Recension

: Familjelyckan
Familjelyckan Carina Dahl
2008
Efron & Dotter
7/10

Fartfylld familjeskildring

Utgiven 2008
ISBN 9789185653287
Sidor 413

Om författaren

Carina Dahl föddes i Stockholm på 60-talet. Hon jobbar som manusförfattare för film och teve och är kanske mest känd för julkalendern Dieselråttor och sjömansmöss. Familjelyckan är hennes debutroman.

Sök efter boken

Fragancia Fernández växer upp i en svensk småstad tillsammans med sin sjukliga mamma, sin drömmare till pappa, och sin lillebror Jesús, som har Downs syndrom och ett hjärta av guld. Fragancias liv är tätt sammanlänkat med klasskamraten Richard Perssons på grund av en närapå förväxling på BB. Richard är son till direktör Persson, som äger stadens skofabrik och är Fragancias pappas chef.

Fragancia är nästan totalt obegåvad och inte särskilt vacker när hon växer upp. Men hon har en verklig talang och det är att träna upp slaktarsonen Pettersson-Jonsson till en riktig ishockeystjärna. Det är så klart inte särskilt populärt hos direktör Persson som hade hoppats att hans son skulle bli nästa ishockeylegend. Hans missnöje får långtgående konsekvenser för familjen Fernández.

När Fragancia blir äldre blommar hon ut och blir en riktig skönhet, men hon har många problem att tampas med: mamma Mariannes allt svagare hälsa, familjens ekonomiska problem, pappa Fernández tilltagande galenskap, hennes obesvarade kärlek till Pettersson-Jonsson och den ovälkomna uppvaktningen från Richard Persson. Hennes brors mystiska försvinnande är den sista spiken i kistan. Fragancia misstänker genast att Richard Persson ligger bakom försvinnandet och svär att hämnas.

Boken spänner över tre generationer och känns till en början lite fragmentarisk. Det är tvära kast mellan dåtid och nutid och mellan olika personer, något som ställer en del krav på läsaren. Men man behöver inte begripa allt. Man kan tryggt luta sig tillbaka och lita på att författaren har koll på läget. Carina Dahl skriver med säkerhet och driv och knyter ihop alla lösa trådar. Dessutom lyckas hon måla upp färgstarka karaktärer och en berättelse som hela tiden bjuder på överraskningar. Är det något den här boken är så är det oförutsägbar. Jag trodde att det var på ett visst sätt, men slutet chockade mig totalt.

Stämningen i boken är ljus och man sitter med ett leende på läpparna trots att man läser om ämnen som barn- och hustrumisshandel, våldtäkt, knarkmissbruk och död. Det kan kännas lite märkligt, men det brukar vara så med magisk realism. Ni som har läst Laura Esquivel och Isabel Allende vet vad jag menar.

Språket i boken är otroligt målande och den känns väldigt filmisk i sitt berättande. Jag tror att den skulle göra sig mycket bra på vita duken. Det är nog många som kommer att se fram emot del två i den planerade trilogin.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 20:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3251

2 kommentarer

[...] Läs recensionen i sin helhet här [...]

Carina Dahl » Kolla recensionen! Oregistrerad 2009-04-01 18:44
 

[...] Recension från Dagens Bok [...]

Carina Dahl » Pelle Pistol Oregistrerad 2009-04-23 11:53
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?