Nyhet

Vecka 40: Boksmällan och vidare

Att det var internationella kaffedagen igår söndag, bokmässans sista dag, kan inte vara en slump. På mässgolvet var det varannan coca cola, varannan kaffe, som gällde. Folk var hesa, glada, hade ont i axlar och var engagerade till sista minuten men bar runt på kroppar som behövde piggas upp. Jag gick 4 minuter innan mässan stängde och då bytte böcker fortfarande ägare bakom mig i montrarna med lika hög entusiasm som kunskap förflyttades på scenerna.

Förutom de många läsupplevelserna som ligger framför mängder av människor är det spännande att tänka på hur denna mässa kommer bli omskriven i litteratur framöver. I Ingenbarnsland plankar Miira in på bokmässan och leder den otroliga berättaren vidare in i böckernas värld, kanske föds till och med ett författarskap där. I Ett gott liv beskriver författaren Ann Heberlein hur hon vallas runt på bokmässan i ett ångestfyllt tillstånd och som läsare får jag en helt ny bild av signeringsköerna jag själv står i som förhoppningsvis gör mig ödmjukare.

För dig som totalt tröttnat på bokmässan för den här gången, eller för dig som bara behöver en kick för att vakna till efter helgen, presenteras här några av veckans läsupplevelser:

Veckans litterära koffeinstart står Christina för som delar ut en stor ros till ungdomsromanen Vi måste sluta ses på det här sättet – en kärleksroman med fantastiskt språk och fängslande historia.

På tisdag skriver Lina om debutanten Catrine Tollströms Bödeln frälsaren observatören. Det är en spänningsroman om en dokusåpa på en öde ö, där man plötsligt får att göra med en mördare… Lina hade höga förväntningar, tyckte det lät som ett oslagbart upplägg. Men det dåliga språket drar tyvärr ner den här bokens betyg.

På onsdag skriver Håkan om antologin Skräpliv som han beskriver som ”en brokig samling, men med många grymma noveller”.

På söndag recenserar Marie boken Heder och samvete av Eduardo Grutzky och Lars ÅbergHeder och samvete är en bok om hederskultur och hedersvåld i Sverige som starkt kritiserar hur så väl debatt som forskning kring problematiken ser ut idag. Marie har även träffat Grutzky under bokmässan och intervjun publiceras i samband med recensionen.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-09-30 12:30 / Uppdaterad: 2013-10-02 21:42

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?