Recension

: Försvinnanden/Disappearances
Försvinnanden/Disappearances Gustaf Karlsson
2009
Blyerts Design
6/10

Ödesmättat om öde hus.

Utgiven 2009
ISBN 9789197756808
Sidor 48
Medförfattare Sven-Olov Wallenstein

Om författaren

Gustaf Karlsson är arkitekt och fotograf, och bor i Stockholm. Han har tidigare publicerat boken ”Som inte längre är”.

Sök efter boken

Ödehus verkar ha en väldig lockelse på fotografer. Jag skulle kunna använda den här sidan till att bara räkna upp exempel, men jag skall nöja mig med att nämna några. Den amerikanske fotografen Eugene Richards bok The Blue Room som handlar om övergivna hem i s.k. rural areas på den amerikanska landsbygden är kanske den mest omtalade. Hampus Hedelius bok Öde, det bortglömda Sverige skrev jag om på denna webbplats för en tid sedan. Jan Jörnmark överöser oss med övergivna platser i Sverige och övriga Europa med hjälp av böcker, utställningar och artiklar. Den sistnämnde har blivit något av en förebild för urban exploration-rörelsen.
Kanske har den här lockelsen något med vår nostalgiska längtan tillbaks till ett enklare liv, ett liv där allt går lite saktare och allt inte ställs på ända hela tiden.
Gustaf Karlsson anknyter till genren mer, men har också ett eget anslag, en poetisk ton. Han har fotograferat åtta industribyggnader som står öde eller befinner sig under utplåning. Han är inte ute efter att dokumentera och berätta. Han vill beskriva ett tillstånd eller en känsla. Rum vars väggar har nötts av årtiondens viktiga göromål är nu öde, oanvändbara. Inne har blivit ute när en vägg har rivits ner. Karlssons bilder är vackra och lite vemodiga kompositioner från en svunnen tid.

Bokens tretton bilder ger mig ett alltför sparsmakat intryck. Jag vill se mer bilder, vill veta mer om de avbildade industrierna. Men som bildpoesi och som tankeväckande bilder omkring ett försvinnande industrisamhälle är det ganska bra.
Sven-Olov Wallenstein har skrivit ett efterord som ger ett konstfilosofiskt perspektiv på arkitekturens kretslopp och maskinålderns rum. Texten lämnar mig ointresserad men kanske kan vara ett bildtolkningshjälpmedel för den byggnadsintresserade.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2010-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-03 14:14

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3817

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?