Recension

: Stockholm Vimmelboken
Stockholm Vimmelboken Judith Drews
2013
Lilla Piratförlaget
10/10

Myllrande bilder på vimlande stadsbor

Utgiven 2013
ISBN 9789187027277
Sidor 10

Om författaren

[caption id="attachment_58475" align="alignleft" width="176" caption="Foto: (c) Sebastian Runge"]Foto: (c) Sebastian Runge[/caption]

Judith Drews är en av Tysklands mest älskade illustratörer och designers. Hon bor i Berlin och arbetar för bokförlag, magasin och tidningar, såväl som för klädmärken, reklambyråer och designföretag.
Judith Drews arbeten har publicerats och ställts ut i flera länder. Hon har tilldelats flera priser för sin design. Sedan 2008 är Judith Drews medlem i nomineringsgruppen för ALMA-priset, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Sök efter boken

Jag hade aldrig tidigare hört talas om vimmelböcker men så hade jag Judith Drews nya Stockholm Vimmelboken i famnen när jag mötte en tjej som sjunger i samma kör som jag på tunnelbanan. Likt Judith Drews kommer hon från Tyskland och det var när hon utbrast ”åh ein Vimmelbuch” som jag förstod att här finns en hel värld att kliva in i. I Tyskland finns det vimmelböcker för alla åldrar, från små barn till vuxna. Alla går ut på samma sak.

I en vimmelbok, så även i den här, vimlar det av människor och det gäller att hitta särskilda figurer som gömmer sig i bilderna. Stockholm Vimmelboken är en vandring genom Stockholm tillsammans med stadens människor. Vandringen går från Slussens Djurgårdsfärjor och Gamla Stan med slottet, till Söders torg och höjder, till en brokig samling av stadens många museer. Givetvis glömmer Judith Drews inte bort Skansen och Gröna Lund innan vandringen avslutas mitt i city med studenternas jubel vid Sergels torg och Nobelprisutdelningen vid Konserthuset (om än en sådan i fel årstid). Jag förstår att Judith Drews har valt att skildra Stockholm i vår- och försommarskrud. Staden är vacker nu och det är nu det vimlar av folk där.

(c) Judith Drews

(c) Judith Drews

Judith Drews bilder är makalösa. Hon har gjort dem utifrån 1500 foton av staden. Det finns hela tiden något nytt att upptäcka i bilderna och därmed av Stockholm. Stockholm Vimmelboken är en bok som passar lika bra för turisten som för den inbitna stockholmaren.

Boken funkar enligt förlaget för barn från 3 år och jag skulle säga att det absolut inte finns någon högre åldersgräns. Det är en bok som passar för alla. Med sina hårda blad, allt är tryckt på hård kartong, kan treåringen själv bläddra i den här boken. Eftersom den saknar text men är full av berättelser, läser man aldrig samma berättelse två gånger. För den som är lite äldre än tre år eller kanske läser den i sällskap av någon äldre finns det små frågor på baksidan av boken som hjälper läsaren att hitta bokens dolda berättelser. Hur många spöken samlas i stan? Vem hoppar ut ur rymdskeppet? Vem får Alfreds pris framför Konserthuset? Läsaren kan också ställa egna frågor till bilderna. Varför inte ta med sig boken på en tur i stan och se vad man själv kan fylla Judith Drews stadsbilder med.

Jag har ännu inte tröttnat på att bläddra i boken och tror att det är svårt att göra. Den är helt enkelt för intressant och rolig för det.

Jag tror och hoppas att Stockholm Vimmelboken gör succé!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2013-06-04 20:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5249

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?