Nyhet

Katherine Paterson årets Astrid Lindgren-pristagare

Årets litteraturpris till Astrid Lindgrens minne tilldelas den amerikanska författaren Katherine Paterson.

Paterson är född i Kina 1932 som missionärsbarn och själv utbildad till missionär i Japan. Som författare började hon med att skriva religösa läroböcker på 1960-talet, men fick sitt skönlitterära genombrott med ”Bron till Terabitia” 1977, en berättelse som för övrigt Disney snart börjar filma. På svenska finns en rad titlar, även om få är aktuella i bokhandeln, bland andra ”Den namnlöse pojken – samurajens son”, ”På spaning efter en hjälte” och ”Himmelska rikets rebeller”.

Paterson har även tidigare tilldelats en rad prestigefyllda priser, bland andra National Book Award for Children´s Literature 1977, Le Grand Prix des Jeunes Lecteurs 1986 och Hans Christian Andersen-medaljen 1998.

Paterson får priset, ”barnens Nobelpris” som det ibland kallas, på fem miljoner kronor med motiveringen:

Paterson är en lysande psykolog, som kryper under huden på de unga utsatta människor hon skapar, vare sig hon rör sig i historiska och exotiska miljöer eller i dagens bistra amerikanska verklighet. Med säker estetisk känsla undviker hon enkla lösningar och utvecklar i stället sina huvudpersoners inneboende styrka och livsmod.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Tanken är att belöna författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda, att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur samt att på globalt nivå främja barns rätt till kultur.

2003 gick priset till den österrikiska författaren Christine Nöstlinger och den amerikanske författaren och illustratören Maurice Sendak, 2004 till den brasilianska författaren Lygia Bojunga och 2005 till den japanske illustratören Ryoji Arai och den brittiske författaren Philip Pullman.

Priset kommer att delas ut av kornprinsessan Victoria vid en ceremoni på Skansen den 31 maj.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-03-17 22:30 / Uppdaterad: 2006-03-17 22:30

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

Äntligen!

barbro Oregistrerad 2006-04-05 18:56
 

lol -> barbro :)

micke Oregistrerad 2006-04-06 03:47
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?