Krönika

Camillas 10 i topp på bokmässan

1. Herta Müllers inledningstal

Herta Müller är en mycket stor kvinna i en liten kropp. Det hon talar om och alltid har kämpat för är bland det viktigaste i världen, demokrati. I sitt långa inledningstal pratade hon om hur litteraturen kämpar emot det onda. ”I diktaturen går litteraturen sin egen väg.”

2. Seminariet Sprickor

Jag gick på flera seminarier under mässan, Sprickor var ett av de mest intressanta. Den österrikiska författaren Angelika Reitzer, den tyska författaren Silke Sheuermann och den schweiziska författaren Peter Stamm diskuterade tillsammans med Maria Magnusson den unga samtidslitteraturens problematik. Varför är vi så olyckliga när vi har det så bra? De slog fast att den lyckliga litteraturen är deprimerande och visst kan jag hålla med om det. Jag har hittills bara läst Silke Sheuermann men ser fram emot att läsa de övriga två författarna. Angelika Reitzer finns däremot ännu inte översatt på svenska vad jag har förstått.

3. Alla möten med gamla och nya bekantskaper

Jag sprang på en gammal bekant från ett annat skrivuppdrag, skribenter på Dagensbok.com som jag inte träffar så ofta, andra bokbloggare, en lärare från min förra termin, vanliga mässbesökare i köer till seminarier och författare i vimlet.

4. Kylskåpsmagneter

kylskapsmagnet

Kylskåpsmagneter är en barndomsfavorit och i Hallongrottans monter kunde man köpa litterära sådana. Jag köpte med mig en snygg, rolig och tänkvärd magnet ritad av Nina Hemingsson. Den förgyller nu mitt kylskåp.

5. Bang och Ottars fest på Yaki-Da

yaki-da-1

Bang firade 20 år och Ottar firade 30. Tillsammans ställde de till med en ordentlig fest med flera DJ:s och glad stämning. Jag och Anna C dansade till Elin Grelsson som förutom att hon är författare och kritiker även är DJ och drog igång de bästa dansgolven på festen. Jag fascinerades också över lokalen, fyra våningar hög och med den snyggaste inredningen jag har sett på en klubb. Skulle ett liknande ställe finnas i Stockholm skulle jag hänga där ofta.

yaki-da-2

6. Bokfynden

bokfynd

Det blev en del, och då visar jag inte heller julklapparna som fick följa med hem. Det är billigare att köpa böcker på bokmässan och när man dessutom får en chans att träffa författarna, pratar med dem och får sin bok signerad då blir de där fynden extra värdefulla och svåra att låta bli. Se bara på Loka Kanarps snygga signering i albumet Pärlor och patroner.

loka-signering

7. Nora Gomringer

Jag har sett få poeter som läser med samma inlevelseförmåga och är så pass skicklig med hela språket; vad hon säger, hur hon säger det och dessutom med ett kroppsspråk som kan skrämma bort den blyga. Nora Gomringer är en tysk-schweizisk flerfaldig mästare i Poetry Slam. Håll utkik efter en intervju med henne och recensionen av hennes diktsamling Men säg nåt om natten då här på Dagensbok.com.

8. Längtan efter nästa år

Det är egentligen fel att sätta längtan efter nästa års bokmässa på en 10 i topp lista över årets men jag kan inte hjälpa det. Det hade sagts till mig innan att har man en gång åkt vill man alltid tillbaka. Det här var min första bokmässa och den har varit överväldigande. Nästa år är det tema Nordisk litteratur och vi peppar redan för det.

9. Redaktionen

Emelie och Lina har redan hunnit nämna det men utan mina kollegor på dagensbok.com hade bokmässan inte varit samma underbara upplevelse.

Redaktionen

10. Hemkomsten

Borta är bra men jag vill påpeka att hemma ändå är bäst. Få sova i sin egen säng, falla tillbaka i rutinerna. Att dessutom se ett gäng DN innanför dörren och veta att det finns så mycket att läsa om och uppleva av bokmässan med andra ögon än det man redan själv har sett av galenskaperna kan nästan inte bli bättre.

dn

Men i ärlighetens namn går det ju egentligen inte att göra en sån här lista av alla upplevelser från en mässa på 4 dagar. Vi kommer att fortsätta skriva om några av de seminarier vi har varit på och senare publicerar vi de författarintervjuer vi har gjort. Håll utkik efter det!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-09-28 10:00 / Uppdaterad: 2011-09-27 23:21

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?