Recension

: En stjärna vid namn Ajax
En stjärna vid namn Ajax Ulf Stark
2007
Bonnier Carlsen
5/10

Resa till himlen som inte lyfter

Utgiven 2007
ISBN 9789163852510
Sidor 48
Illustratör Stina Wirsén

Om författaren

Ulf Stark (1944 – 2017) var uppvuxen på Söder i Stockholm. Det stora genombrottet fick han med Dårfinkar och dönickar 1984. Sedan dess har han etablerat sig som en av de största barn- och ungdomsförfattarna i Sverige med bland annat Kan du vissla Johanna? och Min vän Percys magiska gymnastikskor. Flera av hans berättelser har också filmatiserats.

Sök efter boken

Ulf Starks nya bilderbok handlar om en pojke och en hund och är en vardaglig berättelse om ett liv i symbios. När Johan föds finns Ajax där och de leker alltid tillsammans. Det första ord Johan lär sig säga är ”vov” och deras tillvaro skildras cykliskt, som något som alltid ska fortgå. Men samtidigt som årstider kommer och går och händelser återkommer, blir Johan äldre och Ajax allt tröttare. När Johan är sju år dör Ajax. Men mamma säger att han har rest till himlen, och på natten reser Johan efter, för att leta efter den stjärna som heter Ajax.

Genomgående är en poetisk ton, som går igen alltmer även i innehållet mot slutet av boken. Texten är skriven i femradiga, orimmade verser, och blandar konkret och abstrakt, det stora världsalltet och en bit korv på ett ledigt sätt. Ändå känns det aldrig som att det riktigt lyfter. Stina Wirsén är en av mina absoluta favoritillustratörer, men här har hon inte blommat ut ordentligt. Bilderna ligger för nära texten nästan hela tiden, som vore de fastbundna vid den. Inte ens när pojken reser till himlen får bildballongerna släppa sina fästen, de fortsätter att tydliggöra och gestalta men lyckas egentligen aldrig tillföra något eget. Det är nästan så att de till och med tynger texten, som klarar av att skapa bilder alldeles av sig själv. När texten berättar om bollen och säger:

Där ligger den vid Johans fötter,
en liten ljusblå boll
med märken efter Ajax tänder.

så säger de orden mer än alla bilderna ihop. Faktiskt.

Alice Thorburn

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2017-06-14 09:20

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?