FAKTA OM BOKFÖRLAG:
De fem största förlagsgrupperna/förlagen (uppskattad omsättning år 2009): Bonniersförlagen (850 miljoner), Norstedsförlagen (450 miljoner), Forma Publishing Group (300 miljoner), Natur och Kultur (100 miljoner, läromedelsutgivning borträknad), Piratförlaget (100 miljoner).
De Oberoende är en grupp av tolv bokförlag som samtalar och samarbetar: Ordfront, Alfabeta, Weyler förlag, Atlas, Atlantis, Brombergs, En bok för alla, Ersatz, Historiska Media, Leopard, Lind & Co och SNS.
NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening) är en intresseförening. Alfabeta, Ordfront, Weyler förlag och 188 andra förlag är medlemmar. NOFF arrangerar bland annat seminarier, informerar om branschfrågor och arbetar med att bevaka medlemmarnas intressen.
Dagensbok.com träffar förlagschefer och tittar runt i förlagslokaler. Hur jobbar förlagen? Vad behövs för att gå från författaraspirant till debutant?
En av tre svenskar vill skriva och ge ut en bok. Färre skriver ett bokmanus. Bara ett av tusen insända manus blir en bok. Med såna siffror är det inte konstigt om författaraspiranter blir frustrerade. ”Hoppas jag får mitt kamelarsle genom nålsögat och blir utgiven” står det i ett inlägg på en av många skrivarsajter.
Efter att manuset är färdigskrivet och har stoppats i kuvert, kommer det till en värld som är osynlig för författaraspiranten. Oftast dröjer det två till tre månader innan svar kommer tillbaka. Vi hälsar på hos ett mellanstort och ett litet förlag för att se hur verkligheten är där kuverten hamnar.
Fakta från årsbokslut 2009-12-31
Omsättning: ca 26 miljoner
Antal anställda: 10
Bellmansgatan 30 i Stockholm är adressen för Ordfront förlag. Huset i gult tegel sticker ut genom sin vanlighet bland mer södertjusiga fasader. Det ska inte vara för snofsigt, säger förlagschefen Pelle Andersson och visar runt i lokalerna. På hans rum ligger papper i buntar. En barnteckning är uppnålad över skrivbordet. Röda är inte bara förlagschefens gympadojor. Ordfront är ett förlag som är lite till vänster i vid bemärkelse.
Journalisten och poeten Pelle Andersson kom till en tuff verklighet i augusti år 2008. Innan hade han jobbat på Aftonbladet i sjutton år.
– Ordfront fick dra ner på mängden redaktörer och skaffa mindre lager. Nu kör vi med print-on-demand. Våren har varit fantastisk. Ekonomin ser ut att bli jättebra 2011, säger Pelle Andersson.
Det var surt när deckarförfattarinnan Carin Gerhardsen försvann från Ordfront, där hon debuterade, till Norstedts förra året. Men det var ljuvt när författaren Kristian Lundberg bytte förlag till Ordfront efter boken Yarden. Uppföljaren och succén Och allt ska vara kärlek kom ut i mars 2011.
Ordfront ger ut cirka 30 titlar om året. Fifty-fifty av fackböcker och skönlitteratur.
– Fackböckerna säljer mer än skönlitterära titlar. Svårast är det med utländska översatta författare. Flera av de svenska deckarna går bra.
Han visar boken Corpus Delicti författad av rättsläkaren Elias Palm, som kom ut hösten 2010.
– Oftast är en debutant bara en kostnad men Elias Palm har burit sig direkt.
När Ordfront fått in manus skickar de brev som bekräftar att manuset har kommit fram och några ord om när svar kan väntas. En lektör utifrån brukar läsa först. Om manuset passar Ordfront går det vidare.
– Då läser redaktörerna först, sen läser jag. Ett manus kan stötas och blötas under lång tid. Men först måste känslan väckas, annars blir det inget. Om manuset känns rätt i magen kommer minst femton tankar till: Vad kommer bokhandeln att säga? Finns det en marknad? Vad händer när vi träffar författaren?
