare samarbetat i radioprogrammet Tankesmedjan i P3 och nu i Aftonbladets podcast Lilla drevet. Drottningen av Rottnevik är deras första bok tillsammans.

Sök efter boken

Nanna Johansson och Kringlan Svensson har samarbetat tidigare, med satirprogrammet Tankesmedjan i P3 och Aftonbladets podcast Lilla drevet. Detta är första gången de skriver en roman tillsammans. Det märks att de är vana vid att skämta om den politiska makten, om människors små egenheter och om vår tids utmärkande samhällsdrag.

Handlingen utspelar sig i den fingerade lilla hålan Rottnevik, ökänd för sitt stinkande pappersbruk. Här finns bland andra Dagny Rubin, socialdemokraten som har stora ambitioner både för sin lilla håla och för sig själv. Hon får ett telefonsamtal från Hollywood, det är en stor regissör som vill spela in film i Rottnevik, med Harrison Ford och hela konkarongen! Det finns bara en hake. Då måste de kunna ta sig fram över myren, som länge varit häckningsplats för tjädrarna. Upplagt för bråk mellan Dagny och miljökämpen Lydia…

Drottningen av Rottnevik börjar med mordet på Dagny Rubin, och boken blir sedan en tillbakablick för att se utvecklingen fram till detta. Vi får stifta bekantskap med ett stort antal personer, bland dem Emma Ek-Jacobsson, som är politiskt engagerad men egentligen drömmer om att lämna byn, Håkan Q Hammar, livsnjutaren med hatt och vit linnekostym som kommer in utifrån med massor av pengar, och Mattias Lustig, som drömmer om en framtid inom film och är beredd att ge upp nästan vad som helst för det. Boken blir snabbt en lång räcka händelser som alla syftar till att leta fram misstänkta för detta mord. Det visar sig att färgstarka Dagny Rubin är en allt annat än populär person. Lydia är långt ifrån den enda som inte drar jämnt med henne…

Det tar ett tag för mig att komma in i den här boken. Och det beror nog på att den är en aning överlastad. Språket är lite omständligt, det är som att det ska pressas in så mycket humor per rad som bara är möjligt. Det funkar bra i krönikor, sämre i prosa på över hundra sidor. Kort sagt: emellanåt är det en enda lång skrattfest. Emellanåt något påfrestande.

Samtidigt är Johansson och Svensson duktiga på att med snabba penseldrag måla upp de karaktärer som jag sedan snabbt tar för levande människor. På liknande sätt som Mikael Niemi lyckas i Fallvatten; det blir inte fånigt trots att både för- och efternamn nämns.

Eller snarare: det blir fånigt. Men det är liksom en del av grejen.

En småstad är tacksam att driva med. Rottnevik sträcker på axlarna så att det knakar i lederna när filmfolket kommer till byn. Oj, oj ett sånt ansiktslyft! Och det ger mersmak. Plötsligt kan ingenting vara detsamma längre. Hattbutiken måste hädanefter sälja souvenirer, stadshotellet måste rustas upp till femstjärnigt. En statusklättring har börjat som inte kan dras tillbaka, och dess främsta förespråkare är Dagny Rubin. Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen, men detta är en fars som i stegrande takt urartar.

Ja, fars är rätt ord. Den är dråplig, den tar i från tårna, den är osannolikt utflippat, ibland på tok för mycket. Men om det också är under de förutsättningarna du läser boken, kommer du att ha väldigt roligt.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2015-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-07 21:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5982

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?