Text

Tema: bilderböcker 2007

Det ska fan Tema: bilderböcker 2007vara bilderboksförfattare.

Ska man skriva en bilderbok gäller det först att komma på en idé, helst en som är en kombination av något som gjorts tusen gånger förut och något som aldrig gjorts.

För det räcker inte med att skriva en liten saga om ett troll eller en gris som kan prata, förlagen får in flera manus i veckan som handlar om troll och förmänskligade djur. Det måste vara något alldeles särskilt med texten som gör just denna bok speciell.

En pekbok kan man därmed helt glömma att någonsin få ge ut eftersom texten där inskränker sig till ett absolut men pregnant minimum. Om det inte är så att man kan göra egna illustrationer förstås. Böcker med litet text hänger helt på bilderna. Böcker med mer text hänger… ja, också ganska mycket på bilderna. Är man kass på att rita så får man hur som helst inte göra det själv. Vilket så klart innebär att man inte ens kan håva in de (troligen långt ifrån astronomiska) summor boken kommer att dra in. De måste man dela med vem det nu än blir som ritar.

Dessutom finns det så många sätt att göra fel på när man gör en bilderbok. Vi är på en gång så kritiska och så förbenat nostalgiska när det gäller vad våra barn ska få läsa. Bilderna kan vara för traditionella eller för konstiga, för verklighetstrogna eller för overkliga. Texten kan vara för knäpp eller för tråkig, karaktärerna för standardiserade eller för livlösa. Det får inte vara ras- eller könsstereotypt, men det får heller inte vara konstlat.

Så det är egentligen konstigt att det alls kommer ut några bilderböcker. Men det är trots allt så att vissa lyckliga lyckas undvika de där fallgroparna och skapa ögonblick då allting bara stämmer. Då text och bild harmonierar, eller spretar på ett uppfriskande sätt, då dialogen känns självklar och berättelsen är rolig, eller gripande, eller bara träffsäkert vanlig. Eller allt på samma gång. Och då finns det faktiskt få saker som går upp mot bilderböcker.

I den här specialen har vi samlat några av de bilderböcker som kommit ut under året. Och en hel del av dem innehåller faktiskt sådana där ögonblick.

Alice Thorburn, dagensbok.com


Jonna Björnstjerna: Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen
Bilderboksspecial: Burtonesque

”Den underbara familjen Kanin bor såklart i den underbara delen av Sagoskogen. Men en underbar del förutsätter sin motsats, och mycket riktigt finns också en fruktansvärd del av skogen, dit Lillebror Kanin förvillar sig under en utflykt för att plocka blåbär. I den underbara delen flyger vackra fjärilar omkring…” Läs mer


Marjane Satrapi: Alla monster är rädda för natten
Konsten att lura rädslan

”På natten är allting annorlunda jämfört med på dagen, konstaterar den lilla flickan Marie. Varenda kväll dyker samma otäcka nattmonster upp. Hur ska hon stoppa dem? Eftersom det är ljust på dagen och de aldrig syns till då, måste hon ordna mer ljus i sitt sovrum och vad passar bättre än att hänga upp månen där?…” Läs mer


Lennart Hellsing: DEN eller dinosaurierna lever!
Dinosaurie med auktoritetsproblem

”‘Dinosaurierna lever! De lever!’ börjar den här bilderboken. En liten pojkes pappa berättar på rimmad vers om hur ett av de få kvarvarande exemplaren levde rövare i Stockholm, åt upp regeringen och dränkte staden genom att bada i Riddarfjärden, men ändå…” Läs mer


Mattias Danielsson: Monster överallt
Monsterfauna

”Elis och Emma vet att det finns monster. Alla andra säger att det bara är påhitt, men att de har fel blir uppenbart när syskonen först hittar två monster i sitt rum när de ska sova, och sedan upptäcker att ett glassmonster ätit upp all glass i frysen. Det går faktiskt så långt att de blir trötta på monster…” Läs mer