Ifall allt stämmer skriver förlaget avtal för inbunden bok, print-on-demand och e-bok samtidigt. Pocketavtal kommer senare, separat.
Pelle Andersson har uttalat sig kritiskt i pressen mot förlagsjättarna. Bland annat när det gäller Bonniers förvärv av Pocketgrossisten. Han är inte arg men vill att staten går in och reglerar marknaden.
– Det är läskigt att några är så dominanta att vi inte kan sälja utan att en del av vinsten hamnar hos konkurrenterna. Staten borde vara bekymrad när nästan varje yttrande passerar Bonniers. Men nu har vi oberoende förlag slutit oss samman för att bli starkare.
Fakta från årsbokslut 2010-04-30
Omsättning: ca 6,5 miljoner
Antal anställda: 2
Weyler förlag är i storlek extra small. Där jobbar bara förlagschefen själv och två på deltid. Förlagschefen Svante Weyler dyker upp överallt. Sitter i juryn för Umeå novellpris, talar för fängslade Dawit Isaaks sak, syns i press och debatter. Och vem hörs i radioprogrammet Godmorgon Världen om inte Svante Weyler. Han har varit i branschen i 35 år. År 2007 slutade han som förlagschef på Norstedts och startade eget.
– De första åren gick med minus men det räknade jag med. Nu går förlaget bra. Det har varit en kanonvår.Långe Svante Weyler väjer vigt för en takbjälke när han visar runt i lokalen. Adressen är Pelikansgränd 2 i Gamla Stan, Stockholm. Det händer mycket i ett stort rum. Här finns medarbetarna Cilla Sjöblom och Maria Såthe vid sina skrivbord. Där har Magdalena Hedlund litterär agentur i en elegant nisch bakom skinande glasdörrar. Journalisten och författaren Jesper Högström som hyr in sig, bevisar att han är från Hästveda genom att säga nåt på bred skånska. Journalisten och författaren Björn af Kleen lufsar iväg mot sitt hyrda skrivbord.
– Nätverksbyggande, förklarar Svante Weyler.
I rummet närmast gatan finns plats för besökande vid ett bord med gula tulpaner och gröna druvor. När bordet hoppar till av Svante Weylers gestikulerande är det inte troligt att det beror på vildsinthet hos förläggaren utan snarare på att golvet eller bordet skevar.
– Som ett litet förlag måste man vara dubbelt så aktiv. Förlaget har en marknadsföringsresurs i mig. Författaren vill en sak: Sälj min bok. Här är det väldigt kort beslutsprocess. Det jag gillar ger vi ut.
Svante Weyler far upp och pekar på väggen. Sexton foton av förlagets författare finns inramade.
– Kleen drar in. Svärd säljer bra i pocket. Sörlin på skidor gick bättre än vi trodde. Doktor Seebergers bok om det nödvändiga samtalet går bra men det visste vi inte från början.
Svante Weyler tycker att det skulle vara fruktansvärt tråkigt att nischa sig. Han har ambitionen att ge ut oerhört bra litteratur.
– Inom skönlitteratur är det språket, inte ämnet som är det viktiga. Man lyssnar inte på en violinist som spelar falskt. När språket stämmer klickar det till som en fysisk upplevelse.
Han berättar om hur det var när förlagets första svenska skönlitterära debutant Tomas Bannerhed dök upp på förlaget.
– Jag hann inte läsa själv utan lämnade det till en lektör som hörde av sig och sa: Det här måste du läsa.
Svante Weyler läste och ringde snabbt till Tomas Bannerhed.
– När kan du ge ut det? frågade han. Redan i vår, sa jag.
Så blev det fastän Bonniers ville ha honom. Bannerheds bok Korparna har fått fantastiska recensioner.
– Det är bara 500 ex kvar. Nu trycker vi om.  Â
Publicerad: 2011-05-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-29 22:32
En kommentar
Tack för att ni delat med er av detta. Vi är många som längtar efter kontrakt och blir tacksamma när vi får insyn hur urvalet går till.
#
Kommentera eller pinga (trackback).