Recension

: Himmel över London
Himmel över London Håkan Nesser
2011
Albert Bonniers förlag
9/10

Mästaren slår till igen

Utgiven 2011
ISBN 9789100125868
Sidor 527

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen.
Håkan Nessers böcker blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Håkan Nesser – Presentation av författaren och böckerna på Bonniers.

Sök efter boken

Det är få deckarförfattare jag läser och det är absolut ingen jag njuter så mycket av att läsa som Håkan Nesser. Jag gillar oförutsägbara berättelser och böcker som inte är skrivna utifrån en färdig mall eller ett färdigt framgångskoncept. Det är just därför jag gillar Håkan Nessers romaner. Han serverar inte rena deckarklassiker med brottet som den självklara huvudhändelsen men det är ändå alltid spännande fram till de sista sidorna.

Förväntningarna var alltså höga på Himmel över London och de infriades. Den visade sig vara en riktig bladvändare. Upplösningen är däremot lite av en besvikelse. Håkan Nesser har lite för bråttom att avsluta berättelsen, vilket betyder att en del av frågorna som väcks under läsandets gång aldrig får ett svar, och frågorna är många. Håkan Nesser är en mästare på mystiska samband.

Romanen utspelas till större delen i London där Håkan Nesser själv är bosatt för närvarande. Det är till London som huvudpersonen, den stenrika, åldrande och döende Leonard Vermin reser med sin familj för att fira sin 70-årsdag. Vad Leonards sambo Maud och hennes barn, den neurotiska Irina och den omogna Gregorius, inte vet är att det kommer sitta sex personer runt bordet under födelsedagsmiddagen.

Det ryms flera berättelser inom ramberättelsen. Läsaren får bland annat ta del av Leonards förflutna. I ”den gula anteckningsboken” redogör han för sina ungdomsår i London där han förälskar sig i den mystiska och vackra Carla som drar in honom i både en skimrande kärleksrelation och tjeckoslovakiska spionaffärer.

Uppdraget infann sig torsdagen den 18 december; jag hade som vanligt gått till Bramstoke and Partners i förväntan om direktiv inför ett kärleksmöte, det var oftast på fredagarna eller lördagarna som Carla och jag träffades, ibland bägge dagarna – men den här eftermiddagen rörde det sig om någonting annat.

Läsaren får också stifta bekantskap med Lars Gustav Selén, som under sitt alias Steven G. Russell skriver romanen En sömngångares bekännelser, vilken har märkliga samband med Leonard och hans familj. Den stora frågan är vad Lars Gustav Selén och hans ungdomskärlek Carla Carlgren och rivalen Leo Wermelin har gemensamt med Leonard Vermin och hans familj?

Strunta nu i att det inte helt tillfredsställande slutet drar ner betyget något och läs boken. Det här är en fantastisk kärlekshistoria, spionhistoria, en berättelse om livets gång, dess förbindelser och mystiska sammanträffanden samt om berättandets krafter.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-11 09:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4257

4 kommentarer

skulle du beskriva Himmel över London som en deckare, eller är det en thriller, eller en spännande underhållningsroman?

Emelie Novotny Redaktionen 2011-08-12 15:01
 

Det är definitivt ingen deckare, även om en mördare figurerar i boken och det faktiskt begås mord. Men de är perifera i historien. Den är svårplacerad men den ligger närmast thrillern genremässigt, med en klassisk spionhistoria och kärlek i botten.

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-08-12 18:21
 

Låter sannerligen intressant.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-08-12 21:13
 

jag gillar Nesser, men denna bok var en stor besvikelse.
Alldeles för många karaktärer att hålla reda på.
Efter 2 veckor har jag tragglat mig igenom hälften, tveksamt om jag orkar med resten

susanne Oregistrerad 2015-08-24 13:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?