Recension

: Mumiens blod
Mumiens blod Ola Skogäng
2008
Kartago
8/10

Början på någonting stort!

Utgiven 2008
ISBN 9789189632950
Sidor 182

Om författaren

Ola Skogäng har många strängar på sin lyra – förutom att vara serieteckare undervisar han andra i samma sak, han arbetar med reklam och jobbar som guide på Lasse Åbergs museum i Bålsta. ”Theos Ockulta Kuriositeter” är hans debut i bokform, han har tidigare varit publicerade i RES-PLUS och Smart.

Sök efter boken

Jag är riktigt glad! Lite sådär barnsligt glad, och det har jag Ola Skogäng att tacka för, eftersom det är hans Theos Ockulta Kuriositeter – Mumiens Blod som får mig att känna så här. Skogängs första del i serien om detektiven Theo – en stor brunbjörn som löser brott med ockulta undertoner – gör mig verkligen glad. Jag är glad för att Ola Skogäng finns, jag är glad för att han skriver, jag är glad för att han tecknar, jag är glad för att Kartago ger ut hans alster och jag är glad att jag, av alla recensenter här på dagensbok.com fick i uppgift att recensera Mumiens blod.

Nog med känslosvall, är man såhär nöjd ska det finnas belägg också! Mumiens blod handlar som sagt om Theo. Theo är, som nämnt, en stor brunbjörn. Han driver antikvariatet Theos ockulta kuriositeter och vid sidan av löser brott med sin vän Max. Med sig har de också den unga tjejen Felicia, som hellre spenderar sin tid med Theo och Max än sin mamma som dejtar rörmokare, advokater och alla andra som kan bjuda henne på en gratis drink och en trevlig kväll. Genom en serie mordfall, där samtliga offer har hittats med kraniet sönderslaget och kropparna tömda på blod, upptäcker Theo, Max och Felicia något som verkar vara en sammansvärjning mot Theo inom den ockulta världen.

Visst låter det väl lite barnsligt, men en riktigt bra författare kan få det att funka, och Ola Skogäng tillhör definitivt den kategorin! Det märks att han är väl påläst – han kan sina vampyrer, mumier, häxor och undervattensmonster. Samtidigt tar han inte sig själv på alldeles för stort allvar, det finns en lekfullhet i hans berättande som är föredömlig! Som när Theo, Max och Felicia är fångade i ett rum som sakta fylls med vatten och Theo säger: ”I en Indiana Jones-film knuffar han omkull en staty så det blir ett hål i väggen, vi provar med det! Vi kommer bli blöta, men det borde funka!”

Det var längesedan jag läste en så väl fungerande fantasy/thriller/action-serie av en svensk författare, och det var riktigt längesedan jag läste en serie som är så här snygg! Jag applåderar alla serietecknare som väljer att använda färg i sina verk, men här skäms man inte bara bort med en färglagd serie, den är löjligt vältecknad och detaljerad också! Från panoreringarna över Stockholm, till karaktärernas kläder, via tidningsartiklar och undervattenspyramider på havets botten – allting är perfekt in i minsta detalj! Skogäng tecknar i Hergés fotspår och använder sig av stilen ”ligne claire” som ger hans serie en väldigt klassisk ton och kompletterar hans story.

Jag har en svaghet för när man för in det övernaturliga på ett bra sätt – serien Preacher och tv-serierna Arkiv X och Buffy – the vampire slayer står högt i kurs hos mig – och trots att Skogäng lyckas göra det på ett väldigt bra sätt når inte Mumiens blod riktigt fram till den 10:a som jag antar att man förväntar sig efter en så här positiv recension. Storyn är lite för rörig, man har tryckt in lite för många sidohandlingar och det lämnas många lösa trådar. Trots att det finns en förklaring, att Mumiens blod är den första delen av 20 om Theo och att det således ska till att introducera karaktärer, huvudlinjer etc, kan jag inte riktigt ge den allra högsta betyg. Däremot ser jag med stor nyfikenhet och förväntan fram emot nästa. För efter den här uppvärmningen tror jag att det kommer att bli ännu bättre!

Nina Saric

Publicerad: 2008-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-08 10:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2938

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?