Recension

: Gaza, mitt älskade - En krönika 2006-2011
Gaza, mitt älskade - En krönika 2006-2011 Gideon Levy
2011
Karneval förlag
7/10

I en konflikt över människors huvuden finns inga rätt, bara fel

Utgiven 2011
ISBN 789185703661
Sidor 254
Översättare Björn Kumm och Gidon Avraham

Om författaren

Gideon Levy är journalist på den israeliska dagstidningen Haaretz, för vilken han har bevakat ockupationen av Västbanken och Gaza i över tjugo år. Han har belönats med flera interna­tio­nella priser för sin journalistik. Bland annat erhöll han 2008 Anna Lindhs Journalistpris för reportaget “5767 års barn”, som finns med i Gaza, mitt älskade.

Sök efter boken

Gideon Levy är den israeliska journalisten som under flera år har bevakat Palestina och Gaza för israeliska medier. Han har många gånger besökt Gaza, ett område som han älskar. Senast Gideon Levy besökte Gaza var i november 2006. Då inledde Israel en kommunikationsblockad mot Gaza och det blev förbjudet för israeliska journalister att vistas där. Han har istället följt rapporteringar ifrån andra journalister och vänner och fortsatt att skriva för att väcka uppmärksamhet kring befolkningen i Gaza och den situation de befinner sig. Det är ett folk där de oskyldiga lider. Alla palestinier är tyvärr inte oskyldiga. Palestinierna avfyrar Kazamraketer över Israel som svarar med att skjuta mot dem som avfyrar raketerna och bomba Gaza. Det är tyvärr inte ovanligt att det är barn som tvingas ladda, vakta och avfyra Kazamraketerna, ett livsfarligt uppdrag.

Gideon Levys artiklar och krönikor som han samlar i den här boken är skrivna under en lång period av konflikter mellan Palestina och Israel. Det är tydligt vad han tycker om Israels först kommunikationsblockad, sedan ekonomiska blockad mot Gaza och det krig som pågick under 2008-2009. Gideon Levy är en man som står bakom människorna. En del av artiklarna är upprepande, men helhetsintrycket är mycket bra. De starkaste avsnitten är de där han skildrar människors upplevelser av konflikten, utan att låta det stanna vid att bli en snyfthistoria. Då visar han hur en politisk konflikt påverkar livet för den lilla människan.

De hade alla satt sig till bords för att äta lunch i hemmet: modern Fatma, gravid i tredje månaden, hennes dotter Farah, två år, hennes son Khaled, ett, Fatmas bror, doktor Zakariya Ahmed, hans svärdotter Shayma, gravid i nionde månaden, den 78-åriga mormodern. Det var en sammankomst hos familjen Wahba i Khan Yonis för att fira doktor Ahmed, som sex dagar dessförinnan kommit hem från Saudiarabien. Utanför hörs en väldig smäll…

Gaza, mitt älskade – En krönika 2006-2011 är en bok som alla borde läsa oavsett åsikt eller sida i konflikten: alla som hävdar att Israel enbart gör fel, alla som hävdar att Palestina enbart gör rätt och framför allt alla som hävdar att det inte finns israeler som bryr sig om Palestinierna i Gaza. Det gör Gideon Levy och hans mål är att även andra ska göra och förstå det. Han är en bra bit på väg med den här boken. Boken inleds med ett välskrivet och engagerande förord, specialskrivet för de svenska läsarna. Jag kan definitivt rekommendera den här boken. Läs den!

Textutdrag (Visa/göm)

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-07-04 00:01 / Uppdaterad: 2011-07-03 22:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4206

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?