Recension

: Den blå rullgardinen
Den blå rullgardinen Agnes von Krusenstjerna
2003
Albert Bonniers förlag
6/10

Pionjärarbete på tapeten

Utgiven 2003
ISBN 9100102024
Sidor 158
Först utgiven 1930

Om författaren

Agnes von Krusenstjerna föddes 1894 i Växjö och avled 1940 i Stockholm. Fadern var officer. Hon gick i skolan i Gävle och studerade sedan vid lärarinneseminarium i Stockholm. Hon debuterade 1917.

Sök efter boken

Denna bok är första delen av serien om fröknarna von Pahlen, vilken är en av de tidigaste romanserier som vågat vidröra kvinnors sexualitet som ämne. Att den dessutom skrevs av en kvinna gjorde ju den än mer kontroversiell. Jag har tidigare bara läst Tony-serien av Agens von Krusenstjerna men jag känner igen hennes språk.

Petra von Pahlen är av god familj men hon närmar sig trettio och är inte gift. Det är inte ett överhängande problem eftersom hon har fått ärva en av en faster men det utgör fortfarande en rätt stor sten i skon, för har man en uppgift i livet som kvinna om man inte är gift?

Historien utspelar sig runt Petra och hennes liv på landet. Här är det det lugna livet som beskrivs och det ger ju Petra och alla de övriga medlemmarna i överklassfamiljen mycket tid över till tankeverksamhet. För Petra gäller det att finna sig en sysselsättning för att inte få för mycket tid över till grubblerier. Försörjning är inget hon behöver bekymra sig om.

Kärlekslängtan är en central ingrediens och eftersom så mycket tid ägnas åt denna längtan får den ju också extra stor kraft när den väl får utlopp. Sällan läser jag i nutida romaner om hur kyssens intensivitet frambringar blodsmak i munnen. Inte kan jag väl heller påstå att det hänt mig och på något sätt tror jag inte att jag gått miste om speciellt mycket.

Det är intressant att läsa denna klassiker. Visserligen har jag ännu bara kommit till första delen av sju men att tonen som finns i boken kunde framkalla en stor debatt känns nu mycket avlägsen. Det är också anmärkningsvärt att de kvinnor som beskrivs i boken bara har en nyttig sysselsättning och den är i rollen som maka och mor. Den press som måste ha legat på de unga kvinnornas axlar är svår att föreställa sig idag.

Jag kan inte annat än rekommendera en läsning av Den blå rullgardinen. Pocketutgåvan är mycket snygg med sin tapetmönstrade framsida. Språket är fantastiskt med sina verbformer och sina djupgående beskrivningar av känslotillstånd. Framför allt vill jag dock propagera för den insikt berättelsen ger i hur långt vissa delar av utvecklingen faktiskt har gått. Jag njuter av mina valmöjligheter mer efter att ha påmints om forna tiders Sverige.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2005-08-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 13:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1716

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?