Tove Kullberg: Tove Va-Va
En hörapparat med rosa glitter

”När Toves föräldrar ropar på henne kommer hon inte. De tror att hon inte lyssnar och blir arga, men när de pratar med Tove om det kommer de fram till att det kanske inte beror på att hon är ouppmärksam. Kanske hör hon helt enkelt inte? Tove har lärt sig att kompensera för sin nedsatta hörsel…” Läs mer


Joanna Rubin Dranger: Glad!
Menlös glädje

”Att beskriva lycka på ett intressant sätt är omvittnat svårt. Att vara glad bottnar till skillnad från att vara ledsen eller arg sällan i en konflikt, och man föreställer sig lätt att glädjen är en relativt okomplicerad känsla. Men så behöver det ju inte alls vara. Vad man är glad för avgör glädjens art, och glädjen kan förknippas…” Läs mer


Ulf Stark: En stjärna vid namn Ajax
Resa till himlen som inte lyfter

”Ulf Starks nya bilderbok handlar om en pojke och en hund och är en vardaglig berättelse om ett liv i symbios. När Johan föds finns Ajax där och de leker alltid tillsammans. Det första ord Johan lär sig säga är ”vov” och deras tillvaro skildras cykliskt, som något som alltid ska fortgå. Men samtidigt som årstider…” Läs mer


Pernilla Stalfelt: Maskboken mittemellan
Shopping!

”Pernilla Stalfelts maskar har gjort det mesta. I Stora Maskboken åkte de moped, slogs och tjatade, och hade namn som Pratmasken, Latmasken och Gasmasken. I Lilla Maskboken var de bara ute och ringlade, och hade alla olika huvudbonader och kläder (tex Masken i tårtan med Vårtan…” Läs mer


Amanda Eriksson: Mitt svarta liv
Döden, döden, döden

”Mitt svarta liv är den tredje av Amanda Erikssons bilderböcker om en tjej i femårsåldern som funderar på olika saker, och prövar dem. Tidigare har hon bytt familj med sin dagiskompis José i Mitt andra liv och stajlat om sitt rum och sina kläder i Mitt rosa liv. Här följer hon inledningsvis med sin mormor…” Läs mer


Anna Ribbing: Boken om boken
Boken avdramatiserad

”När jag var liten gillade jag att dra ut böcker ur bokhyllor. Det är säkert ingen särskilt ovanlig erfarenhet, men jag inbillar mig att det faktiskt har något att göra med hur mycket jag tycker om böcker nu. Likaså att jag satt i domusgångarna och läste högt ur pixiböcker medan…” Läs mer


Eva Lindström: Jag rymmer!
Anarki i bilderboksland

”Eva Lindström är nog den mest anarkistiska bilderbokskonstnär jag vet. Hon följer inga regler för hur en bilderbok ska se ut, varken bild eller textmässigt. Hennes figurer är kantiga och runda om vartannat, färgerna långt mer impressionistiska än verklighetstrogna. Berättelsen om…” Läs mer


Pija Lindenbaum: Kenta och barbisarna
Den allvarsamma leken

”Kenta är jättebra på fotboll. Men han leker hellre med dockor. Det är hela konflikten i Pija Lindenbaums nya bilderbok, men vilken konflikt sen. Kentas pappa (stor och stark och klädd i militärbrallor) gillar också fotboll, och de vilda killarna på dagis vill slåss och leka krig. Kenta är med på det, lite halvhjärtat…” Läs mer


Sven Nordqvist: Var är min syster?
På spaning i den barndom som flytt

”En liten mus tar hjälp av en äldre när han ska ge sig ut och leta reda på sin försvunna syster. Vi får veta att hon har gul kalufs och med lite ansträngning går det faktiskt att få syn på henne någonstans i fjärran på varje uppslag. Ett av Sven Nordqvists kännetecken…” Läs mer


Anneli Jordahl: Välkommen till tippen!
Är du den som frågar eller den som smiter?

