Recension

: Nordiska Gudinnor
Nordiska Gudinnor: Nytolkningar av den förkristna mytologin Britt-Mari Näsström
2009
Albert Bonniers förlag
7/10

Välbehövligt, men kunde redigerats.

Utgiven 2009
ISBN 9789100122379
Sidor 356

Om författaren

Britt-Mari Näsström är professor emerita i religionshistoria vid Göteborgs universitet. Hennes forskning omfattar fornskandinavisk religion, antikens religioner, kvinnans roll i religionshistorien, samt nya religiösa rörelser. Hon är bosatt i Lerum och född 1942.

Sök efter boken

För en tid sedan var jag på middag med vikingatema. Där fanns också en sagoberättare, som berättade en hemsk historia om Fimbulvintern. Efteråt fick han frågan ”var är brudarna?”, varpå han svarade att det inte förekommer så många kvinnor inom den fornnordiska mytologin, och efter en stund berättade han en annan historia där en kvinna görs till åtlöje. Han hade behövt läsa denna bok, för att vidga sina vyer och sin kunskap.

Sedan 1800-talets vurm för vikingarna och den ”romantiska” bild av dem som kraftfulla krigare med hornbeprydda hjälmar som då skapades, så har dessvärre den i folkmun kallade vikingatiden (av bland annat arkeologer snarare kallad en del av järnåldern) fått lida illa av de historier och idéer som då spreds och satte sig fast. Stora delar av missuppfattningen skapades ungefär parallellt med att Jordbrukssverige övergick i Industrisverige, och kvinnans tidigare så självklara roll som en livsviktig del i arbetet på något vis försvann, när industrisamhället bara anställde män. Britt-Mari Näsström räknar här upp ett antal historier som de glada gamängerna i Götiska förbundet helt enkelt har missat eller medvetet förbisett, och argumenterar för att det finns betydligt fler aktiva gudinnor än det fåtal som oftast nämns (som Freja, Hel och Nanna). Naturligtvis vet vi inte hur mycket som förvanskats av de kristna berättarna långt innan dess, men det är vi tvungna att leva med tills någon hittar äldre bevis.

Det som känns lite trist är att flera av kapitlen mer känns som artiklar som satts samman till en bok utan att någon läst igenom helheten och kunnat se att det upprepas en del. Nu är jag inte expert på området, utan läser mer som en intresserad allmänhet, men det är ändå så att jag gärna skulle se mer av källmaterial än de egna tankarna. Det är mycket filosoferande och obekräftade teser i hela boken, vilket i och för sig kan ha sina poänger när det är någon så påläst som skriver, men det skulle kännas bättre med mer kött på benen. Tyvärr är det här ändå en nödvändig bok. Näsström skriver inte avancerat, utan den här kan gott läsas av en mer allmänt historieintresserad, och det skulle inte skada om så gjordes. Att få en motvikt till den allenarådande bild av de fornnordiska gudinnorna och deras jättesystrar är av godo.

Irene Elmerot

Publicerad: 2009-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-14 23:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3554

2 kommentarer

Jag saknar ändå en djupare analys omkring Helbegreppet, som det knappast går att hitta något alls om, såvida man inte godtar det helt ologiska grepp som asareligionen o senare kristenheten,tar, tycker Jan Westling, hemsida http://www.janwestling.com

Jan Westling Oregistrerad 2010-01-11 16:35
 

Jo, Jan, det är flera bekanta som kan mer om fornnordisk religion än vad jag gör som saknar ett antal fördjupningar. Därför passar denna bok inte hellre den som redan kan en del, utan är bättre för noviser.

Irene Elmerot Redaktionen 2010-02-03 16:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?