Recension

: Alla tre gräver en grop
Alla tre gräver en grop Maria Nilsson Thore
2014
Bonnier Carlsen
7/10

Sandlådedrama för tvååringar

Utgiven 2014
ISBN 9789163877735
Sidor 32

Om författaren

Maria Nilsson Thore (född 1975) är författare och illustratör, utbildad på Konstfack i Stockholm. 2011 blev hon Augustnominerad för två böcker: egna Petras prick och Konstiga djur med text av Lotta Olsson.

Maria Nilsson Thore – författarens hemsida.

Sök efter boken

Alla tre är en ny serie bilderböcker i förskolemiljö av Maria Nilsson Thore som tidigare bland annat skrivit Petras prick, Mio mera fart och Treo, Enis och en till. I Alla tre-serien riktar sig Nilsson Thore fortfarande till de allra minsta men vi får här lära känna Valle, Ester och Idde genom deras äventyr på förskoleavdelningen Ärtan. Barnen är drygt två år, alla med stora egna viljor och personligheter.

I Alla tre gräver en grop är det dags att leka utomhus och Valle, Ester och Idde gräver i sandlådan. De har tillsammans bestämt att gräva en grop, fröken erbjuder dem en hink, en kratta och en spade. Problemet ligger i att det bara finns en (1) enda spade och att de andra leksakerna inte lockar något av barnens intresse. De vill alla leka med spaden och detta blir deras uppgift att lösa. För det är svårt för en tvååring att vänta på sin tur och hur gör man för att det ska bli så rättvist som möjligt? Slutligen lyckas de tillsammans även lösa den problematiken.

Nilsson Thore illustrerar själv böckerna och som bekant fortsätter hon att använda mycket mönster och varma färger. Barnens kläder är mönstrade och färgglada och hon har ett härligt sätt att fånga barnets perspektiv. Hon kliver in i barnens värld och återger detaljerna på ett delikat sätt. Att till exempel Ester har renhorn över mössan är en av små roliga detaljer som Nilsson Thore smugit in i bilderna, som visar på barnens personlighet men som inte tar över. Alla tre-böckerna är tydliga och enkla men samtidigt mer avancerade än Nilsson Thores tidigare böcker för åldrarna 0-3 år. De passar särskilt till två-treåringar som lär sig allt om samspel och problemlösning. En fas som är väldigt krävande, både för barnet och vuxna. En tid då just förskolan är en plats för många barns vardag, och där en stor del av utvecklingen sker.

Alla tre gräver en grop är den andra boken i serien och föregås utav Alla tre vilar. Ytterligare fyra böcker är planerade under detta och nästa år. Nilsson Thore visar förskolans alla sidor, allt från stökig och bökig till tråkig och trist, men alltid med en stor skopa värme.

Rebecka Horn

Publicerad: 2014-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2014-08-01 09:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5761

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?