”Med Mörten och Freddie som guider lotsas vi runt på tippen eller ÅterVinningsCentralen en vanlig dag. Bilarna strömmar in vissa tider på dagen och däremellan är det lite lugnare. Det här är en instruktiv bok där du får inblick i hur det verkligen kan vara…” Läs mer


Eva Lindström: Sonja, Boris och tjuven
Vem stal luftmadrassen?

”Eva Lindströms nya är en riktig deckare, i campingmiljö. Sonja och Boris kommer till Björnens camping och slår glada upp sitt tält, bara för att upptäcka att Sonjas luftmadrass är borta. Det är inte det enda som försvinner spårlöst, snart är också en radio, ett parasoll och några mackor borta…” Läs mer


Titti Knutsson: Händiga Hanna lagar pappa
Skruva isär och sätta ihop

”Det är när Hanna och pappa är och hälsar på P och hans mamma Karin som det händer. Pappa skadar sitt knä och det så illa att de bestämmer sig för att åka till sjukhuset. Pappa får sitta och vänta ganska länge och Hanna passar på att utforska den nya miljön. Där står en hålslagare på ett bord som måste undersökas…” Läs mer


Stefan Casta: Gå och bada, Mister Räf!
Färgblind eller färgstark?

”En dag får Mister Räf syn på en blomma som är så magiskt blå att han plötsligt känner sig grå och färglös själv. För att ta reda på om även andra uppfattar honom så börjar han fråga alla han möter vad de tycker om hans färg. Mullvaden som inte vill låtsas om att han faktiskt inte ser så mycket, säger att den grå…” Läs mer


Catarina Kruusval: Fia och djuren PÅ DAGIS
Gosedjur som självklara samtalspartner

”Alla djuren som bor i Fias rum börjar bli nyfikna på vad hon egentligen gör på det där stället, dagis? De vill inte längre stanna ensamma hemma, de insisterar på att få följa med henne dit. Det kan gå ganska vilt till på dagis, det kan de konstatera efter att ha fått flyga genom luften och duschas under vattenkranen…” Läs mer


Helena Dahlbäck: Vi leker att du är en katt
Lekens alla transformationer

”Syskon som delar rum kan börja leka så fort de vaknar. Här är det Storasyster och Mellanbarnet som förhandlar om lekens spelregler: – Vi leker att jag bestämmer och att du bestämmer, säger Storasystern till Mellanbarnet. Lillebror får vara vårat barn som vi passar. Lillebror får inordna sig i de roller de hittar på…” Läs mer


Peeter Sauter: De lata barnens bok
Vem är det som är lat egentligen?

”I baksidestexten avslöjar författaren att han brukade skriva ner barnens berättelser när han inte orkade hitta på egna. Det blev en bok, Barnens bok, men efter att ha provat på författarrollen tröttnade barnen på att leverera historier på beställning. Författaren fick återgå till att tänka ut historierna själv…” Läs mer


Barbro Lindgren: Gogos vita barn
När borta blir hemma

”När Pelle ger sig ut på resa till havs med sin far överraskas de av en storm och båten sjunker. Pelle hamnar ensam på en strand och blir raskt upptäckt av en gorilla som heter Gogo. Fast hon aldrig sett något så blekt barn tidigare, hamnar han…” Läs mer


Andreas Palmaer: Galen i pengar
Konsumtionens A B C

”‘Pengar. Mmmmmm…’ så inleds den här boken med tankar om ”stålar, cash, deg och kosing”. Enligt baksidestexten ska vi få svar på en massa viktiga frågor om pengar, men temat behandlas på ett svepande sätt. Pengar är ett laddat tema, något som jag är övertygad om att många barn uppfattar tidigt…” Läs mer


