Recension

: Historien om alla Sveriges drottningar
Historien om alla Sveriges drottningar Herman Lindqvist
2006
Norstedts
5/10

God save the Queens

Utgiven 2006
ISBN 139789113015248
Sidor 575

Om författaren

Herman Lindqvist (född 1943) började sin bana som journalist och utrikeskorrespondent, men är sedan 1990 författare på heltid. Han har skrivit mängder av resereportage och böcker om historia – i det senare ämnet har han även gjort tv-program. 2012 kom hans memoarer, Mitt i allt.

Sök efter boken

Vid sidan om vårt lands alla kungar har det i princip alltid stått en drottning. Det är deras historier Herman Lindqvist vill lyfta fram i den här boken och han har säkert haft roligt under arbetes gång. Ämnet ligger honom sannolikt varmt om hjärtat då han aldrig försökt dölja sin rojalism. Tanken är också god. Det finns fog för en bok om Sveriges drottningar. Många av dem var fantastiska karaktärer och de har inte blivit lika genomlysta som sina makar.

Formen för boken är också given med drottning på drottning i en enda lång rad, kronologiskt och lättöverskådligt. Det hela tar sin början någon gång i slutet av vikingatiden när det som skall bli Sverige börjar ta form. Härifrån är källorna få och det vi ges ledtrådar om måste tas med en eller annan nypa salt. Med tiden skulle emellertid även källmaterialet växa sig större och pusselbitarna blir fler ju närmare nuet vi kommer. Det är således inget konstigt att boken är något framtung. Det finns helt enkelt mer att berätta om Victoria av Baden (1862-1930) än om Gunhild av Polen (ca 970-1015).

Men den som förväntar sig något mer än vad Herman brukar leverera blir besviken. I sann Lindqvist-anda rabblas detaljer och kuriosa upp. Och som vanligt blir det för mycket av det goda. Hur mycket vin som dracks vid bröllopet och hur många klänningar som respektive drottning ägde är visserligen fakta som kan vara av intresse men då som komplement till ett vidare, djupare resonemang. Man vill helt enkelt komma "under" dessa klänningar, under själva huden på drottningarna och bakom festkulisserna. Det händer inte. Släktforskning däremot intresserar Lindqvist desto mer och han ägnar många ord åt de ibland väldigt komplicerade släktbanden som med tiden uppstod bland de europeiska kungahusen. Fram och tillbaka skickades kungliga döttrar, systrar och övrigt högättat kvinnfolk, allt för att hålla blodet så nobelt som möjligt och allianserna flytande. Man kan helt klart tala om ett kungligt koppleri och naturligtvis skedde besluten över huvudena på de tänkta gemålerna. Det blir många turer att reda ut och Lindqvist redovisar dem bra men även här saknas analys. Det finns trådar som behövts ryckas mer i.

Det är dessa löst hängande trådar som gör att intrycket inte blir så gott. Det känns som sagt som om det fattas något och det är synd för initiativet är gott och stundtals är skildringarna underhållande. Det är alltså inte uselt, långt ifrån. Lindqvist kan skriva, så drottningarna behöver kanske ingen räddare i nöden, men de som har önskat sig en riktigt bra bok om Sveriges drottningar i julklapp får vänta minst ett år till.

Per Warmark

Publicerad: 2006-12-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 11:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2320

5 kommentarer

hah! jag missade punkten.

"Herman Lindqvist är född i ett badrum på Kungsholmen 1943 som så många andra författare"

jens Oregistrerad 2006-12-22 09:20
 

http://www.peterenglund.com/textarkiv/lindqvistbok.htm missa inte sågningen av en tidigare bok av Lindqvist.

Ghwomb Oregistrerad 2006-12-23 12:01
 

jag håller precis på att läsa historien om alla Sveriges drottningar. jag tycker det är en trevlig bok, skriven i sann Herman-anda. Tvärtemot vad Per Warmark tycker så tycker jag det är spännande med alla klänningar. Däremot undrar jag hur man kan skriva en bok om svenska drottningar och lägga ner mycket mer tid och energi åt att beskriva Karl XII krig än att berätta om vår stora drottning Kristina! Karl XII hade ju inte ens någon drottning!

Lena W A Oregistrerad 2009-06-16 10:36
 

jag håller på att skriva en källdiskussion om denna bok men jag kan inte hitta vad han hade för källor, någon som vet?? tacksam för svar!

Riiri Oregistrerad 2013-03-10 13:39
 

Nog för att Lindqvist brukar kritiseras för bristande källkoll, men det borde väl finnas en källförteckning i slutet av boken?

Björn Waller Redaktionen 2013-03-11 17:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?