Recension

: Mellan två världar
Mellan två världar Eva Swedenmark
2009
Alfabeta
6/10

Igenkännande och spänning i ett fascinerande tonårsliv

Utgiven 2009
ISBN 9789150111255
Sidor 160

Om författaren

Eva Swedenmark har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker. Hon är även en av tre författare bakom pseudonymen Emma Vall som skriver deckare för ungdomar.

Sök efter boken

Med Eva Swedenmarks Mellan två världar i min hand blir jag plötsligt tretton-fjorton år igen. Jag tänker mig att om jag läst den här boken då hade jag antagligen börjat sympatihata mina egna föräldrar bara för att huvudpersonen Johannas föräldrar är så oerhört korkade ur en tonårings synvinkel. Nyskilda och inte direkt på god fot med varandra bestämmer de sig plötsligt för att sälja huset som är Johannas barndomshem och som varit den enda trygga punkten i hennes liv de senaste månaderna. Och till på köpet gör de det utan att fråga Johanna om vad hon tycker. Plötsligt har Johanna inget eget rum kvar, för både i pappas tillfälliga lägenhet i Bagarmossen eller mammas mysiga två på Söder måste hon dela rum med småsyskonen. Arg och sviken bestämmer sig Johanna för att ta sitt liv i egna händer.

För sina föräldrar ljuger hon om att allt är som vanligt, men i själva verket har Johanna tagit en paus från skolan och istället jobbar hon tillsammans med sin nyfunna vän Esther på det mysiga kaféet Kafka för att tjäna ihop tillräckligt med pengar till en resa till Paris, också den hemlig för mamma och pappa. Där ska hon träffa Leon, den underbart söta killen från i somras. Är det honom som Johanna är kär i, eller är det den mystiska och intressanta Jonathan som har hennes hjärta? Tonårskänslorna är inte lätta att reda ut.

Det här är fjärde boken i en serie och även om den enligt baksidestexten är fristående så märks det att den är en del i en helhet. Det kryllar av referenser till tidigare händelser och ibland får jag svårt att hänga med. Men även om jag rekommenderar att läsa de andra böckerna först så går det att läsa den här utan förkunskaper.

Ja, hade jag varit lite yngre när jag läst boken hade Johannas liv inte alls tett sig orealistiskt eller förskönat. Jag hade trott att det visst gick utmärkt att leva ett dubbelliv utan att nyfikna föräldrar upptäckte det och jag hade till och med önskat att mina föräldrar skilde sig så att jag också kunde få ett så spännande liv. Spännande och lockande miljöer, där allt en tonåring kan drömma om klämts in, en fascinerande historia och så det där igenkänningsmomentet: de idiotiska, oförstående föräldrarna. Mellan två världar har alla ingredienser som krävs för att bli ännu en av dessa för stunden roande, men i längden ganska intetsägande ungdomsromaner. Boken är inget mästerverk och om ett tag kommer den antagligen att ligga på reabordet för att snart vara bortglömd. Men det är en helt okej ungdomsbok och när man är inne i bokslukaråldern och ännu inte hunnit bli någon kräsen finsmakare så sitter den här boken lika bra som en grillkorv på en mack gör efter en lång, tråkig bilfärd.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2009-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-27 19:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3350

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?