Recension

: Singel i Tokyo
Singel i Tokyo Emelie Asplund, Josefin Olevik
2008
Kawaii förlag
7/10

Livsglädje och ilska i ett stelnat Japan.

Utgiven 2008
ISBN 9789197774802
Sidor 56

Sök efter boken

Emelie Asplund och Josefin Olevik har skildrat åtta unga, ensamstående kvinnors liv i Tokyo. De är välutbildade, har bra jobb, ja, några av dem skulle kunna kallas karriärkvinnor. Men de brottas med ett problem. Eller, man kan säga att det japanska samhället har problem med dessa kvinnor. De är singlar. En av kvinnorna kommenterar saken så här:

Det finns en diskriminering mot ensamstående kvinnor, vi kallar dem herrelösa hundar.

Makiko, Eiko, Chie och de övriga fem vill inte tvingas in i den ålderdomliga traditionella japanska familjestrukturen där männen jobbar jämt och kvinnorna sköter hemmet och barnen. Många av dem bor fortfarande, vid 30 års ålder, hemma hos sina föräldrar. Man blir lite mörkrädd när man läser de korta intervjuerna. Och konstaterar förvånat att hundtemat verkar vara gängse. Så här säger en av kvinnornas chefer:

Jag tänker inte på min hustru som en kvinna, hon är mer som en syster – eller som en hund.

Asplund och Olevik har följt kvinnorna i hemmet, på arbetsplatsen och när de festar. Bilderna har en eftertänksam ton. De är fyllda av livsglädje och närhet. I sin enkla reportagestil förmedlar de bokens avslutande budskap, den text som står på omslagets baksida: Ai e no akogare, ‘Längtan efter kärlek’. Det är med både ilska och tillförsikt man läser denna lilla bok. De åtta intervjuade kvinnorna kommer att se till att de får ett bra liv, men varför måste en del av oss män vara så korkade, och varför är jämlikhet så himla svårt?!

Boken finns också som utställning, till exempel kan man från och med vecka 48 år 2009 se den på Folkets hus i Trollhättan.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2009-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-03 21:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3487

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?