Krönika

Fenomenet sommarföljetong

Fenomenet sommarföljetong i de stora dagstidningarna har funnits i hela mitt liv. Som barn var det min pappa som varsamt rev ur sidorna, häftade ihop och sparade i avsnittsordning. Prassligt tidningspapper som fick följa med till landet, på stranden och i bilen på väg till semestern. Vid frukostbordet, på gräsmattan, i sängen. När en del fattades fick man läsa resumén och där bläcket hade flutit ut av spilld saft eller av att en blöt badhandduk hamnat på texten, fick man helt enkelt gissa sig till orden. I början av somrarna lästes varje nummer flitigt, sedan blev det mer sporadiskt och jag tror aldrig att jag har läst slutet på någon sommarföljetong. Men det är väl det som är meningen. Och när man går där i den begynnande hösten ska man börja fundera på den där mordgåtan (för det är allra oftast en mordgåta) och inte kunna släppa den. Är det så de tänker, förlagen, när de låter tidningarna publicera? Att alla som slarvat bort slutet kommer tassande mot bokhandlarna med svansen mellan benen och köper den där boken.

I år går Anneli Jordahls Augustenbad en sommar som följetong i Svenska dagbladet. I augusti ges den ut på Norstedts och kan läsas i sin helhet. Romanen utspelar sig på Augustenbads kurort i Bie utanför Katrineholm, dit Anneli Jordahl själv flyttade. I romanen är det augusti och slutet av 1800-tal och och på kuranstalten trodde man sig kunna bota allt ifrån syfilis till dåliga nerver och alkoholism med kalla bad.

Foto: Sara Mac Key

Foto: Sara Mac Key

Foto: Caroline Andersson

Foto: Caroline Andersson

Dagens Nyheter bjuder i år på Håkan Nessers Himmel över London vars utgångspunkt är en sjuk man som snart ska dö. Den förmögne mannen bjuder sin familj och ytterligare ett par personer till en restaurang i London. Eftersom det finns mycket pengar att ära efter mannen är det en ömsesidig angelägenhet. Enligt Håkan Nesser själv har han tröttnat på att skriva deckare, så den som förväntar sig blodiga mord kommer nog att bli besviken. Romanen kan läsas i sin helhet från augusti då den ges ut på Albert Bonniers förlag.

Om det inte hade varit för att min prenumeration på Svenska dagbladet går ut i dagarna och jag inte har råd att förnya den just nu hade jag med glädje följt Augustenbad en sommar sommaren ut. Anneli Jordahls högstämda språk och korta dialoger lockar mig.

Håkan Nesser har jag aldrig klarat av att läsa mer än en sida av, inte för att jag har försökt så många gånger, men jag har försökt. Himmel över London är inget undantag. Jag läser en halv tidningssida och ingenting som ryms på den fångar mitt intresse.

Så det blir nog inte så mycket följetongsläsning för min del i sommar. Vilka följer ni?

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-06-29 17:30 / Uppdaterad: 2011-06-29 17:20

Kategori: Krönika

2 kommentarer

För mig gör sig följetongar (hur böjs det? följetänger? följetongs?) bäst i radio i sommarstugan. Igår hörde jag ett kapitel av Torgny Lindgrens bok med eventuella minnen. Bra!

Ingrid Lindqvist Oregistrerad 2011-06-30 12:44
 

Jag följer tyvärr inga följetonger i sommar, jag hinner inte alltid läsa tidningen och orkar inte vara så pysslig att jag klipper ur och sparar. Men jag har å andra sidan förhoppningar om att få recensera båda böckerna i höst.

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-07-03 16:24
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?