Recension

: Ett annat Israel
Ett annat Israel Susan Nathan
2006
Ordfront
5/10

Israel från en annan sida

Utgiven 2006
ISBN 9170370966
Sidor 291
Orginaltitel The other side of Israel

Om författaren

Fotograf: Nina Varumo

Susan Nathan växte upp i Storbritannien och Sydafrika, och bor numera i Tamra där hon arbetar som engelsklärare.

Sök efter boken

Man kan kanske sammanfatta den här boken som en inte helt lyckad blandning av resereportage, politisk debatt och självbiografi.

Susan Nathan kommer från en judisk familj och är uppvuxen i Storbritannien och Sydafrika. Redan från unga år börjar hon tro på sionismen, tankarna om en särskild stat enbart för judar. Men först när hon fyllt femtio bestämmer hon sig för att utnyttja sin rätt som judinna att bosätta sig i staten Israel. Det kommer dock att leda till att hon också förlorar sin gamla politiska uppfattning. Den sionistiska ideologin hamnar i konflikt med vad hon upplever i verkligheten, av hur den israeliska staten behandlat och behandlar den arabiska befolkning som finns både inom Israels gränser och på de ockuperade områdena Gaza och Västbanken.

Nathan bestämmer sig därför för att korsa den "judisk-arabiska gränsen". Den gräns hon då menar är inte främst några statsrättsliga gränser, utan den osynliga gräns som finns mellan de etniska grupperna. Det här är en gräns som i hög grad etablerats av den israeliska staten, och särbehandlar den arabiska befolkningen på punkt efter punkt. Nathan skräder inte orden, utan gör liknelser mellan Israels politik och apartheidens Sydafrika hon såg under sin uppväxttid. Bara handlingen att bosätta sig i en arabisk stad är tydligen provocerande nog för många israeler …

Inledningsvis är det just författarens personliga resa det handlar om – allt från uppväxttiden till flytten till en arabisk stad i Israel. Den här delen av boken verkar framförallt skriven för en israelisk publik – för att krossa en del av de fördomar som många israeler har gentemot araber – men är intressant läsning även för andra.

Men Nathan håller sig inte bara till sitt personliga öde, utan skriver också om Israels ockupation och politik gentemot araberna i allmänhet. Det är i och för sig viktiga frågor Nathan då tar upp, även om det inte känns som en särskilt unik analys. Men man märker också ganska snart att det inte är en journalist som skriver – de intervjuer hon gör med andra hade många gånger tjänat på att redigeras bättre.

En självbiografi, men ändå inte eftersom så mycket annat tar stort utrymme. En politisk debattbok, men ändå mycket av personliga öden. En reportageresa, men i så fall en inte helt välskriven sådan. Sammantaget blir det därför en bok som har ganska oklart syfte, även om Nathan skriver om många viktiga frågor ur ett mänskligt perspektiv.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-05-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-03 11:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2016

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?