Gästrecension

: Sjutton år och skitsnygg
Sjutton år och skitsnygg Emma Granholm
2012
Alfabeta
10/10

Lättslukat ungdomsdrama med driv

Utgiven 2012
ISBN 9789150114171
Sidor 303

Om författaren

Fotograf: Alfabeta

Emma Granholm är född 1980 och bor i Stockholm. Hon debuterade 2006 med ”Simon & Sophie”.

emmagranholm.com – Författarens hemsida.

Gästinformation

Alexandra Lindé, även känd som Bokälskarinnan, är en glad tjej på 23 år som bor i en liten mysig etta med sin hund Milo. Hon älskar att läsa och läser gärna ute i trädgården på sommaren, liggande i en hängmatta. När det är för kallt för att läsa ute sitter hon gärna i en soffa med en kopp te och en filt om sig. Om dagarna studerar hon till elev-/personlig assistent på Sundsgårdens Folkhögskola, jobbar lite då och då som personlig assistent inom Helsingborgs kommun, umgås med sina vänner, bloggar och är med sin familj.

Sök efter boken

I denna ungdomsbok får vi möta ett tonårsgäng och en lillebror som ska börja på gymnasiet efter sommarens slut. En del verkar ha ändrats när Felix (huvudkaraktären) kommer hem från två veckors semester med sina föräldrar. Felix förväntar sig att hans tjej ska bli överlycklig av att äntligen få se honom igen (vilket alla hade förväntat sig av ens respektive) men något är helt plötsligt annorlunda. Det är inte bara hon som har förändrats under de två veckorna som har gått utan det är hela ”hans” gäng.

Efter någon dag förstår Felix varför, då det har kommit en ny kille till staden där de bor. Den nye killen är lika fräck, om inte fräckare än Felix – dessutom umgås han med Felix gäng. Har Felix som är 17 år och skitsnygg fått en konkurrent, och hur ska det hela egentligen gå?

Jag tycker att detta är en bra ungdomsbok som jag läste ut på kanske två och en halv timme – jag ville inte lägga den ifrån mig så bra som den var. Boken är anpassad till målgruppen som är 13+ skulle jag tippa på. Personligen tycker jag att Granholm lyckas väldigt bra och trots det faktum att jag är 23 år så gillade jag den väldigt mycket. Jag måste även påpeka att boken kändes verklig och den var lätt att läsa då Granholm inte har använt sig av några som helst svåra ord:

Hugo tar ett hopp upp i luften och lyfter båda händerna över huvudet. Landar med en hård duns på den blöta packade sanden.

Karaktärerna i Sjutton år och skitsnygg är beskrivna på ett sätt som gör att man kan föreställa sig hur de ser ut. De känns trovärdiga då jag känner igen en del av boken från när jag slutade nian och skulle börja på gymnasiet. Jag kommer ihåg en sak från mitt sommarlov när jag slutade nian och det var att när jag och mina kompisar var nere på campingen så lärde vi känna två nya killar som vi spenderade tid med hela tiden och när min dåvarande pojkvän följde med så kände han sig utanför för han fick inte samma uppmärksamhet som han brukade få när vi var bara med honom. Så jag tycker man kan säga att boken är verklig när man kan relatera vissa delar av sitt liv med det som händer i boken man har precis läst.

Bokens tempo är inte så långsamt som en del böcker kan vara utan är mer drivet och det händer saker. Exempel på detta är dagen då de är på stranden och ska på fest. Under festerna händer det saker som man också kan relatera till, men vad vill jag inte avslöja.

Är du typen som gillar denna sorts böcker kommer du säkerligen gilla Sjutton år och skitsnygg också.

Alexandra Lindé

Publicerad: 2012-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2012-05-18 19:26

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4705

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?