Recension

: All I want for christmas is planekonomi!!!
All I want for christmas is planekonomi!!! Sara Granér
2012
Galago
9/10

All I need for Christmas is Sara Granér!!!

Utgiven 2012
ISBN 9789170376641
Sidor 136

Om författaren

Sara Granér är född 1980 och bosatt i Malmö. Hon har gått serieskolan vid Kvarnby Folkhögskola och är med i seriekollektivet Dotterbolaget. Sara Granér är publicerad i bland annat Dagens Nyheter, ETC och Tidningen Vi och har haft utställningar i Tokyo och Rom. Bokdebuten, Det är bara lite AIDS, kom 2008.

Sök efter boken

Hej!

Den här recensionen tillägnar jag Alliansen
(men framförallt Anders Borg)!

En glittrigt och färgglatt paket, fullt med små (tillsynes) gulliga nallar men med ett innehåll så svart och tungt att inte ens juleljusen förmår skingra mörkret, är det någonting att ha? Absolut! Sara Granérs senaste seriealbum All I want for christmas is planekonomi!!! är en rasande uppgörelse med en värld som går i kapitalismens ledband; en värld som tappat greppet om begreppet solidaritet – ja, en värld där MÄNniskan ser sig som skapelsens krona. Goodbye
ekosystemetet, Vive Le Homo Sapiens!

Det är tätt, tjockt och informationsrikt. Visst är det hysteriskt roligt, en bitterljuv satir som ger både halsbränna och huvudvärk. När de små snuttiga nallarna visar sig vara mer eller mindre bestialiska och cyniska medlemmar av Björnligan (ni vet, de där klumpiga banditerna i Kalle Anka blir jag också en smula vemodig. Något asgarv blir det därför inte riktigt. (Jodå, jag skrattar mycket och gott – jag är inte alldeles humorlös – men lite fniss fastnar i halsen…) Och kanske är det det som gör All I want for christmas is planekonomi!!! till ett så sympatiskt album. En hänsynslös och knivskarp kritik – JA! Men med bibehållen respekt för humanismen (och alla dess existentiella dilemman).

Alltså: Sara Granér träffar mitt i prick. Tänk om det fanns fler sådana här röster! Jag kan inte låta bli att avundas Granér hennes bitskhet och ilska. De som har läst Liv Strömquist kommer att känna igen sig. Gillar man Prins Charles känsla och Ja till Liv! Liv Strömquists ABC så gillar man detta. Inte så konstigt kanske: de båda är engagerade i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget.

Precis som Strömquists kollageartade teknik har Granér mixat stil och form. Detta ’klipp-och-klistra’-grepp drar in läsaren i en odyssé av snärjiga personlighetstest (hur bra är relationen mellan dig och det ekonomiska systemet egentligen?) och mindfulnesstips från vår kära Allians. Dessutom några nyttiga lektioner om hur vi förstör vår planet. Därför kan jag kan inte låta bli att tänka på den gamla skolans hurtiga planscher av rödhakar, mänskliga organ och blommor i genomskärning och kanske är det också därför som jag uppfattar tonen som (då och då) smått undervisande. Inte så att Storebror (Sara Granér) talar om för Lillasyster (Läsaren) vad som ska göras, tyckas, tänkas och så vidare. Nej, snarare är det den implicite författaren som trampar ner små spirade plantor i sin jakt på success: Du ska inte tro att du är något! och Är du inte med mig, så är du emot mig!

Jag ska sluta tala i metaforer nu. Vill du råda bot på din spirande julångest nu när skinkan snart är slut och paketen öppnade? Inga problem! Det är i själva verket mycket enkelt. Köp All I want for christmas is planekonomi!!! för julklappspengarna (eller ännu bättre: låna den på biblioteket och spara pengarna!). Läs sedan mycket noga och mycket gärna mer än en gång. När du har begrundat detta är dags för nyår med löften och önskningar. Kanske ska vi lova varandra att år 2013 ska vi alla bli bättre människor och dessutom passa på att önska oss en fet planekonomi. Det tänker jag göra.

Käre finansminister, NU KÖR VI! Ge mig lite mer planekonomi, tack!

Med vänlig hälsning

/Emelie Eleonora Wiman-Lindqvist

Emelie Eleonora Wiman-Lindqvist

Publicerad: 2012-12-26 00:00 / Uppdaterad: 2014-06-07 19:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5027

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?