Recension

: Treo, Enis & en till
Treo, Enis & en till Maria Nilsson Thore
2013
Bonnier Carlsen
7/10

Rackarns buskul om zebror

Utgiven 2013
ISBN 9789163876295
Sidor 28

Om författaren

Maria Nilsson Thore (född 1975) är författare och illustratör, utbildad på Konstfack i Stockholm. 2011 blev hon Augustnominerad för två böcker: egna Petras prick och Konstiga djur med text av Lotta Olsson.

Maria Nilsson Thore – författarens hemsida.

Sök efter boken

Treo och Enis är två zebror som är sambos i ett radhus på Enehandavägen. Livet lunkar på, den ena dagen är den andra lik. Enis älskar tillvaron. Hen prisar att mackorna smakar lika gott varje dag, medan Treo tröttnat på förutsägbarheten. Treo längtar äventyr och överraskningar. Tänk att få göra något annorlunda för en gångs skull. En alldeles vanlig förmiddag går Enis till bageriet för att köpa skorpor, som alla andra dagar. Treo protesterar mot traditionen genom att vägra torka färdigt disken och klampar argt till sin säng.

När Treo ligger där och suckar,
och tycker livet känns så hopplöst trist,
då hörs det plötsligt ljud från garderoben.
Men vem i allsin dar har gömt sig där?

untitled (10)

Nämen. Är det Enis som fått fnatt? Som säger att det är urkigt tråkigt att handla och istället bara vill spralla och leka? Treo blir alldeles fnissig av tanken. De två vännerna fullkomligt vänder upp och ner på hela huset. Det hela illustreras av härliga bilder gjorda av författaren själv där vi ser hur zebrorna fyller badkaret med mjölk och oboypulver för att strax därpå snorkla i chokladen, svingar sig i kökslampan med gardinen som mantel, badar hovarna i vasken. Kort sagt krånglar till varenda vanlig sak. När de klättrat upp på taket och sitter och pustar ut efter allt bus tycker Treo att allting ser så trevligt ut på håll. De likadana husen, de perfekt klippta gräsmattorna… Och så kurrar magen. Enis har ju inte handlat skorpor!

-Nä, nu vill jag ha det som vi brukar, säger Treo,
sluta tramsa nu så gör vi te.
Då klapprar det bekant på trottoaren.
Det låter som Enis lugna steg…

Treo, Enis och en till är en fin bilderbok som gör en glad. Jag har läst den för barn och de uppskattar illustrationerna som harmoniernar fint med de ganska korta texterna. Trots att bilderna är ganska enkelt tecknade jobbar Maria Nilsson Thore med detaljer, såsom blickar och annan ansiktsmimik. Det flirtas även med oss vuxna läsare. En zebra i kvarteret tar sig för hjärtat med hoven när hen ser förödelsen på Enehandavägen nummer 22. Vi som redan kan läsa får dessutom uppenbara ledtrådar på hur allting hänger ihop. Att zebrorna i kvarteret är könsneutrala tycker jag är ett ytterst befriande drag.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2013-11-02 00:00 / Uppdaterad: 2013-11-02 09:10

Kategori: Recension | Recension: #5444

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?