Emma Adbåge: Femtikronorskrämen
En oväntad skatt i maten

”Du ska inte leka med maten, men om maten leker med dig? Vid ett belamrat köksbord sitter Martina och Lasse och äter frukost. Martina fiskar upp inte mindre än fem guldtior ur krämen. Vad ska hon använda dem till? Bilderna är fulla av igenkännbara detaljer. På det nyss nämnda matbordet finns allt från…” Läs mer


Sari Eliasson: Kraxorkestern
kollektivt kraxande

”Det är lite ensamt på torget där kråkan bor. Det är inte alltid hon får vara med duvorna när de tittar på bilar eller sitter och putsar sig. De verkar tycka att kråkan är lite för flaxig, kraxig, ja på det hela taget för mycket av allting. Så en dag tröttnar kråkan och flyger iväg till NågonAnnanstans.…” Läs mer


Barbro Lindgren: Nöff nöff Benny
Heja Benny

”I förra boken om grisen Benny fick han en lillebror och var förfärligt avundsjuk på brorsans napp. Alltså lånade han nappen och gick ut på promenad (och då blir man retad…). I den här boken har brorsan blivit lite större, och han får ha nappen ifred. Benny är trött på att vara inne och ska gå ut. Lillebror gör alltid…” Läs mer


Anna Bengtsson: Det kittlar när löven kommer
I huvudet på en ek

”Eken står stilla, men tankarna vandrar. Det finns mycket att iaktta från dess fasta utkikspunkt: djuren som ständigt är i rörelse, som möjligtvis slår sig till ro en liten tid på någon av grenarna, människorna som passerar, vädret som varierar med årstidernas växlingar. Allt berättas med ett finurligt inifrån perspektiv.…” Läs mer


Gunna Grähs: Dino och lilla Kurren
hejhej socialrealism!

”När Gunna Grähs ger ut två egenhändigt skrivna böcker kan man se det litet som en protest. Hon efterlyser i en intervju fler bilderböcker som rör sig utanför den egna familjesfären och de inre känslorna, som istället tar sig ut på torget och möter kollektivet där. De två.…” Läs mer


Ryôji Arai: Sussa och Natti
En hyllning till fantasin

”Lampan är släckt och det är egentligen dags för Sussa och Natti att sova, men först måste de ju berätta en saga och det är inte vilken saga som helst. Här är det framför allt bilderna som för berättelsen framåt och vilka bilder sedan! Ett genomgående tema är omvandling, hur något.…” Läs mer


Pernilla Stalfelt: Kameleonten Kamilla
Konsten att kamouflera sig?

”Kameleonten Kamilla är ingen vanlig kameleont. Istället för att smälta in i sin omgivning, speglar hon den. Om det är en sol på himlen, så är det även en sol på Kamillas kropp. I Kamillas värld råder med andra ord en egen logik. Det här är ganska lågmäld bok. Varje uppslag har samma grundstruktur med en stor bild på…” Läs mer


Per Gustavsson: När prinsessor fyller år
Prinsessor kan själva

”Oavsett vad man tycker om det så verkar de flesta små tjejer (och killar med för den delen, även om det tyvärr inte uppmuntras i samma grad) gå igenom en prinsessperiod. Allt ska vara rosa och glittrigt och klackskor och prinsessklänningar och små väskor ska bäras till både fest och dagis.…” Läs mer


Pija Lindenbaum: Lill-Zlatan och morbror raring
Barn behöver bonusvuxna

”Familjen i fokus, och då i synnerhet kärnfamiljen – så ser det ut i många sammanhang. Därför känns det extra roligt att ramla över en bok som denna som tar upp detta att andra vuxna än barnets föräldrar också kan ha en mycket viktig roll i barnets liv. Här är det Ella som valt att bo hos mormor…” Läs mer


Tema: bilderböcker 2006

Du missade väl inte förra årets bilderboksspecial?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 22:04

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?