Recension

: Altered Carbon
Altered Carbon Richard Morgan
2002
Gollancz
6/10

Fullständig backup i bakfickan

Utgiven 2002
ISBN 057507390x
Sidor 534
Språk Engelska

Om författaren

Richard Morgan är född 1965 och före detta engelsklärare som debuterade och slog igenom 2002 med Altered Carbon. På svenska finns än så länge 7-11° Celsius, Marknadskrafter och Trasiga änglar. På engelska finns bland annat också första boken i fantasy-serien A Land Fit for Heroes och tecknade Black Widow.

Richard Morgan – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Richard Morgan blev ett namn att räkna med efter Altered Carbon, ett modernt actionäventyr med en hel del mörka övertoner kombinerat med en klassisk mordgåta. Mänskligheten är utspridd över ett antal världar men transporter mellan dem tar väldigt lång tid och handeln är nästan obefintlig. Omedelbar kommunikation finns däremot och det är möjligt att skicka människor och sedan placera dem i nya kroppar. En teknologi som finns tillgänglig för alla med tillräckligt mycket pengar och gör de snuskigt rika i praktiken odödliga. Man tar inte bara backup på hårddisken utan på hela sig. Ett bekant tema och tankarna far bland annat till Kiln People av David Brin.

Det är i grund och botten en klassisk who dunnit med noirkänsla á la Raymond Chandler, där man kan försöka lista ut vem mördaren är. Det är en version av det slutna rummet, ingen har kunnat ta sig in till offret så hur har han då kunnat mördas? Polisen avskriver det som självmord, något som offret själv avfärdar med att han aldrig skulle göra ett så slarvigt jobb. Han hade naturligtvis en backup i beredskap.

Polisens motvilja får honom att kalla in en specialist. Kovacs är en före detta envoy från FN som numera sitter i fängelse på Harlans World. En envoy här är något annat än det vi tänker på när vi hör ordet. Det är en sorts specialtränade supersoldater som har fått alla hämmande instinkter borttagna. Våld är deras grundinställning och alla andra handlingar är undantag och mot deras instinkter. Kovacs fraktas till jorden och ges en kropp med de implantat som krävs, och om han lyckas med sitt uppdrag blir han en fri man. Inte illa med tanke på att han har över hundra år kvar av sitt straff som avtjänas virtuellt.

En renodlad who dunnit är kanske inte riktigt det som går hem i bokväg idag men när det blandas med väl avvägda portioner grymt övervåld med jämna mellanrum kommer saken i ett helt annat läge. En spännande kombination som fungerar bra och Morgan har alla förutsättningar att bli en bra författare i framtiden. Som det är nu berör det mig inte tillräckligt. Det finns ingen riktig själ i historien trots att han skapar en del intressanta karaktärer och en intressant och väl genomarbetat värld. Han har gått längre än många men ändå inte riktigt tillräckligt långt.

Själva mordgåtan lämnar också en del övrigt att önska, lösningen kunde ha varit klurigare. Min första misstanke höll mer eller mindre genom hela boken och det är inte ok. Att huvudpersonen förs till jorden, en plats han inte satt sin fot på tidigare ger Morgan möjlighet att förklara kluriga aspekter av historien och världen på ett naturligt sätt. Vi lär oss i samma takt som Kovacs. En enkel och effektiv lösning men ibland blir det lite väl övertydligt och är ännu ett exempel på att Morgan har en del att lära.

Är du ute efter mycket action men samtidigt gärna vill ha något lite klurigt, något att tänka på är Altered Carbon helt rätt för dig, men vänta dig inte allt för mycket. Riktigt bra underhållning för stunden men inget revolutionerande.

Björn Hagström

Publicerad: 2004-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 13:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1282

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?