Gästrecension

: Akta Dig För Dvärgen, Klitty
Akta Dig För Dvärgen, Klitty Anastasia Wahl
2003
Vertigo
7/10

Frälst efter ett par kapitel

Utgiven 2003
ISBN 9185000019
Sidor 200

Om författaren

Anastasia Wahl är en pseudonym och det har spekulerats om att personen bakom namnet kan vara Liza Marklund, Carina Rydberg eller Unni Drougge.

klitty.com – Officiell sida.

Vertigo – ”Texter på avgrundens rand för läsare som inte önskar vända bort ansiktet från vår tids katastrof.”

Gästinformation

Christopher Eliasson, 23 år, pluggar till vardags statskunskap på Örebro universitet. Utöver hans försök till studier så skriver han också i Örebros studentkårs förträffliga tidning Lösnummer. Detta är hans första bokrecension sen högstadiet då han har för sig att han recenserade Ulf Lundells ”Jack” inför klass 8c. Christopher fördriver fritiden med lite akademisk skateboardåkning, lite sporadisk jonglering eller att läsa Mobergs utvandrarepos ännu en gång. Detta är någonting som han hittills gjort fem gånger.

Sök efter boken

"Akta dig för Dvärgen Klitty!" har funnits ute i handeln i två år nu och en uppföljare har redan gjorts även om dessa böcker är relativt svåra att hitta. Så vitt jag vet kan man ännu inte hitta dem i Pressbyråns pocketställ. Dock dröjde det tills för ett par månader sen då jag fick låna "Den vidrige", Anastasia Wahls första Klittybok, av en vän. Han rekommenderade den skarpt. Jag hade då ingen aning om vad för slags läsning jag hade framför mig. Det första intrycket man får är att detta inte är något annat än en porrnovell som hämtad ur de grövre herrtidningarna. Efter första kapitlet undrade jag hur fan ett förlag vågade trycka upp nåt så perverst, vidrigt, lyteskomiskt och till synes politiskt inkorrekt. Efter ett par kapitel var jag frälst.

För er som inte läst någon Klittydeckare så kan de nog närmast liknas Onkel Kånkel eller The Kristet Utseende i bokform med mer synliggjord ironi och med en feministisk touch.

"Akta dig för dvärgen, Klitty!" är pseudonymen Anastasia Wahls andra Klitty-deckare. Hennes första alster "Den vidrige" introducerade oss för Klitty Andersson, den harmynta skjutjärnsjournalisten, den före detta hotellstäderskan, Lina, arbetarsystrarna Muttander, anarkisttjejen Elena och sist men inte med minst könsorgan Dvärg-Olle, den sexige jäveln. I "Akta dig för dvärgen, Klitty" har Klittygänget flytt Österköping och skaffat sig ett högkvarter i Stockholm á la Batmangrottan. Detta för att kunna avslöja de perversiteter som pågår i maktens korridorer och precis som i föregående Klittybok kämpa för en sexuell frigjordhet. Det vill säga att få knulla sig vettlösa. Klittygängets enda manliga medlem, Dvärg-Olle får en grundligare presentation i denna uppföljare och det kortväxta maskrosbarnet tar itu med sitt hemska förflutna. Något som visar sig vara avgörande för bokens story. Om man nu ens tänker på storyn när man läser. Den största behållningen för mig är alla fruktansvärt roliga och helperversa parodier på vårt kungahus medlemmar och våra politiska och ekonomiska makthavare. Kort och gott på hela vårt samhälle.

Efter varje kapitel man läser tror man att nu blir det inte vidrigare, äckligare eller mer absurt. Men jag misstog mig hela tiden. Perversiteterna bara eskalerar ju mer man läser och man undrar hur mycket sjuka tankar som rör sig i Anastasia Wahls huvud. Människan bakom boken besitter uppenbart en enorm fantasi. På ett skönt perverst sätt. Om detta är bra eller dåligt är upp till läsaren själv att avgöra. Klittyböckerna är dock helt läsvärda. De flesta av oss har antagligen inte läst någonting som kommer nära i jämförelse. Eller det har vi väl? "Akta dig för dvärgen!" speglar ändå det samhälle vi lever i med en humor och glimt i ögat som våra kvällstidningar inte kan (eller bör göra). Perversiteterna och det absurda i boken är inte långt ifrån det senaste våldtäkts-rån-mordet som kvällspressen smäller upp på löpsedlarna för att få oss att gotta oss i andra människors elände.

Det finns en total avsaknad av sensualitet i boken, istället besitter de kvinnliga figurerna tidvis en rå, brutal och grotesk karaktär. Detta är en av de kvaliteterna som gör boken speciell. Kvinnliga huvudpersoner som är allt de inte förväntas vara.

Anastasia Wahl fortsätter att sparka uppåt och slicka nedåt med sin djuppenetrerande samhällssatir i samma pigga och snuskiga ton som i sitt debutalster.

Christopher Eliasson

Publicerad: 2005-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-09 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1583

8 kommentarer

Är det någon som vet vem Anastasia Wahl egentligen är?

Pyret Oregistrerad 2005-04-16 10:50
 

Glömt namnet, men från helt säker källa, det är man manlig författare, inte kvinna.

P. Oregistrerad 2005-04-20 19:51
 

Är du nu ute och far igen, du falska P?

P Oregistrerad 2005-04-20 20:00
 

Jag tittade i Peter WAHLbäcks "Bok für alle" för ett tag sedan och jag undrar om inte en harmynt skjutjärnsjournalist dök upp där, eller något liknande. För övrigt en mycket underhållande bok

Bara Spekulationer Oregistrerad 2005-04-21 19:05
 

Håll tyst P om du inte vet. Jag VET att det är en kvinna. Jag har nämligen mött henne. Hon jobbade på ett (litterärt) café. Boken för övrigt är rolig och bra (feministisk). Läs!

Knodden83 Oregistrerad 2006-02-13 01:54
 

Med säkerhet: "Anastasia Wahl" är en manlig författare

W. Oregistrerad 2006-07-01 18:57
 

En gissning är att Anastasia Wahl är en pseudonym för Niclas Lundkvist. Läs t ex "Perversioner" där han skriver under pseudonymen "Nikanor Teratologen". Jag läste dessa böcker från vertigo förlag kort efter varandra, och det känns då ganska uppenbart att det är samma författare som ligger bakom.

Johan Oregistrerad 2006-07-17 18:52
 

Ahh kan inte vara J.Fahlberg i alla fall Kanske Jesper.F

Flyttaren Oregistrerad 2006-08-19 01:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?