Recension

: Skriv på!
Skriv på! Elizabeth George
2005
Prisma
6/10

Skriv en deckare!

Utgiven 2005
ISBN 9151844230
Sidor 301
Orginaltitel Write Away
Översättare Ulla Danielsson

Om författaren

Fotograf: Figge Photography

Elizabeth George är född i Ohio men växte upp i San Francisco. Hon har examen i både engelska och socialt arbete. Hennes deckare har både legat på bestsellerlistor och kammat hem priser.

Författarens hemsida – Forum, bibliografi och annat trevligt.

Sök efter boken

Elizabeth George är en deckardrottning. Hon är världsberömd, översatt till över tjugo språk. Elizabeth George är också lärare. Det har hon varit i över tio år. Nu har hon gett ut en handbok i skrivandets konst. Naturligtvis är handboken deckarorienterad, och naturligtvis kommer många exempel från Elizabeth Georges egna romaner.

De allra första meningarna i Skriv på! berättar att skrivandet består av två saker: konst och hantverk, och att hantverk kan läras ut men inte konstnärskap. Det är sant, men en aning självklart. Slutklämmen i Skriv på! är att författare som besitter de tre egenskaperna begåvning, passion och disciplin kommer säkert att bli utgivna. Kanske är det också sant, men hjälper det en strävande författare?

Mellan början och slutet finns visserligen en mängd användbara tips och förslag på hur man närmar sig allsköns problem. Fast någonstans mellan den ärtiga tonen och de långa citaten från Elizabeth Georges och andras böcker försvinner de. Det som gör Skriv på! till trevlig läsning inskränker på dess brukbarhet som skrivhjälp. Det är för mycket prat helt enkelt. De som intresserar sig för skrivprocessen kan säkert ändå ha glädje av Skriv på!, delvis som vänlig uppmuntran och delvis som ett komplement till andra handböcker. Och Elizabeth George-fantaster kan ha ännu större glädje av den. Delvis på grund av den personliga stämningen och delvis på grund av de utlämnande textutdragen från författarens egna skrivanteckningar.

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2005-09-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 21:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1748

3 kommentarer

Låter kul. Fast för mig hade hon gärna fått tillägga: "Stryk 150 sidor!"

Hennes böcker är för på tok långa – de redovisar precis varje liten tanke som drar genom personernas huvuden, hur små och snabba de än är. (Hehe – tankarna, inte huvudena!)

P Oregistrerad 2005-09-02 11:13
 

Eller gå med i poeter.se och få din dikt kritiserad. Se här:

"Du är borta
Jag är själv nu
Ensamheten är skrämmande"

Kritik: "Starkt! *ryser* Och vad vackert du skriver. Älskar slutraden!"

Lou-Trad Oregistrerad 2005-09-05 21:09
 

"Jag är SJÄLV…?"

Hu! Jag ryser också.

P Oregistrerad 2005-09-06 10:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?