Recension

: Hörluren
Hörluren Leonora Carrington
2008
Sphinx
8/10

Tokiga tanter eller andlig resa

Utgiven 2008
ISBN 9789197656825
Sidor 199
Orginaltitel Le Cournet acoustique
Översättare Kristoffer Noheden
Först utgiven 1974

Om författaren

Leonora Carrington föddes 1917 i norra England. Som 19-åring blev hon en aktiv deltagare i den franska surrealiströrelsen efter att ha flytt till Paris med Max Ernst. Sedan har hon bott i USA och Mexico.

Sök efter boken

Åh, vilken resa! Underfundig, sprakande och jag vet inte vad. Mitt huvud snurrar när jag tänker på alla bilder som Leonora Carringtons Hörluren har planterat i min hjärna. Surrande jättebin, hus formade som gökur, en värld som är som vår fast annorlunda. Som ställer frågor om hur vi tänker om ålderdomen, ordning och reda, existensen, men i en skruvad, surrealistisk, miljö. Allt med en härligt torr humor.

Marian Leatherby skickas till ett ålderdomshem för kvinnor av sin familj. Hon har då precis fått en hörlur av sin väninna Carmelle som gör att hon äntligen (?) kan höra. På ålderdomshemmet händer märkliga saker. Dr Gambit styr tillsammans med sin fru hemmet med järnhand. Frukost varje morgon med predikningar om hur Arbetet ska leda till upplysning. Men eftersom portionerna är så små, har Marian gott om tid att betrakta det porträtt av en blinkande nunna som sitter på väggen mittemot henne. Vem är hon? Varför blir Marian så gripen av hennes ansiktsuttryck? Ingen vill egentligen berätta, men en hemlig bok och ett fudgebak ställer den rådande ordningen på ända.

Hörluren bjuder på flera olika nivåer. Den går att läsa rakt upp och ner som en underhållande berättelse om tokiga tanter som gör uppror. Men också som ett pet på axeln, en andlig fundering. De stora existentiella frågorna i en kul förpackning. I like.

Sara Sandbacka

Publicerad: 2009-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-07 10:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3174

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?