Recension

: Cell
Cell Stephen King
2006
Scribner
4/10

Dålig täckning

Utgiven 2006
ISBN 9780743292337
Sidor 350
Språk Engelska

Om författaren

Fotograf: Tabitha King

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie. Han är bosatt i Bangor, Maine, med sin hustru, författaren Tabitha King. Han har skrivit ett flertal filmmanus och mer än femtio böcker.

Stephen King – Officiell, och ganska välfylld, sida.

Sök efter boken

Stephen King degar omkring i sitt hus i Maine. Han har inget att göra. Rastlös går han in i sitt vardagsrum, plockar på måfå Dawn of the Dead (originalet av George Romero, förstås, det som blandar skräck och samhällssatir) ur DVD-hyllan och tittar på den. Han stryker sig över sin skäggiga haka.

"Hmmmm."

Fortfarande rastlös knatar han in i biblioteket på jakt efter något inte alltför mastigt men ändå tänkvärt, plockar på måfå Richard Mathesons I Am Legend ur hyllan och bläddrar igenom den. Han stryker sig över sin skäggiga haka.

"Hmmmm."

Han får en idé. Han tar med sig både DVD:n och boken in i köket, stoppar båda i matberedaren och kör den på högsta fart i några minuter. Smakar av.

"Hmmmm. Saknar den där King-touchen."

Han går in i sitt arbetsrum, plockar åt sig Pestens tid och Knackarna, river ur ett par sidor ur varje och slänger i matberedaren. Smakar av.

"Hmmmm. Något litet… Ah!"

Han sätter sig raskt och skriver ner allt han kan minnas om datavirus och mobilstrålning från ett inslag på CNN för ett par månader sedan. Det blir ungefär en sida. Tillsätter. Smakar av.

"Ahhh!"

Och ut på marknaden kommer en pratig, oengagerande och moralpredikande roman om hur mobiltelefoner bokstavligen gör människor till monster. Med ovanligt papperstunna figurer och nästan fullständig brist på fräscha idéer utöver den att inte ens zombies tål Michael Bolton. King är för erfaren för att misslyckas fullständigt, får in ett par halvträffar med satirmotorsågen och eftersom han ändå är en såpass trevlig typ ser han till att tillägna Cell till Matheson och Romero som den coverversion den är. Men han borde kunna mycket bättre än så här.

Björn Waller

Publicerad: 2006-03-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-10 19:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1957

7 kommentarer

schysst recension!

ix Oregistrerad 2006-03-18 15:43
 

Vad trist att han skrivit en så dålig bok. Jag är ett stort King-fan, tycker han är mästerlig på spänning och dramaturgi, och barnskildringar. Ska dock inte läsa den här boken. Kul recention.

Nilo Oregistrerad 2006-03-18 21:56
 

varför inte bilda sig en egen åsikt och ändå läsa boken, om man nu gillar King?

gc Oregistrerad 2006-03-20 13:07
 

Är på sista delen av boken, och måste säga jag älskar den! Den är svår lägga ifrån sig, är verkligen ett mästerverk enligt mig om man gillar survival (dawn of the dead osv).
Jag rekommenderar den.

Leo J. Oregistrerad 2006-09-17 15:55
 

fan ja fick den här boken i julklapp å ja läste ut dn på 3 dar.. så jävla bra finns int bättre bok!! älskar alla stephen king böcker men mest den här <3

frida Oregistrerad 2007-01-17 19:52
 

Nej, tyvärr alltså det är helt sant. efter ett tag började jag undra om det verkligen var King som skrivit boken. I den här boken gör King nästan alla de blunders han själv varnar för i "Att skriva". Jag är djupt imponerad av King. "Hjärtan i Atlantis" tex.,som jag läste före den här, är helt fantastisk.
Men, denna är tyvärr inte King-kvalitet. Som king själv säger: det finns böcker som är bra berättelser, men inte så bra skrivna och det finns sämre berättselser som är bra skrivna och stundom uppstår fenomenet, i många fall hos king, att både storyn och språket är bra. men inte i det här fallet. Det är en kul idé, och den har sina poäng. tyvärr är figurerna lövtunna – det slår inga gnistor i dialogerna som det annars brukar göra.

C.saar Oregistrerad 2008-04-04 01:32
 

Jag har precis läst klart denna bok. Jag håller absolut INTE med din recension. Tvärtemot, detta var något av det bästa jag har läst. Älskar katastof böcker och filmer och detta var en alldeles utmärkt sådan. Jag älskade karaktärerna, älskade hur den var skriven och jag älskade slutet. Perfekt!!

Jag läste, jag skrattade, jag blev nervös, jag grät och jag kände höll andan av spänning. Åter igen, perfekt!!

Jenny Oregistrerad 2008-05-15 15:13
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?