Recension

: Sweet Virginia
Sweet Virginia Michael Simon
2006
Forum
3/10

En lagom god idé faller hejdlöst

Utgiven 2006
ISBN 9137124560
Översättare Göran Grip

Om författaren

Fotograf: Jerry Bauer

Michael Simon är före detta skådespelare och har även arbetat som taxichaufför, lagerarbetare, diskjockey, lektör, redaktör och spökskrivare. Han är medförfattare till flera teaterpjäser. Michael Simon har även undervisat på Brooklyn och New York University.

Sök efter boken

Michael Simons uppföljare till debuten Dirty Sally har precis trillat ner i bokhandeln runtom i landet. Uppföljaren börjar med en mullrande bakgrundhistoria om hur Bush senior precis ska börja invaderar Irak. Det är den första ronden mot Saddam och folket i Irak under 90-talets första år.

Men nu är det ju inte riktigt det det handlar om. Kopplingar finns visserligen, romanen utspelas i Texas närmare bestämt Austin, familjen Bushs delstat. Romanen tar istället ett djupt kliv ner i det egna skiten på hemmaplan. Kriminalinspektör Torbett och Reles får tillsammans i uppdrag att lösa fallet Key.

Alltså det vi har att göra med i denna kriminalroman är ett mordförsök på Virginia Key, svart stjärnadvokat i Austin. Men istället stryker hennes dotter med och hennes son skadas allvarligt. Vad som verkar vara ett spontant rånöverfall utvecklas till ett invecklat mord och mordförsök men spår till den allra djupaste delen av den undre världen.

Michael Simon har en bakgrund som skådespelare, bland annat. Sweet Virginia är ett försök att skapa en sorts hårdkokt kriminalroman. Men i stort sett är det ett misslyckande. Istället får jag en manuskriptliknande text serverad. Den korthuggna dialogen är säkert ett medvetet drag från Simon. Även de väldigt korta kapitlen. Men när kapitel efter kapitel rapas upp i små portioner så ser jag den vita duken framför mig som det slutgiltiga målet. Bakgrundsmusiken är den amerikanska utrikespolitiken under 90-talets första hälft men kopplingen känns tvingad och svag.

Nej, det här en trist bok. Trista stereotypa figurer. Trist story. Trist prosa men emellanåt spännande som sig bör.

Ranald MacDonald

Publicerad: 2006-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-10 21:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1917

2 kommentarer

Tack för en recension som inte först pressar fram det som är bra för att vara "rättvis mot den stackars boken som egentligen försökte så väl" och sen kommer med slutkommentaren.
Denna recension väcker lite intressen men ger på ett klart och tydligt sätt recensentens känsla med. Tack.

Nemi Oregistrerad 2006-02-15 09:56
 

Varsågod.

Ranald MacDonald Medlem 2006-02-17 09:40
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?