Krönika

Årets bästa poesi 2012


1 av 10


Lina Ekdahl: Diktsamling
Hon sätter samtiden under lupp

diktsamling_omslag”Det här är ingen vanlig recension. Det här är ett försök att i tre punkter förklara varför jag tycker att Lina Ekdahl är så jäkla bra. 1) Lina Ekdahl är som poetissa (ett ord hon lanserade i tidskriften Glänta nr 3/08) en perfekt kombination av politisk och klok. Hennes blick på det omgivande samhället är skarp…”Läs mer


2 av 10


John Donne: Skabrösa elegier och heliga sonetter
Dikter på liv och död

donne”Aldrig tidigare har den engelske poeten John Donne samlats i svensk översättning i någon större utsträckning än enstaka dikter i tidskrifter eller antologier. Så när ellerströms nu ger ut ett urval i Gunnar Hardings tolkning är det verkligen – för att använda ett slitet uttryck – en kulturgärning…”Läs mer


3 av 10


Ann Hallström: bror mor dotter reqviem
Mellan krig och kropp

bror-mor-dotter-reqviem_omslag”Vid första anblick verkar Ann Hallströms senaste diktsamling enkel, allt för uppräknande, allt för klassisk och utnött i många av sina bilder. När jag sedan läser den en gång till, och ytterligare en gång, händer det som jag alltid hoppas på med diktsamlingar – den öppnar sig i ett bitande påtagligt mönster…”Läs mer


4 av 10


Lotta Olsson: Himmel i hav
Jag har blivit annan nu

Himmel i hav”Mot livet, mot döden, och tillbaka till liv igen. Innan döden. Halva året ljus och halva året mörker. Lotta Olsson lånar livet och myten om Persefone som fond för ting som kränger och svänger innanför pannben och bröstben. Inom dessa sfärer, samhållna av skickligt svepande terziner diktar Olsson som rinnande vatten…”Läs mer


5 av 10


Nina Hemingsson: Det var jag som kom hem till dig
Äckligt och bra

Det var jag som kom hem till dig”Att läsa Nina Hemmingssons Det var jag som kom hem till dig känns lite som att bli brutalt överkörd av ett gäng mopedister just när man är på väg hem till den viktigaste personen, i sin sönderkördhet går man ändå hem till henom, ringer på dörrklockan i ett par timmar innan man inser att hen har inte lust att träffa en (överkörd eller inte)…”Läs mer


6 av 10


Elisabeth Berchtold: MariaLucia
Helgon och kroppar

elisabeth-berchtold-marialucia-omslag

jag (Vi du) flickor bär på en stor råtta under den knubbiga Armen, stor som en katt Som ett gosedjur gropar i hullet vid armbågarna den är stel och död med rosa mage undersida Det regnar som alltid i de jordiga gångarna vi klafsar i lervatten

…”Läs mer


7 av 10


Pia Juul: Radioteatern. Vi sänder. Koblenz
Löften om ljud

radioteatern_omslag”Pia Juul räknas till Danmarks främsta poeter och är ledamot i Danska akademien, dessutom både omtyckt och prisbelönt i hemlandet. Hon är även en av de danska författare som kommer att läsa i rum för poesi under årets bokmässa, vilket förstås gör henne extra intressant just nu. Tidigare har jag bara läst Juul i romanform…”Läs mer


8 av 10


Mattias Alkberg: Era svin
Gåtfull ordkarta över språkets landskap

era-svin_omslag”Vardagsrealism insvept in ett glänsande landskap av tungsinne. Så skulle jag definiera Mattias Alkbergs senaste diktsamling Era Svin, den fjärde sedan debuten Separerade ägg som släpptes för tjugo år sedan. Den ständigt närvarande döden: bakgrundsscenario till ett norrländskt slammer…”Läs mer

9 av 10


Mårten Melin: Jag är världen
Poesi som kryper in under och stannar

omslag_jagarvarlden”Jag är världen är den första lättlästa boken att bli augustnominerad, och den är författarens femte diktsamling. Det är ett ljuvligt poesipärlhalsband som föreslås lämpligt från tolv år och uppåt. Dock är jag övertygad om att en läsvan tioåring har utbyte av dikterna som spänner över tjugosju röster som spretar men…” Läs mer


10 av 10

Hanna Hallgren: Roslära
Poesihösten har varit aningen skral, men Roslära är av de samlingar som har fått följa med mig in i kvällarna i ett tag nu. Genom texten rinner vitheten, inkorporerad i bild och uttryck, både synlig och maskerad. Den är ordrik, bildtät, romantisk, politisk, akademisk och framför allt brännande aktuell. Recension kommer!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-30 23:24

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?