Utgiven | 2005 |
---|---|
ISBN | 9173430811 |
Sidor | 208 |
Ett blodigt barn tittar på mig med stora, gråtande ögon – samtidigt som ett bombplan märkt "USA" flyger iväg mot horisonten. Vid barnets fötter ligger ännu ett barn, till synes dött. Bilden ser verkligen ut som en ärketyp för hur man föreställer sig en propagandaaffisch. Enkel, så att alla förstår den. Talar till känslor alla bär på. Tydlig fiendebild, och så vidare.
Det är en den allra sista bilden i Jan Myrdals bok "Sälja krig som margarin", och härstammar ursprungligen från det fascistiska Italien. När Mussolini störtats, men gör några sista spastiska försök att uppamma hat mot de Allierade, tar de till storsläggan i propagandaväg. Vem kan låta bli att berörd av blodiga, gråtande barn?
Förmodligen har bilden placerats som avslutning mycket medvetet av Myrdal. Det ökar sannolikt chanserna att man kommer ihåg just den bilden, som en grande finale på en i övrigt mycket välfylld boken. Men kanske också för att bilden passar in i Myrdals egen syn på USA, som en kommentar till stormakten agerande i dagens värld?
Boken ifråga fokuserar hur som helst just på den politiska propagandaaffischen, och specifikt då, som titeln antyder, på propagandaaffischer för krig (franska, tyska och italienska affischer från första och andra världskriget). Boken ges ut i samband med en utställning av affischer på Kungliga biblioteket, föranledd av att Myrdal, tillsammans med Gun Kessle, har skänkt sin samling affischer till biblioteket. I boken återges en rad av verken, mycket praktfullt i full färg. Något annat hade heller knappast gjort affischena rättvisa. Det man slås av är nämligen den konstnärliga talang som har lagts ned i dem – eller, om man så vill, ödslats på att uppmuntra människor till masslakt.
Affischerna kompletteras också av Myrdals historik om bakgrunden till krigen, hur krigslyckan utvecklas – och hur propagandan också anpassas därefter. Tycka vad man vill om Myrdals politiska åsikter, men i den här boken kommer hans kunskaper om 1900-talets stormaktskrig verkligen till sin rätt. Det är en mycket god balans av bakgrundshistoria, kombinerat med referenser till de enskilda affischerna som presenteras. Man slås ibland av de detaljer som Myrdal har observerat i många affischerna, vilket förhöjer läsarvärdet något oerhört.
Jag antar att man åtminstone måste vara lite lätt morbid för att vilja läsa en sån här bok. Men har man en sådan ådra, är "Sälja krig som margarin" utan tvekan en lysande bok – såväl bild- som textmässigt.
Publicerad: 2006-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2006-01-04 00:00
En kommentar
märks myrdals politiska syn i boken? hur?
#
Kommentera eller pinga (trackback).