Recension

: Burnout
Burnout Kjell-Åke Jansson Gösta Flemming (red.)
2013
Journal
7/10

Raggare på grönbete

Utgiven 2013
ISBN 9789198040586
Sidor 180
Medförfattare Martin Hedén

Om författaren

Han är född 1948 och verksam som frilansfotograf.

Sök efter boken

”Power Meet” heter en av världens största bilträffar. Under en helg i juli förändras Västerås, då staden invaderas av omkring 20 000 bilar. Det handlar ofta om amerikansktillverkade bilar och allt går ut på att ha den snyggaste eller mest uppseendeväckande bilen. Men i ett hörn på den stora campingen i stadens utkant är agendan en helt annan. Här gäller det att toksupa och knulla runt så mycket som möjligt. Det är iallafall vad de inte längre så unga raggarna försöker inbilla uppskrämda västeråsborna när de rullar in i stan med skrotbilar som skulle få det att dregla om munnen på en auktoriserad bilprovare. Den här sidan av ”Power Meet” har Kjell-Åke Jansson skildrat under nära tjugo års tid.

Det hela är en lite sorglig tillställning där gubbar med sina hängmagar moonar i tron att de skall få ligga. Men de flesta, som inte fullständigt supit ner sig, verkar ändå ha rätt skoj där förstörelsen verkar inskränka sig till att man hoppar sönder sina egna bilar och välter några husvagnar.
burninsida

Det är lite grann som en musikfestival utan några scener eller artister. Jag tänker mig att det är här man hittar en stor del Sverigedemokratiska väljare. Här där man använder stickers med texter som ”Sverige av idag”, ”Klatte, Fnatte och Blatte” eller ”Rädda vargen skjut en same.” Så de flesta är nog ganska ointresserade av politik.

Jansson har närgånget skildrat den här företeelsen utan att döma eller glorifiera. Han lyckas få till ett antal fina porträtt, fast många bilder på fyllskallar som skrålar och härjar på – finns givetvis också.

Martin Hedén skriver en text om företeelsen och kallar det hela ” ett träskland mellan det önskade och det oönskade” Och det kanske behövs en ventil i varje människas liv där man pyser ut sin frustration. Det här sättet att göra det på verkar iallafall inte skada eller störa någon utomstående . Många av raggarna skrålar nog glatt vidare, kanske på denna gamla Eddie Meduza -låt:

Jag ger fan i allt å häller upp en sup
Å skiter i om rösten min blir hes å whiskeydjup
Jag ger fan i allt, man blir ju desperat
När Sverige demoleras av politikernas prat

(Eddie Meduza 1948-2002)

Tommy Arvidson

Publicerad: 2013-11-07 00:35 / Uppdaterad: 2013-11-06 13:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5451

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?