Nyhet

Kulturchefer i gemensamt upprop. Frige fängslade journalisten Dawit Isaak

Idag har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i två tusen dagar i Eritrea. Enligt Amnesty International finns sedan november 2005 inga livstecken från Isaak, men han antas sitta i säkerhetsfängelset, Karchele, i Asmara.

Det var i september 2001 när Setit, tidningen där Isaak arbetade, publicerade ett upprop för demokratiska reformer och pressfrihet i Eritrea som Dawit Isaak och flera andra journalister arresterades. Isaak har inte dömts för något brott och han har inte tilldelats någon försvarare. Han anklagas för att ha uttryckt regimkritiska åsikter. För några år sedan rapporterade CPJ, Comittee to Protect Journalists, att Isaak utsatts för tortyr. Den svenska diplomatin lär ske i det tysta.

Amnesty rapporterar att det den 15 februari i år kom besked om att journalisten och författaren Fessahaye Yohannes, som greps samtidigt som Isaak, hade avlidit i ett fängelse i norra Eritrea. Enligt uppgift hade han utsatts för svår misshandel och inte fått vård för den sjukdom han drabbats av i fängelset.

Idag kräver kulturcheferna på Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen/GT/KvP och Svenska Dagbladet i en gemensam uppmaning att den svenska regeringen intensifierar ansträngningarna för att få Dawit Isaak frigiven.

Gabriel Byström, Håkan Jaensson, Daniel Sandström, Maria Schottenius, Per Svensson och Carl Otto Werkelid skriver bland annat:

Det kan finnas skäl att fråga sig om den tysta svenska diplomatin har varit för tyst. Det kan också finnas skäl att fråga sig om den tysta svenska diplomatin skulle varit något mindre tyst om Dawit Isaak haft ett annat namn.

Dawit Isaak är 42 år. Hans fru och tre barn bor i Göteborg. Organisationer som Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Amnesty International, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna har engagerat sig i hans fall.

Läs hela uppropet i Sydsvenska Dagbladet.

Helena Hansen

Publicerad: 2007-03-14 14:32 / Uppdaterad: 2011-02-25 17:09

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?